Dodaj do ulubionych

co mi polecicie?!

29.10.13, 21:33
Książki historyczne zwłaszcza te starych wydawnictw są dla mnie niezwykłą podróżą do czasów odległych i tak naprawdę nam nie do końca znanych pomimo jakiejś tam wiedzy, którą posiadamy . Dopiero książki mało znane, nie będące bestsellerami jak np Anna Austriaczka i jej dwór czy wiele innych potrafią na kilka dłuższych chwil przenieść w inną rzeczywistość. Sądzę , że nowe książki nie potrafią tego zrobić.
Jeśli znacie jakieś tytuły starych książek historycznych napiszcie !!!
Dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • maniaczytania Re: co mi polecicie?! 30.10.13, 19:30
      ja sie nei zgodze, ze tylko stare, nowsze tez sa niezle, tylko troche wiecej trzeba sie naszukac, zeby trafic na dobra.

A jaki okres historyczny Cie najbardziej interesuje?
      • michall1715 Re: co mi polecicie?! 30.10.13, 20:20
        troszkę racji masz; trudno powiedzieć bardzo lubię starożytny Egipt, historię Francji od Franciszka I do Wielkiej Rewolucji oraz całą historię Kościoła zwłaszcza okres Renesansu ( to mój "konik" ale daleko jestem od popierania Kościoła);a Twój ulubiony okres ???
        • maniaczytania Re: co mi polecicie?! 30.10.13, 20:25
          u mnie tez trudno powiedziec, bo ja bardzo lubie powiesci historyczne wszelkie wink Ale najbardziej chyba historia Polski i Wielkiej Brytanii plus torszke nowsza historia II wojny swiatowej.

A Tobie tak an szybko polecic moge "Ogrod Afrodyty" Ewy Stachniak o Zofii Potockiej - swietna powiesc! Popatrze jeszcze, co ostatnio czytalam i dopisze smile

PS - "Faraon" Prusa rozumiem zaliczony juz dawno? wink
          • michall1715 Re: co mi polecicie?! 30.10.13, 20:37
            dzięki za wskazówkę; "Faraon" 3 razy; a co do historii Anglii polecam Ci " Życie i śmierć Ann Bolyen" czasy Tudorów są też zajebiste ale serial to wg mnie to porażka nie podobał mi się !
            najlepszy film o Tudorach wg mnie to "Anna tysiąca dni" polecam!!!
            • maniaczytania Re: co mi polecicie?! 30.10.13, 20:50
              o historii Anglii od Wojny Dwoch Roz do czasow prawie, ze dzisiejszych swietne sa powiesci Cynthii Harrod-Eagles. Niestety nie miala ona u nas duzo szczescia do wydawcow - pierwszy wydal tylko piec pierwszych tomow, drugi o kilka wiecej, ale traktujac je harlequinowatymi okladkami. A tymczasem to sa naprawde znakomite powiesci o losach jednej rodziny, ktorej zycie splatane jest z zyciem kolejnych wladcow. Do tego drobiazgowo odtworzone tlo poszczegolnych czasow w wielu roznych warstwach. Bibliografia do kazdej ksiazki tez imponujaca.

A, i jeszcze polecam, choc ciezko sie czyta, "W komnatach Wolf Hall" Hilary Mantel - czasy Tudorow, ale z punktu widzenia Cromwella - majstersztyk!
              • michall1715 Re: co mi polecicie?! 30.10.13, 21:54
                Będę musiał pożyczyć i spróbować przeczytać. Najbardziej jednak i to chyba moje ukochane książki to biografie władców; mam małą prośbę, ponieważ schodziłem chyba wszystkie antykwariaty i biblioteki w Krakowie i nigdzie nie znalazłem "Hiszpańskiego ceremoniału dworskiego" Karola V , gdybyś coś wiedziała ,gdzie to zdobyć byłbym ogromnie wdzięcznysmile
    • pakler1 Re: co mi polecicie?! 02.11.13, 16:25
      Sezon Burz - Andrzej Sapkowski
      Nie czekaj, pobierz swoją wersję książki w formacie PDF już teraz
      Przygotuj się na niezapomnianą przygodę w świecie miecza i stali
      sezonburz. webs. com
    • 0mirka2 Re: co mi polecicie?! 03.11.13, 10:28
      O ile jeszcze nie czytałeś, polecam cykl historyczny Maurice Druona "Królowie przeklęci", który jest barwną kroniką panowania ostatnich Kapetyngów na tronie francuskim.
      Poza tym
      "Egipcjanin Sinuhe" - M. Waltari
      "Rubaszny król Hal" - G. Bidwell
      "Maria Antonina" - S. Zweig
      "Piotr Pierwszy" - A. Tołstoj
      Trylogia o życiu Aleksandra Wielkiego: "Syn boskiego węża", "Piaski Amona", "Na granicy świata" - Valerio Massimo Manfredi
      "Uśmiech Machiavellego: Biografia" - Maurizio Viroli
    • lipka02 Samson i Dalila-Jan Dobraczyński 22.11.13, 15:56
      Historia Jana Sobieskiego i jego żony Marysieńki.Prawdziwe losy odsieczy wiedeńskiej i wiele więcej...Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka