soova 14.02.03, 14:31 Czy mógłby ktoś służyć mi nieskomplikowanym przepisem na schab pieczony ze śliwką w środku? Czeka mnie w weekend wydanie prawdopodobnie 2 obiadów, dla 5 osób każdy. Dziekuję z góry, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hagrid Re: schab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.03, 15:00 Mięso nacieram solą ( ewentualnie majerankiem)i odstawiam do lodówki na jakieś 2 godzinki. (czasami kupiję taką sól zmiękczającą pomieszaną z przyprawami). potem robię dzirkę w środku schabu i trzonkiem drewnianej łyżki wciskam śliwki suszone. czasami miesko zwijam sznurkiem, aby było bardziej zwarte. pieę w foliowym rękawie (do kupienia w marketach) bądź folii aluminiowej. możesz też zrobić mrynatę do mięsa: zagotowuję czerwone wino z zielem angielskim, ziarnistym pieprzem i lisciem laurowym. zalewam tym mieso o odstawiam na jakieś 12 godzin. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: schab 14.02.03, 19:10 ja dziurke zatykam zapalka na zakladke. Starczy. Ale reszta tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
wjanuszek Re: schab 14.02.03, 19:40 Ja do środka wsadzam /właściwie wkręcam/kabanosa lub inna cienką kiełbasę podsuszaną. Przed pieczeniem wszystko podlewam szklanką dobrego piwa. W trakcie jedzenia tez popijam piwko.Mniam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
soova Re: schab 14.02.03, 20:35 Właśnie zalałam go piwem. Ile czasu można go piec w 180 st.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hagrid Re: schab IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 09:40 to zależy ile masz tego schabu.ale około 1-1.5 h. srednio 1 godzine na 1 kg miesa. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś