Dodaj do ulubionych

dlugi rodziców

IP: *.net81.citysat.com.pl 26.10.06, 13:04
Jezeli rodzice nie mogą spłacic długów to czy pełnoletnie pracujace dzieci
równiez za te dlugi odpowiadają . Wanda
Obserwuj wątek
    • Gość: mim Re: dlugi rodziców IP: 217.153.88.* 26.10.06, 13:12
      dzieci nie odpowiadają za długi rodziców, chyba ze sa poreczycielami np
      kredytów , lub przyjmuja spadek posmierci rodziców w całosci z długami.
      • erq1 Re: dlugi rodziców 06.11.06, 15:34
        Wybiegając w mroczną przyszłość... Możesz sie zacząć martwić po śmierci
        rodziców, masz 6 m-cy od daty zgonu na odrzucenie spadku badz przyjęcie spadku
        z dobrodzeijstwem inwentarza (sporządza się spis inwentarza, czyli co
        faktycznie i o jakiej wartości odziedziczyłaś po rodzicach), w przypadku
        odrzucenia spadku po rodzicach nie dostaniesz nic, natomiast jezeli przyjmiesz
        spadek z dobrodzejstwem inwentarza odpowiesz za długi spadkowe do wartości
        przyjętego stanu czynnego spadku (czyli inwentarza), w tym wypadku rodzeństwo
        automatycznie przyjmuje spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Natomiast jeżeli
        nie zrobisz nic - zgodnie z ustawą przyjmiesz spadek wprost, czyli za długi
        rodziców odpowiedz całym swoim majątkiem, po prostu będziesz zobowiązana żeby
        je spłacić
        • erq1 Re: dlugi rodziców 06.11.06, 15:36
          P.S. Możesz poczytać Kodeks Cywilny, głownie art. 1030-1034
          • mike68 Re: dlugi rodziców 06.11.06, 21:19
            niedawno zmarła moja mama , współwłaścicielka domu w jakim zostałem z bratem -
            ojciec ma inne życie ale dom był w stosunku 1/2 z matką - nie wiem co dalej mam
            robić bo zostawiła po sobie kredyty z 7 bankach na 30tyś zł , o kredytach
            widziałem ale nie aż o takich - mieszkam po prostu na innym piętrze i mam swoje
            zycie i rodzinę ale w tym samym domu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka