Dodaj do ulubionych

Przedawnienie??

IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.14, 12:46
Witam! Chciałbym dowiedzieć się jak prawnie wygląda moja sprawa. Otóż w maju 2002 roku dostałem nakaz zapłaty od PKP. Po upływie 12 lat dostałem listem poleconym wezwanie do zapłaty od firmy windykacjaPL.com z informacją o przejęciu wierzytelności na zasadzie cesji. Pytanie czy dług jest przedawniony? Czy firma windykacyjna może wszcząć egzekucję komorniczą na podstawie nakazu zapłaty z 2002 roku? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirek Re: Przedawnienie?? IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.14, 14:05
      Tzn. nakaz zapłaty dla PKP jest wiążący dla nowego wierzyciela, w sytuacji gdyby np. nie opłynął okres 10 lat? Czy nowy wierzyciel musi sam założyć sprawę? Tak pytam, bo całkowicie nie znam się na prawie.
    • Gość: m. Re: zajęcie konta IP: *.warszawa.mm.pl 10.05.14, 12:26
      Teoretycznie prawo mówi, że kwota ta jest wolna od egzekucji ale w praktyce komornicy mają prawo w d*pie i zajmują 100%. Pobieraj wypłatę w gotówce albo szykuj wniosek do sądu.
      • Gość: udupiony na lata Re: zajęcie konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.14, 20:29
        Przedawnienia wszyscy już teraz mają w d..pie.
        Wpisali mnie KRD za 300.00 zł z 2004 roku.
        Udupili mi możliwość jakiegokolwiek kredytu bądź leasingu.
        Nawet Bank gdzie mam obroty miesięcznie na koncie ponad 4000,00 zł
        nie chce udzielić mi debetu na koncie.
        ULTIMO usadziło się na rynku i wykorzystuje koniunkturę.
        Załatwili sobie ustawę, która pozwala "IM" na ściganie przeterminowanych długów.
        Płacić nie musisz, ale jak nie dasz "IM" haraczu,
        to będą Cię gnębić do końca życia, czyli nie wykreślą z listy nieżetelnych kredytobiorców
        i "dupa blada" - nawet szafki na raty nie kupisz !
        O to "IM" chodziło, bo kupili te starocie za 1% wartości, a teraz MARZĄ o tym,
        żeby odzyskać nawet nie pół ceny, ale chociażby 20% wartości zadłużenia.
        Ktoś to cwanie wymyślił i zazdroszczę mu pomysłu i znajomości.
        Oto Nasza Polska właśnie.
        AMBER GOLD to "pikuś" przy ULTIMO.

