Gość: iga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 10:14 Co to jest czujnik Halla??Samochód nie ma siły i ciągnie dużo paliwa...Podobno uszkodzony jest ten czujnik. Chodzi o samochód VW Golf3. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fredoo Re: Co jest czujnik Halla?? 20.06.06, 11:54 Nie wiem po co on jest w samochodzie ale wogóle służy do pomiaru dużych prądów DC. Odpowiedz Link Zgłoś
jorgus17 Re: Co jest czujnik Halla?? 20.06.06, 20:22 Czujnik Halla jest używany w silniku do pomiaru prędkości obrotowej lub określenia położenia wału korbowego lub wałka rozrządu. Generuje sygnały napięciowe i nie służy do pomiaru prądów DC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Co jest czujnik Halla?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 23:15 jorgus17- a gdybyś tak mial kobiecie to wytłumaczyć??wiesz tak żeby zrozumiała ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jorgus17 Re: Co jest czujnik Halla?? 21.06.06, 20:45 W czujniku Halla siedzi krasnoludek. Kiedy mechanik podepnie laptopa do samochodu, ten krasnoludek na monitorze komputera rysuje ładne prostokąty z prostymi bokami i kątami- wtedy jest OK. A kiedy krasnal jest pod wpływem ręka mu drży i nie wychodza mu już prostokąty wtedy jest źle:-) Skąd u kobiety taki apetyt na wiedze motoryzacyjną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waskes29 Re: Co jest czujnik Halla?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 22:29 Jaki silnik ? Czujnik Halla to raczej nie jest bo wtedy byly by problemy z uruchomieniem silnika.Nie wiem o jaki dokladnie czujnik pytasz bo czujnik Halla jest np w aparacie zaplonowym i nie bedzie mial zadnego wplywu na zuzycie paliwa . Najlepiej podjedz do lepszego mechanika niech zrobia diagnostyke silnika podlaczajac go pod komputer diagnostyczny i bedzie wiadomo dlaczego duzo pali .Nawet podlaczenie silnika do analizatora spalin moze wskazac przyczyne problemu.Przed pojechaniem do mechanika wymien swiece ,filtr powietrza ,kopulke ,palec rozdzielacza to nie jest duzy koszt a napewno sie przyda.Swice najlepiej firmy NGK ,Beru lub Bosch jesli masz pewne zrodlo zakupu bo ta ostatnia firma czesto jest podrabiana. To ze samochod zuzywa za duzo paliwa moze miec bardzo duzo przyczyn od glupiego czujnika temperatury przez niesprawna sonde lambda po uszkodzony komputer sterujacy i jeszcze mase innych przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Co jest czujnik Halla?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 09:29 jorgus- głód na wiedze...hmmm po prostu kupiłam auto, pojechałam " na komputer" i okazało się że mój krasnoludek jednak jest pod wpływem...;-) waskes29- silnik 1,6 Jest to golf GL 95 rocznik. Samochód ma bardzo mały przebieg i przez ostatnie 2 lata przejechano nim 10 tys km. Jutro jadę z nim do elektromechanika, zobaczymy co poradzi. Aha i problem z Hallem własnie mi zdiagnozowano na badaniu komputerowym Odpowiedz Link Zgłoś
waskes29 Re: Co jest czujnik Halla?? 22.06.06, 11:15 Gość portalu: iga napisał(a): > jorgus- głód na wiedze...hmmm po prostu kupiłam auto, pojechałam " na komputer" > i okazało się że mój krasnoludek jednak jest pod wpływem...;-) > > waskes29- silnik 1,6 Jest to golf GL 95 rocznik. > Samochód ma bardzo mały przebieg i przez ostatnie 2 lata przejechano nim 10 tys > km. > Jutro jadę z nim do elektromechanika, zobaczymy co poradzi. Aha i problem z > Hallem własnie mi zdiagnozowano na badaniu komputerowym W tym silniku o ile wiem nie ma innego czujnika Halla jak tylko w aparacie zaplonowym a jesli jest on winny to bylby problem z uruchamianiem silnika ,nie ma nic to wspolnego z za duzym spalaniem . Popytaj jeszcze tu forum.vwgolf.pl/ i tu www.elektroda.pl/rtvforum/topic108814.html Odpowiedz Link Zgłoś