Gość: spragniona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 18:30 jak zrobić? Mam na niego wielką ochotę, a w sklepach spotykam samą "chemię".. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: kwas chlebowy 14.02.06, 05:05 Do wyboru: pychotka.pl/pychotka/content/view/808/76/ kuchnia.gery.pl/cms/?id=321 kuchenna.host.sk/przepisy/kwas.html kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=42 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: kwas chlebowy 14.02.06, 05:10 I po rosyjsku: kulinarniy.front.ru/napitki/kvas_4.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spragniona Re: kwas chlebowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 20:12 Najpierw spytałam, a potem pomyślałam, że można przecież znaleźć w wyszukiwarce, ale dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kwas chlebowy 14.02.06, 20:28 W Supraślu pare lat temu bralismy 4-5 kromek razowca przypieczonego mocno na kuchni na plycie (najlepszy jest teraz chleb razowy przywozony codziennie z Litwy on jest super) i wrzucalismy do dzbana no gdzies litrowego z ciepla przegotowana wodą, tak jak to Maklowicz pokazywal, dodawalismy kawalek drożdży roztartych z cukrem i zostawialismy w sieni a chyba po dwoch dniach cedzilismy brazowy plyn przez szmatke i do twistow bo nie mielismy takich butelek jak do lemoniady z zatrzaskiem i korkiem na gumce i do lodowki Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kwas chlebowy 14.02.06, 20:37 Moja znajoma z Krasnowa robi taki kwas: krasnowo 23.07.05, 19:23 podrzucę mój przepis, bo może potrzeba szybko, a Qubrak - jak trafi na forum sprostuje. Do kwasu używam butelki typu pet - takie 1,5l. Do ok.6l wrzącej wody wrzucam ćwiartkę dużego, połówkę małego żytniego razowca, przykrywam i zostawiam na noc, następnego dnia odcedzam, słodzę do smaku miodem (najchętniej), cukrem, niektórzy karmelem - wtedy jest ciemny, ale mi nie smakuje (w celu ułatwienia słodzę, jak woda z chlebem trochę przestygnie, ale jest jeszcze ciepła), ja dodaję trochę soku z cytryny do smaku, ale w wersji tradycyjnej się (chyba)nie dodaje, grudkę (wielkości grochu)rozrobionych w pół szkl. wody drożdży, dobrze mieszam i rozlewam do butelek - nie więcej niż dwie trzecie objętości butelki, do każdej butelki dodaję garstkę rodzynek, zakręcam i zostawiam w temperaturze dzień, dwa - u Ciebie to będzie pewnie dzień - butelki staną się twarde jak skała, a ciecz w środku będzie mocno musowała - wtedy trzeba kwas przełożyć do ziemianki, piwnicy, w chłodne miejsce na dni parę - jak trochę postoi jest najlepszy. Podobny napój ludzie tutaj sporządzają z soku brzozowego - też dobry. • qubraq 24.07.05, 12:21 Mysmy z mama robili podobnie jak Krasnowo tyle ze karmel wlewalo sie od razu do wiadra z wrzątkiem, chleb, nakrywalo sie i stalo jakis czas potem rodzynki i do butelek po lemoniadzie i do "sklepu", jak na Pomorzu nazywali piwniczke. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spragniona Re: kwas chlebowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 15:32 Jeszcze raz dziękuję wszystkim. Właśnie kupiłam chleb razowy i biorę sie do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś