Dodaj do ulubionych

Objetosc tarczycy

06.05.11, 12:05
Chce uczulic wszystkich ,ze mimo iz podaje sie górna granice dla kobiet 18ml to objetosc rozni sie w różnych fazach cyklu miesiecznego, w ciąży powieksza się i w okresie zimowym.
Podaje tez link do badan w Hiszpanii, w badaniu tym wybrano osoby zdrowe (z TSH<2.5, bez przeciwciał, z prawidlowa echogenicznoscia) i objetosc u kobiet doroslych srednio wynosila 6.5ml:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11972289
Tak wiec nie wkrecajcie sobie ,ze macie zmniejszone tarczyce! Wartosc <4ml uwaza sie dopiero za atrofie w niektórych badaniach.
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Objetosc tarczycy 06.05.11, 13:52
      www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21521934
      "Thyroid volume did not differ between women with PCOS and control subjects (13.7 ± 8.6 mL versus 12.4 ± 4.4 mL, respectively; p = 0.2)"

jcem.endojournals.org/cgi/content/abstract/56/2/260
      "and females (17.5 ± 4.2 ml; n = 132)"

No i znów nie wiadomo, kto ma rację.

Atrofia - to już jest zanik. Gdzieś musi być więc miejsce na "za mała", ale ze względu na znaczne różnice w wielkości tarczycy między ludźmi, trudno jednoznacznie określić, gdzie ten zakres się znajduje (wg Twojej opinii, powyżej 4 ale górna granica = ??).

Myślę, że ze względu na kontrowersje wokół tego tematu i faktu, że nie ma i raczej nie będzie na niego jasnej odpowiedzi, powinniśmy odstawić dyskusję na bok.
      • gralint Re: Objetosc tarczycy 06.05.11, 14:35
        anka.83 napisała:

> Myślę, że ze względu na kontrowersje wokół tego tematu i faktu, że nie ma i rac
        > zej nie będzie na niego jasnej odpowiedzi, powinniśmy odstawić dyskusję na bok.

To jest jasne ze populacja w USA, Holandii, Niemczech nie ma co byc porownywana z populacja w Polsce gdyz przecietny amerykanin, holender czy niemiec jest dwukrotnie wyzszy, i mocniej zbudowany niz polak.. I dlatego amerykanie podaja ze srednia objetosc u kobiet to 11-13ml.
        Wez to pod uwage ,ze hiszpanie sa bardziej posturami zblizeni do polakow. Objetosc tarczycy zalezy od postury, wzrostu, wagi itp.

Za atrofie uwaza sie <4ml, wartosci <7ml uwaza sie za male tarczyce a nie za atrofie. Natomiast srednia wielkosc mierzona w chorwacji u zdrowych kobiet byla ok 10ml. I dowodem na to ze 10ml to normalna wielkosc zdrowej osoby jest moja mama, ktora czuje sie swietnie, miala i ma duzo energii, piekne wlosy i skore, w badaniach h. tarczycy tez nie ma nieprawidlowosci.

• rotkaeppchen1 Re: Objetosc tarczycy 06.05.11, 15:56
          Mieszkam w Niemczech i nie zauwazylam, zeby przecietny Niemiec byl dwukrotnie wyzszy niz Polak big_grin Ladnie by to wygladalo wink Chyba tylko ludzie grubsi sa generalnie.
          • gralint Re: Objetosc tarczycy 06.05.11, 16:10
            rotkaeppchen1 napisała:

> Mieszkam w Niemczech i nie zauwazylam, zeby przecietny Niemiec byl dwukrotnie w
            > yzszy niz Polak big_grin Ladnie by to wygladalo wink Chyba tylko ludzie grubsi sa gene
            > ralnie.

Tez mieszkalam w Niemczech i Niemcy sa wyzsi przede wszystkim wzrostem od przecietnego Polaka. Duzo jest tam dryblasów. U nas odwrotnie duzo jest karzełków. Wynika to z diety, Niemcy swietne zywia swoje dzieci. Objetosc tarczycy jest skorelowana mocniej ze wzrostem niz z waga. Choc to co mowisz to prawda ze przecietny Niemiec jest tęższy od Polaka. Srednia tarczyca w nacjach USA, Niemcy, Holandia to 13ml. Polacy sa zblizeni gabarytowo do Hiszpanow. A jesli Ty jestes b wysoka do tego wazysz duzo to 10ml rzeczywiscie moze byc uzasadnieniem tezy ze tarczyca Ci sie zmniejsza. Jesli masz 160cm to jest to wlasciwa objetosc. W autoimmunologicznych chorobach objetosc moze byc stala, nie zawsze wystepuje atrofia/wole.
            • rotkaeppchen1 Re: Objetosc tarczycy 07.05.11, 00:11
              Mierze 162 cm i moja tarczyca a 13 ml objetosci.
              Z ta roznica we wzroscie to byl zart, bo wzielam specjlanie doslownie Twoja wypowiedz, ze sa dwa razy wyzsi. Chociaz moze i racja, nie wiem, nie wiem jak mali sa mezczyzni w Polsce, bo nigdy na malych nie zwracalam uwagi wink
              Mysle, ze na pytanie, czy tarczyca sie zmniejsza czy nie mozna najlepiej odpowiedziec, porownojac je wymiary wczesniej i pozniej. Ja mam niezdiagnozowane hashimoto od wielu lat (zdiagnozowane poltora roku temu) przez co nie wiem, jak duza tarczyce mialam wczesniej, wczesniej nie robilam usg (majac 16 lat robilam ale nie mam juz wyniku).
              • gralint Re: Objetosc tarczycy 07.05.11, 08:38
                rotkaeppchen1 napisała:

> Mierze 162 cm i moja tarczyca a 13 ml objetosci.
                > Mysle, ze na pytanie, czy tarczyca sie zmniejsza czy nie mozna najlepiej odpowi
                > edziec, porownojac je wymiary wczesniej i pozniej.

Tez mi sie tak zdaje ,ze tylko porownanie usg cos daje.
                Zniszczenie komorek tarczycy stwierdza sie na podstawie echogenicznosci, objetosc niewiele wnosi w ocene, no chyba ,ze ktos ma 4ml, to jest podejrzane wtedy. Ale 8-10ml to moze byc zdrowa tarczyca. Moja mama ma 10ml, ma 160cm i 62kg, zawsze byla energetyczna, i nie miala zadnych problemow z tarczyca, do zapyzialych nie nalezy, jest dorodnym egzemplarzem.

• anka.83 Re: Objetosc tarczycy 06.05.11, 13:55
      gralint napisał:

> Tak wiec nie wkrecajcie sobie ,ze (...)

Ale nie takim tonem proszę, nie jesteśmy bandą kretynek, za przeproszeniem, która sobie coś "wkręca", bo nie mamy co robić i trzeba sobie jakieś ciekawe teorie spiskowe wymyślić.
    • djpa Re: Objetosc tarczycy 06.05.11, 14:24
      Patrząc z punktu widzenia klimatu w Hiszpanii, to u nas zawsze jest zima, czasami nawet arktyczna.
      Wniosek? Polskie tarczyce są większe niż hiszpańskie! wink
      • anka.83 Re: Objetosc tarczycy 06.05.11, 15:01
        No i tak można w kółko aż do śmierciwink
        • gralint up 12.05.11, 20:21
          up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka