wislok1 12.02.10, 22:42 Planuję urlop na wakacje i interesuje mnie opinia na temat tego miasta, 60 km od Wiednia, warto tam pojechać, a może warto tam spędzić z tydzień czasu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Urszula Re: Sopron - jakie wrażenia ? IP: *.ip.netia.com.pl 16.02.10, 07:52 Spędzenia wakacji w samym Sopron sobie nie wyobrażam.Miasto dosyć duże i hałaśliwe, nie na wypoczynek. Warto zwiedzić, bo piękne i wyjechać. My byliśmy 3 lata wstecz w Hegyko kilkanaście km za Sopron. Mała mieścinka z basenami termalnymi, spokój cisza. Dobra baza wypadowa do Wiednia, Jezioro Nezyderskie, byliśmy w Mariborze i Gratz. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urszula Re: Sopron - jakie wrażenia ? IP: *.ip.netia.com.pl 16.02.10, 08:05 Przepraszam , w Gratz i Maribor byliśmy podczas pobytu w Sopronie. A z Sarvar zrobiliśmy sobie m.innymi wycieczkę do Mariazell w Alpach austriackich.Ogólnie z pobytu byliśmy zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: Sopron - jakie wrażenia ? 16.02.10, 08:13 a czy w tym Hegyko są do wynajęcia domki na terenie kąpieliska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urszula Re: Sopron - jakie wrażenia ? IP: *.ip.netia.com.pl 16.02.10, 08:35 W 2007r domków nie było. Był mały przyjemny hotelik i pole namiotowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Sopron - jakie wrażenia ? IP: *.chello.pl 16.02.10, 17:17 saratermal.hu/ger_sub2.php Tu masz stronę kąpieliska. Samo miasteczko nie jest warte polecania. Nie ma tam nic do roboty. Właściwie to nie miasteczko lecz wieś. My tam byliśmy przez ostatnie 2 lata na campingu, głównie dla wód termalnych. Jak chcesz coś więcej wiedzieć to pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Sopron - jakie wrażenia ? 16.02.10, 21:15 Jak to jest z Jeziorem Nezyderskim ? Podobno jest strasznie płytkie i otoczone przez bagna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urszula Re: Sopron - jakie wrażenia ? IP: *.ip.netia.com.pl 17.02.10, 08:16 Jezioro Nezyderskie od strony węgierskiej dostępne jest tylko z jednego miejsca Fertorakos.Jest płytkie i zamulone, do kąpieli raczej się nie nadaje.Jest ogrodzona i płatna plaża, ale na niej nie byliśmy. Ale warto zobaczyć, wybrać się w rejs stateczkiem turystycznym, pospacerować wzdłuż 'domków na palach'.A potem zwiedzić pobliskie kamieniołomy.Całodniowa wycieczka pełna wrażeń-pozytywnych. Co do Hegyko, to faktycznie bardzo mała mieścinka z basenami.Jednak bardzo mile wspominam pobyt, idealna baza wypadowa na wycieczki, miejsce na błogie leniuchowanie na spokojnym kąpielisku o wdzięcznej nazwie Sara. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Sopron - jakie wrażenia ? 17.02.10, 20:51 Dzięki za ciekawe informacje. A jak to wygląda po austriackiej stronie jeziora ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urszula Re: Sopron - jakie wrażenia ? IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.10, 08:47 Austriacka strona jest podobno lepiej zagospodarowana.Widziałam tylko przydrożne banery reklamujące różne atrakcje, szczególnie dla dzieci i mnóstwo samochodów skręcających w stronę jeziora-piszę teraz o Austrii. A jechałam tą trasą w kierunku Eisenstadt także w ubiegłym roku na urlop na Chorwację, była to niedziela więc Austriacy pewnie jechali na wypoczynek.Mnie już od dawna ciekawiło to stepowe jezioro i okolice Sopron ale mało mało było opinii na forach.Już wiem dlaczego. Podczas całego 12 dniowego pobytu w Hegyko nie spotkaliśmy ani jednego Polaka, w Sopron kilka samochodów na polskich rejestracjach. Jedyny Polak z jakim rozmawialiśmy to był młody, emerytowany górnik mieszkający w okolicach Wiednia (pozazdrościć takiej emerytury) Było to w pobliskim Kapuvar, gdzie są także baseny termalne, większe niż w Hegyko.Jeżeli coś cię jeszcze interesuje to pytaj, może będę mogła pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Hotele w Sopron - ktoś może polecić ? 18.02.10, 22:29 Fajnie, że znalazłem osobę, która była w Sopron. Mam wybrane na wakacje 4 miejsca i ponieważ trudno mi się rozczworzyć, wypdałoby wybrać jedno. W grę wchodzi Sopron, Buk, Heviz i Zalakaros. Wiaodomo, że wszystko ma swoje plusy. Wszystko jest atrakcyjne, interesuje mnie Sopron, bo stamtąd jest godzinka i już jestem w Alpach. Z jednej strony jeziorl, z drugiej góry - fajna różnorodność. O hotele w Sopron się nie pytam, w sieci znalazłem przyjemny hotel Fagus. Gdyby ktoś tam był i coś na jego temat napisał, to byłoby super. Jak wygląda centrum Sopron, coś jak mały Kraków ? Co z zakupami ? Np. owoce, warzywa, typowo węgierskie rzeczy do zabrania do Polski. Buk, Heviz i Zalakaros to typowe kurorty i w związku z tym jest tam zapewne