Gość: fajafan IP: 212.76.37.* 28.07.03, 19:26 Bardzo je lubię, jak je podajecie z kluskami, czy odrazu ze słoika na kluchy, czy rozrabiacie z czymś jeszcze ??? i w ogóle z czym łączycie pesto /inne potrawy?/ pzd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urud Re: PESTO 28.07.03, 19:43 ja robię tak: rozrabiam potrzebną ilość pesto w miseczce z oliwą z oliwek i odrobiną gorącej wody (tej z gotowania makaronu). Robię to na chwilę przed odcedzeniem go. Potem w garnku mieszam makaron z pesto i na talerz. Podobno tak właśnie jedzą we Włoszech. Trochę na początku zdziwiło mnie dodawanie gorącej wody. Jest to chyba potrzebne do 'rozmiękczenia' sera zawartego w pesto. Jest też pomidorowa odmiana pesto ( do kupienia w supermarketach) ale ta 'zwykła' zielona najbardziej mi smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: PESTO IP: *.chello.pl 28.07.03, 19:56 Sprobuj kiedys zrobic pesto samemu, a nigdy wiecej nie kupisz gotowego ;-) Warto, to bardzo proste, a efekt... nie ma porownania. Pszepisy znajdziesz na forum, bylo juz przerabiane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: PESTO IP: *.dialup.tiscali.it 29.07.03, 08:43 Jasne, ze domowe lepsze. Ja rozcienczam tylko z woda, w ktorej gotowala sie makaron. Robie to w rozgrzanej misce, do ktorej potem wrzucam makaron. Wody, trzeba dac niewiele i odpowiednio tez odcedzic makaron. Woda pomaga w polaczeniu sie pesto i makaronu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: PESTO IP: *.tele2.pl 29.07.03, 13:16 z makaronem, z warzywami, lub posmarowana pesto piers kurczaka i zapieczona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: PESTO IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 13:44 Spróbuj ze słodką śmietaną, tz podgrzej śmietanę dodaj pesto i trochę podgotuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Znacie przepis na PESTO? IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.3.* 29.07.03, 14:48 Skoro domowe pesto jest lepsze od kupionego. to może podacie na nie przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: Znacie przepis na PESTO? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 15:20 Świeża bazylia Parmezan Czosnek Orzeszki pinii, oliva Zmiksować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Znacie przepis na PESTO? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 29.07.03, 15:22 zamiast bazylii rucola zamiast pinii orzechy wloskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Znacie przepis na PESTO? IP: *.dialup.tiscali.it 29.07.03, 16:53 Bazylia powinna byc z Ligurii, parmigiano oryginalny, orzeszki piniowe tez. Nie jest to latwe. Nawet dla mnie / chodzi o te bazylie /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mele Re: Znacie przepis na PESTO? IP: *.chello.pl 29.07.03, 17:39 No tak... ale w ten sposob wiekszosc z nas odpadnie z tej konkurencji. A co bedzie jak zrobimy z normalnej bazylii-bazylii, takiej z polskiego ogrodka albo nawet z polskiego supermarketa ? Tez bedzie pesto :-) Nie wiem natomiast czy jak zastapic bazylie rukola to nadal bedzie pesto, ale bedziemy wtedy mieli sos z rukoli, czosnku,parmezanu, orzechow wloskich i oliwy - tez dobry. Nie jestem purytanka kulinarna ale czasem sie zastanawiam jak daleko mozna zmienic przepis na jakas potrawe i nadal nazywac ja tak samo ? Co wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajafan Re: Znacie przepis na PESTO? IP: 212.76.37.* 29.07.03, 20:39 bazylia to podstawa pesto, więc bez bazyli to to będzie już coś innego, może też dobre, ale nie pesto :)) pzd. i dzięki za propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Znacie przepis na PESTO? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 29.07.03, 21:46 wtrdy to sie nazywa rucola pesto . robilam tez pietruszkowe pesto bylo pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: PESTO 29.07.03, 21:17 Ja dodaję trochę gorącej wody i czosnku. A kluchy wymieszane z pesto posypuję świeżo startym parmezanem albo garna padano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: PESTO IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 29.07.03, 22:05 dla fanatykow i ciekawskich strona z przemisami na pesto www.recipesource.com/side-dishes/pesto/index1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: PESTO IP: *.dialup.tiscali.it 30.07.03, 07:09 Pesto pochodzi od "pestare", czyli tluc. Jesli zamiast bazylii uzyjemy rucoli czy natki pietruszki, to wciaz bedzie pesto. Chodzi o sposob robienia. Najslynniejsze jest pesto z bazylii oczywiscie. Niestety w czesto w sloiczkach pesto znajduje sie bazylia z Chin i olej z ziarem / np. slonecznika /. Liguryjczycy uznaja to za swietokradztwo, inni Wlosi zreszta tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: PESTO IP: *.a2000.nl 30.07.03, 10:29 www.mniammniam.pl/szukaj1.php?m=n&q=MA000&off=10 Odpowiedz Link Zgłoś