Pozdrowienia
        RobertM
        • Gość: sylwester71 Re: zajęcie konta IP: *.play-internet.pl 11.05.14, 11:20
          Udupiony na lata. Przecież o to chodzi, aby ludzi udupić. Przecież jak sie komuś pozakłada szlabany, to wkońcu się zadłuży u lichwiarzy. Zostanie biedakiem i nędzarzem.
        • Gość: Pankracy Re: zajęcie konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.14, 19:52
          Rozumiem, że kolega okradał PKP. Ok. złodziej też człowiek. Dał się złapać. Zdarza się i bardziej bystrym złodziejom. Dostał karę. To normalne, jak złodziej da się złapać, to kara się należy. Nie zapłacił. To też nie dziwi u złodzieja. Wpisali go więc do KRD. Dlaczego? Bo nie zapłacił. Nie chcą mu dawać kredytów? Czemu? Bo nie oddaje, choć się należy. Taki jest. Jego wybór. Złodziej też człowiek. Ot, zwykła historia z marginesu. Dziwi tylko jedno. Dlaczego nasz złodziej ma pretensję do jakiegoś Ultimo (wylicza za ile ta kupiła dług złodzieja, ile chce zarobić na tym, że uda się coś złodziejowi odebrać itd.). I czemu nasz czarny bohater jeszcze wyrzeka na kraj, w którym swobodnie sobie chodzi na wolności, dalej pieniędzy nie oddaje, nawet zarabia (pewnie coś tam jeszcze pracodawcy podkrada)? O co chodzi? Chyba wiem. Kolega jest, nie tylko złodziejem, ale też skończonym debilem. Fajny chłopaczyna.
          • Gość: Udupiony na lata Re: zajęcie konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.14, 17:35
            Ale sobie "pojechałeś" Pankracy.
            Pozazdrościć elokwencji.
            Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś
            i puknij się dwa razy w swój głupi łeb.
            Później napisz sprostowanie.
            Jeżeli nic nie napiszesz, to znaczy że puknąłeś się zbyt mocno.
            Pozdrawiam.
    • Gość: marian paździoch Re: Przedawnienie?? IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 11.05.14, 14:19
      nabywca długu musi uzyskać klauzulę na siebie. to formalność. w twoim przypadku wszystko zależy od tego, kiedy i czy w ogóle był wniosek o nadanie klauzuli. generalnie wyrok z 2002 roku będzie dziś przedawniony i w razie egzekucji komorniczej przysługuje ci powództwo przeciwegzekucyjne z art 840 kpc, które wygrywasz.
      ALE: przedawnienia jednak nie będzie, jeśli pomiędzy 2004 a 2012 (liczą się konkretne dni) był wniosek o nadanie klauzuli bądź postępowanie komornicze. wskazane czynności zresetowały licznik przedawnienia...
      • Gość: Mirek Re: Przedawnienie?? IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.14, 14:56
        Na 100% nie było egzekucji komorniczej, ponieważ nie przychodziły żadne pisemka odc komornika, z klauzulą to nie wiem, ale gdyby była klauzula, to byłaby zapewne egzekucja komornicza. Jedyna rzecz jaką PKP zrobiło w tym czasie, to oddali wierzytelność do KRD, o niczym więcej nie wiem.
        • Gość: Mirek Re: Przedawnienie?? IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.14, 14:59
          Wydaje mi się, że PKP przespało sprawę, bo wolało oddać to do KRD niż do komornika. Tak mi się wydaje.
        • Gość: marian paździoch Re: Przedawnienie?? IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 12.05.14, 00:37
          słyszałem o tej śmiesznej firemce. na 95% przedawnione. tylko zaznaczam - te 5% pechowe to może być tak że klauzula była w międzyczasie...
          • Gość: Pankracy Re: Przedawnienie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.14, 19:31
            Co Wy z tym przedawnieniem. Przecież nasz złodziejaszek lamentuje, że go wpisali do KRD. Przecież przedawnienie nie ma żadnego znaczenia dla legalności wpisania do KRD. A Wy o jakimś powództwie z art. 840 kpc, klauzulach wykonalności, nakazach zapłaty? Po co, dlaczego? Wyjaśnijcie złodziejaszkowi, że dopóki nie zapłaci, to będzie mógł być wpisywany na różne listy niespłacających dłużników.
            • Gość: RobertM Re: Przedawnienie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.14, 18:53
              Widzę Pankracy, że jesteś po "drugiej stronie barykady".
              To, że załatwili sobie ustawę o móżliwości windykowania przeterminowanych należności,
              to nie znaczy, że teraz wszystkie Nasze zaległości od ponad 10 lat będą wyciągane z lamusa
              i "cwaniaki" spróbują od Nas wyciągnąć choćby jedną czwartą wartości.
              Litości.
              Prawo nie działa wstecz !
              Możemy umówić się, że od dzisiaj płacimy należności i nie kradniemy,
              ale jeżeli przez ostatnie 10 lat "nikt" nie wpadł na taki pomysł .....................
              Zazdroszczę tym, którzy wpadli na ten pomysł, bo jest "żyła złota" w dzisiejszych czasach.
              Pozdrowienia
              RobertM
              • Gość: szpak Re: Przedawnienie?? IP: *.centertel.pl 24.05.14, 23:32
                RobertM
                nie komentuj tego pożal się boże windykatorka, bo on wypisuje swoje mądrości tylko po to, by wykazać się swoją elokwencją. Taki niewytresowany do końca piesek windykacyjny.