drożej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urszula Re: Hotele w Sopron - ktoś może polecić ? IP: *.ip.netia.com.pl 19.02.10, 08:01 Witam. Sopron faktycznie można porównać do Krakowa.Swój klimat ma i jak napisałeś dobra baza wypadowa. Jak już pisałam, też zrobiliśmy wypad w Alpy, konkretnie do Mariazell,kolorowe miasteczko z sanktuarium w przepięknej scenerii alpejskiej.Jeśli chodzi o jedzenie to uważam, że nie warto wozić z Polski,przynajmniej 2i3 lata wstecz bo wtedy tam byłam.W Heviz i Buk byłam przy okazji pobytu w Sarvar.Jeśli miałabym wybierać, to wybrałabym w pierwszej kolejności Sarvar, potem Heviz a na końcu Buk. W Zalakaros nie byłam.Heviz bardzo ładne, ciepłe, torfowe jezioro-cud natury.A na drugim miejscu u mnie bo ceny niemałe i za wstęp na jezioro a i reszta pewnie też.Buk z kolei oprócz potężnego kompleksu basenów chyba wiele nie ma nic do zaoferowania, a i jako baza wypadowa też bez szału.Tak mi się wydaje na podstawie 1-dniowych obserwacji.Ale to zależy jak chcesz spędzić urlop, bo my to tak mniej więcej 2 dni leniuchowania a 1 zwiedzanie.A Sarvar to dosyć przyjemne miasteczko,pięny zamek,malutki ryneczek.Bardzo ładny kompleks basenów i co ciekawe w pobliżu dużo małych kąpielisk termalnych, np.Vulkanfurdo, tylko nie pamiętam miejscowości,musiałabym poszperać w prospektach.Tak więc prawie co drugi dzień można spędzić na innych basenach.Do Hevitz można zrobić wypad.My byliśmy też w Słowenii w Moravskich teplicach, Mariborze, w Austrii w Gratzu. Piękny jest Koszeg/węgierski/ i pobliski Nemzetipark-czy jakoś tak podobnie. Ach ten węgierski język.Szczerze mówiąc brakło nam 2 tygodni aby wszystko w pobliżu zwiedzić. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Hotele w Sopron - ktoś może polecić ? 19.02.10, 22:10 Dzięki za ten Sarvar, muszę poszperać. My tez preferujemy ten typ spędzania czasu, czyli relaks połączony ze zwiedzaniem Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Hegyko - ktoś zna bliżej te miejsca ? 20.02.10, 16:43 www.hotelscombined.pl/City/Hegyko.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 its.billa.cz 26.03.10, 00:25 Ostatecznie wybrałem Buk. A konkretnie ten hotel: www.caramell.hu/ Ceny baaardzo atrakcyjne. Pod warunkiem, że się załatwia w billi its.billa.cz Nie chcę ich tu reklamować, sami zajrzyjcie i oceńcie Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 70 km od Sopron 18.02.10, 22:39 www.pbase.com/schlossblick/image/71574469 www.tiscover.com/at/guide/54833at,de,SCH1/objectId,RGN152at,season,at2,selectedEntry,gallery/gallery.html 2076 metrów, ujdzie, a to godzina drogi z Węgier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: 70 km od Sopron IP: *.chello.pl 20.02.10, 20:36 www.viamichelin.pl/htm/hme/Homepage_lite.htm Noclegi w Hegyko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: 70 km od Sopron IP: *.chello.pl 20.02.10, 21:34 dot. postu powyżej : Hotele-szybka rezerwacja wpisz Węgry, miejscowość Hegyko i nie wpisując daty kliknj szukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Pensjonat i restauracja Tornacos w Hegyko 22.02.10, 19:42 Ktoś może na jego temat coś powiedzieć ? Ceny, atmosfera, standard, itp. ? www.tornacos.hu/szallasn/szallasn.swf Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Austriacka strona koło Sopron 21.02.10, 00:19 www.seebadrust.at/ www.moerbischamsee.at/index.php?id=74 www.neusiedler-see.at/polski.56.0.html Nieźle to wygląda. Wygląda nieźle, a ceny jak na Austrię szokują pozytywnie ( wychodzi około 10 euro na rodzinkę na cały dzień nad jeziorem ). Śniadania i kolacje na Węgrzech, jezioro w Austrii, ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Austriacka strona koło Sopron - szok negatywny 21.02.10, 00:46 www.sonnentherme.at/index.php?id=339&L=3 O ile ceny nad Jeziorem Nezyderskim po austriackiej stronie zaskakuja pozytywnie ( za 40 złotych full wypas na cały dzień ), to ceny w tym miejscu budzą lekkie zdziwienie. 60 euro (240 złotych) za bilet rodzinny ?! I do tego zero karnetów !!! Dla porównania nad Bałtykiem koło Świnoujścia płaciłem 44 euro za pierwszym razem, a potem 32 euro z karnetem www.ostseetherme-usedom.de/index.php?id=74&L=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Sopron - jakie wrażenia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 22:30 Bardzo proszę o podanie temp. wody w Jeziorze Nezyderskim. A także o podzielenie się wrażeniami z kapieliska Kapuvar. Czy tam są jakieś atrakcje dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Sopron - jakie wrażenia ? 25.03.10, 00:06 Średnia temperatura jeziora to 19 stopni C Ale po austriackiej stronie są kąpieliska z basenami, woda podgrzewana, więc nie ma obaw Odpowiedz Link Zgłoś