Gość: anka IP: *.icpnet.pl 28.06.08, 11:35 Pierwszy raz w życiu kupiłam paczuszkę. Oprócz samego zagotowania i posypania solą można z niego jeszcze coś zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: Bób? 28.06.08, 11:56 Wpisz w wyszukiwarkę na Galerii Potraw, niedawno było kilka przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Re: Bób? 28.06.08, 11:56 z takim młodym bobem to aż się " nie godzi" nic robić:) Sam jest najlepszy. A taki starszy możesz zrobić np z pieczarkami. Robisz tak: Podgotowujesz trochę bób ( tak żeby nie był całkiem miękki), odcedzasz, jak przestygnie- obierasz z łupinek ( trochę czasu to zabiera- fakt) W międzyczasie obierasz i kroisz pieczarki i podsmażasz na patelni ( możesz je też smażyć z cebulką jak lubisz) Jsk pieczarki puszczą sok, dodajesz ten obrany bób i dusisz na małym ogniu. Można jeść samo albo ziemniakami. Można też zrobić sos ze śmietany. - Budzi się we mnie zwierzę. Ale to chyba leniwiec;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Bób? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 11:59 846. Bób zielony w strączkach. Młody bób, gdy strączki i ziarna wewnątrz są jeszcze zupełnie miękkie, można przyrządzać tak samo, jak fasolę szparagową z masłem i bułeczką, lub na kwaśno ze śmietaną. Jest bardzo smaczny. 847. Bób suchy gotowany. Suchy bób w wilję dnia nalać letnią wodą, nazajutrz ugotować w słonej wodzie i podać polany masłem ze zrumienioną bułeczką, lub suchy do barszczu albo do kwasówki. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: kupa mądrości bardzo smacznych 28.06.08, 12:16 byl ostatnio dlugi watek na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: kupa mądrości bardzo smacznych 28.06.08, 12:19 o tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=81109265 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Bób? IP: *.icpnet.pl 28.06.08, 19:06 Serdecznie dziękuję za podpowiedzi i linki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PatiKoti Re: Bób? IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.08, 12:25 Tak. Bób w oryginale jest najsmaczniejszy. Ale zagotować nie wystarczy, trzeba pogotować z 20 min. W każdym razie nie może być twardy. Odpowiedz Link Zgłoś