Gość: Wanda IP: *.net81.citysat.com.pl 26.10.06, 13:04 Jezeli rodzice nie mogą spłacic długów to czy pełnoletnie pracujace dzieci równiez za te dlugi odpowiadają . Wanda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mim Re: dlugi rodziców IP: 217.153.88.* 26.10.06, 13:12 dzieci nie odpowiadają za długi rodziców, chyba ze sa poreczycielami np kredytów , lub przyjmuja spadek posmierci rodziców w całosci z długami. Odpowiedz Link Zgłoś
erq1 Re: dlugi rodziców 06.11.06, 15:34 Wybiegając w mroczną przyszłość... Możesz sie zacząć martwić po śmierci rodziców, masz 6 m-cy od daty zgonu na odrzucenie spadku badz przyjęcie spadku z dobrodzeijstwem inwentarza (sporządza się spis inwentarza, czyli co faktycznie i o jakiej wartości odziedziczyłaś po rodzicach), w przypadku odrzucenia spadku po rodzicach nie dostaniesz nic, natomiast jezeli przyjmiesz spadek z dobrodzejstwem inwentarza odpowiesz za długi spadkowe do wartości przyjętego stanu czynnego spadku (czyli inwentarza), w tym wypadku rodzeństwo automatycznie przyjmuje spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Natomiast jeżeli nie zrobisz nic - zgodnie z ustawą przyjmiesz spadek wprost, czyli za długi rodziców odpowiedz całym swoim majątkiem, po prostu będziesz zobowiązana żeby je spłacić Odpowiedz Link Zgłoś
erq1 Re: dlugi rodziców 06.11.06, 15:36 P.S. Możesz poczytać Kodeks Cywilny, głownie art. 1030-1034 Odpowiedz Link Zgłoś
mike68 Re: dlugi rodziców 06.11.06, 21:19 niedawno zmarła moja mama , współwłaścicielka domu w jakim zostałem z bratem - ojciec ma inne życie ale dom był w stosunku 1/2 z matką - nie wiem co dalej mam robić bo zostawiła po sobie kredyty z 7 bankach na 30tyś zł , o kredytach widziałem ale nie aż o takich - mieszkam po prostu na innym piętrze i mam swoje zycie i rodzinę ale w tym samym domu Odpowiedz Link Zgłoś