Jedyny sposób na takie menelstwo - to zignorować.
                • Gość: Pankracy Re: Przedawnienie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.14, 20:15
                  Głuptasku i reszta (też mózgowców). Nikt sobie nie załatwił ustawy o możliwości egzekwowania "przeterminowanych" długów. Zawsze można było i można będzie dochodzić roszczenia aż do chwili jego spłaty. Przedawnienie, drogie moje tłumoczki, to przywilej dłużnika, który otrzymuje w związku z upływem czasu. Taki dłużnik, gdy doszło do przedawnienia, ma prawo podnieść przed sądem w sprawie o zapłatę długu właśnie ten zarzut. Jeśli to zrobi, to wtedy sąd oddali pozew i wierzyciel nie będzie mógł skorzystać z pomocy komornika. Zrozumiano głąbki? Tylko tyle. I tak to wygląda od czasów rzymskich. Przedawnienie nie znaczy przecież, że niespłacony dług w czarodziejski sposób wyparował. Nadal wierzyciel ma pełne prawo i powinien domagać się jego spłaty. Czy zaświtało coś w pustych łebkach? Zrozumieli cokolwiek? Dam przykład: Głuptasek pożycza siostrze 10000 zł. Siostra Głuptaska wyjeżdża na lata do Adelajdy. Wraca po 10 latach. Głuptasek się cieszy, bo i siostrę lubi i ta dycha potrzebna. Mija dokładnie 10 lat od kiedy pożyczka miała być zwrócona. Mają się spotkać wieczorem, siostra wiezie już Głuptaskowi 10000 zł. Jednak po drodze stłuczka. Nic poważnego, lecz nastąpiło spóźnienie. Siostra dotarła do mieszkania Głuptaska o godz. 00,01. Minutę wcześniej zgodnie z art. 118 kodeksu cywilnego (tak, moje tumanki, nazywa się ta ustawa o "przeterminowanych długach" i jeszcze paru innych rzeczach) należność uległa przedawnieniu. Według kretyńskich teorii Głuptaska i jego paczki myślicieli, nie ma już żadnego długu ("prawo nie działa wstecz, ho, ho") i nawet nie wolno żądać zwrotu takiej należności. Co tu więc zrobić, zastanawia się Głuptasek, któremu się finansowo nie przelewa. A jest sposób. Siostra pożyczy mu 2 tysiące (Głuptasek więcej nie da rady spłacić) i jakoś się jeszcze pożyje. I wszyscy zadowoleni. A siostra to sobie nawet przyzwoite futro nazajutrz kupiła. Za 8 tysięcy. Głuptasek 2 tysiące przez rok w ratach spłaci. To była historia z uniwersum Waszego intelektu.
                  • Gość: Kaśka27 Re: Przedawnienie?? IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.14, 22:23
                    Ale każdy "Mądrala" pokroju Pankracego, musi wiedzieć, że brak oręża w postaci egzekucji komorniczej, jest prawie równoznaczne z brakiem możliwości jego ściągnięcia, mimo że dług przedawniony formalnie dalej istnieje, no i co z tego? A co, może firmy windykacyjne swoimi metodami, które są dobre na emerytów lub ludzi z zaniżonym IQ będą skuteczne? Zejdź na ziemie! :). I co dalej? Wierzyciel znowu ma oddać sprawę do sądu? A dłużnik ponownie podniesie zarzut przedawnienia :). A jak wierzyciel sprzeda taki dług firmie windykacyjnej, to zapewne metody ich działania spowodują szeroki uśmiech na jego twarzy. Nawet e-sąd w tej chwili narzucił wymóg, że spraw o wierzytelności powyżej 10 lat nie będzie rozpatrywał :)
                    • Gość: marian paździoch Re: Przedawnienie?? IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 28.05.14, 16:04
                      @kaska27
                      mylisz się. tą granicą w e-sądzie są 3 lata
                      • Gość: Kaśka27 Re: Przedawnienie?? IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.14, 20:22
                        Tak, tak masz rację, myślałam o 3 latach, a nie wiem dlaczego wpisałam 10 lat :). Chochlik się wkradł.
                    • Gość: Pankracy Re: Przedawnienie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.14, 22:29
                      Odpowiedziałem na idiotyczne lamenty, że domaganie się zwrotu przedawnionego długu jest czymś nagannym. Jeśli chodzi o e-sąd, to nie rozpatruje spraw starszych (data wymagalności) niż sprzed 3 lat, nie 10.
            • Gość: marian paździoch Re: Przedawnienie?? IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 27.05.14, 01:49
              przypomnę tylko, że jeśli sąd oddali powództwo jako roszczenie nienależne, to wpis na listę kosztuje 30.000 zł :)
    • 1ktostam3 Re: Przedawnienie?? 06.02.15, 17:03
      Panie Pankracy, nie wiem co z Pana za człowiek?! To jest forum Gazety Prawnej, do której piszą ludzie potrzebujący pomocy a nie buraka , który wszystkich w koło obraża. Co z Pana za inteligent, wstyd!!!
      Nie przyszło Panu do głowy ,że może ktoś jechał na gapę np. z jakiegoś ważnego powodu, musiał a nie miał pieniędzy. Od razu wywnioskował Pan ze swojego zwężonego pojęcia swoje racje i to że ktoś jest złodziejem. Na dodatek każdemu z forumowiczów dostało się od matołów,tępaków i głupków.
      Weź się Pan w garść i zastanów bo przecież to krew człowieka zalewa! Katastrofa.
      Należałoby pamiętać, że cała ta zgorzkniałość i jadowitość prędzej czy później wróci do Pana z podwójną mocą. Pozdrawiam
      • mordimer.madderdin Re: Przedawnienie?? 07.02.15, 04:37
        1ktostam3 napisał(a):
        To jest forum Gazety Prawnej,

To nie jest forum Gazety Prawnej. Piszesz na forum tego czasopisma:
        www.gazeta.pl/0,0.html
        A tutaj masz Dziennik - Gazeta Prawna: www.gazetaprawna.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka