19.03.13, 15:07
Ostatnio zuzywam znacznie wiecej bialek niz zoltek w kuchni, do czego mozna zuzyc same zoltka? Jakie sa wypieki bez bialek, ale nie drozdzowe?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Żółtka 19.03.13, 15:11
      Do kotletów mielonych, klopsów itp - czytałam, że nie powinno się dawać do masy białka bo od białka calość twardnieje (jeśli chcesz wyszukam źródło). Poza tym tarty, kruche i półkruche wypieki, kogel-mogel. Znalazłam też taki spis - kotlet.tv/przepisy/z-samych-zoltek
      :-)
      • ania_m66 Re: Żółtka 19.03.13, 15:54
        wrecz przeciwnie.
        samo bialko sprawdza sie swietnie akurat w potrawach z mielonego.
        jesli robie tajskie szaszlyki na patyczkach z kurzego miesa mielonego, badz klopsiki w wolowiny do sosu nie uzywam zadnego zagestnika typu bulka, ziemniak czy kasza manna, a wlasnie samo bialko i dobrze dlugo mieszam reka jak ciasto drozdzowe.
        • squirk Re: Żółtka 19.03.13, 15:58
          ania_m66 napisała:

> wrecz przeciwnie.
          > samo bialko sprawdza sie swietnie akurat w potrawach z mielonego.

Wyszukałam, to pani Ćwierczakiewiczowa przy przepisie na klops podaje, żeby dodawać "żółtka bez białek bo od białek twardnieje każde mięso" - przyznam, że tak robiłam i faktycznie każde kotlety były miękkie i soczyste, z ciekawości zrobię z samym białkiem i porównam.
          :-)
          • godiva1 A tak z ciekawosci.... 19.03.13, 16:19
            Co mowia dietetycy o jedzeniu jajek? Ja za swojego zycia uczona bylam i ze to bomba cholesterolowa, i ze jajka maja tylko dobry cholesterol, i ze nie nealezy wiecej niz jedno jajko na dzien, i ze mozna ile sie chce bo to zdrowe, tanie i niskokaloryczne bialko.

Pytam bo ilekroc jem omlet to sie boje o swoje arterie, ale moze nie powinnam. A googlowanie daje odpowiedzi od Annasza do Kajfasza.
            • ania_m66 Re: A tak z ciekawosci.... 19.03.13, 16:33
              naprawde jeszcze gdzies pokutuja tezy z lat 60tych?
              jedz na zdrowie, lecytyna jest dla ciebie dobra. od przynajmniej 30 lat wiadomo, ze jajko nie jest bomba cholesterolowa.

godiva1 napisała:

> Co mowia dietetycy o jedzeniu jajek? Ja za swojego zycia uczona bylam i ze to
              > bomba cholesterolowa, i ze jajka maja tylko dobry cholesterol, i ze nie nealezy
              > wiecej niz jedno jajko na dzien, i ze mozna ile sie chce bo to zdrowe, tanie i
              > niskokaloryczne bialko.
              >
              > Pytam bo ilekroc jem omlet to sie boje o swoje arterie, ale moze nie powinnam.
              > A googlowanie daje odpowiedzi od Annasza do Kajfasza.
          • ania_m66 Re: Żółtka 19.03.13, 16:31
            o kotletach jako takich sie nie moge wypowiadac.
            ale np zmiel sobie w malakserze podwojna piers kurza, dodaj troszke posiekanej dymki, odrobine czosnku, sosu sojowego, soli, pieprzu i chili tudziez mala marchewke starta na grubszych oczkach. jesli masz swieza kolendre i lubisz, dodaj. ale nie za duzo. wlej bialko z duzego jajka i miedol lapkami ile wlezie. no tak ze 3-5 min.
            uformuj waleczki, nadziej na szpadki z drewna badz metalu. splaszcz lapkami. siup do lodowki na przynajmniej 30 min. lepiej z godzine. posmaruj leciutko olejem i grilluj na patelni albo innym urzadzeniu. podawaj z sosem ostro-slodkim do kurczaka z butelki.
            a najlepsze na swiecie kotlety robie wg przepisu podstawowego bodzi50
            robie z miesa wieprzowego mielonego kupnego. absolutnie nie ma lepszych! z musztarda nie przedobrzac, mozna dac nieco wiecej, ale nie walic lyzkami, bo zdominuje smak.

squirk napisała:

> ania_m66 napisała:
            >
            > > wrecz przeciwnie.
            > > samo bialko sprawdza sie swietnie akurat w potrawach z mielonego.
            >
            > Wyszukałam, to pani Ćwierczakiewiczowa przy przepisie na klops podaje, żeby dod
            > awać "żółtka bez białek bo od białek twardnieje każde mięso" - przyznam, że tak
            > robiłam i faktycznie każde kotlety były miękkie i soczyste, z ciekawości zrobi
            > ę z samym białkiem i porównam.
            > :-)
            >
    • Gość: kim Re: Żółtka IP: *.free.aero2.net.pl 19.03.13, 17:58
      Tiramisu
      Krem angielski
      Ajerkoniak
    • bene_gesserit Re: Żółtka 19.03.13, 19:46
      Mazurek królewski - mnostwo masła i żółtek, ale raz w roku warto, smak jest boski.
      • loola_kr bene_gesserit 24.03.13, 16:25
        chciałam zrobić ten mazurek królewski, przeszukałam i znalazłam różne przepisy.... tzn na ciasto rzeczywiście generalnie było bardzo dużo zółtek ale wierzchy już różne. To chodzi o ciasto?
        • bene_gesserit Re: bene_gesserit 24.03.13, 17:07
          Mazurek królewski to rodzaj placka (przeciez nie kazdy mazurek to kruche z jakąs masą). Na górę tylko podpieczone migdały, nie ma sensu psuć tego czekoladą czy czymkolwiek innym. Miałam na myśli ten przepis, oczywiście na masle, nie margarynie.
          • loola_kr Re: bene_gesserit 24.03.13, 18:39
            dziękuję!
            ten przepis też widziałam i pomyślałam, że ilość żółtek zaiście jest królewska :)
            Zrobię na pewno, dziekuję.
    • loola_kr Re: Żółtka 19.03.13, 19:54
      jak mam nadmiar żółtek to zwykle wtedy robię bretońskie ciasteczka maślane z podwójnej porcji
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,37015537,37015537.html
      • lianis Re: Żółtka 19.03.13, 22:14
        To drozdzowe, wiec odpada
        • loola_kr Re: Żółtka 20.03.13, 08:40
          nieee, kruche, nie ma tam ani grama drożdży :)
    • dvoicka Re: Żółtka 20.03.13, 10:43
      ja właśnie się przymierzam do paschy:
      www.mojewypieki.com/przepis/pascha-waniliowa (8 żółtek)
      do faworków też chyba używa się żółtek.
    • claudia2405 Re: Żółtka 20.03.13, 16:13
      Np
      Mus czekoladowy
      składniki - 300 g śmietany kremówki - 200 g czekolady gorzkiej lub innej (2 tabliczki) - 2 żółtka - 5-6 łyżeczek cukru - dżem wiśniowy
      1 krok Czekoladę przekładam do miski a miskę stawiam nad garnkiem z gotującą się wodą i zostawiam by czekolada się roztopiła. W tym czasie mieszam żółtka z cukrem na kogel.
      2 krok Śmietanę ubijam na prawie sztywno, dodaję kogel na niskich obrotach.
      3 krok A także czekoladę roztopioną i lekko przestudzoną. Mieszam delikatnie i chowam na godzinę do lodówki. na koniec dżem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka