hesperia1 26.05.11, 08:12 kręcą mi się po altance.Nie wiem co to znaczy.Mają gniazdo gdzieś blisko?Boje się zaglądać na strych.Ma ktoś doświadczenie w tym temacie?A jak maja gniazdo,to co zrobić(a może nic nie robić)? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Szerszenie 26.05.11, 08:17 Podobno należy wezwać fachowców. A na ukąszenie najlepszy jest okład z octu, podobnie jak w przypadku osy. Sprawdzone, kiedyś nie zauważyłam szerszenia siedzącego z tyłu klamki balkonowej... Odpowiedz Link
asta6265 Re: Szerszenie 26.05.11, 08:33 U nas na domu, pod belką na strychu kilka lat temu mieliśmy gniazdo szerszeni. Nic nie wiedzielibyśmy, ale kiedyś zupełnie przypadkiem zauważyłam, że z pod belki wylatuje kilka owadów. Tak mnie coś tchnęło i przez kilka dni obserwowaliśmy to miejsce. Stwierdziliśmy, że muszą mieć gniazdo, bo wciąż z jednego miejsca wylatywały i wlatywały. Wezwaliśmy strażaków i się okazało, że to właśnie szerszenie. Zlikwidowali gniazdo i było ok. W razie ukąszenia, jak Hopryna prawi ocet, albo sok z cytryny + plaster cytryny na ukąszone miejsce. Woreczek z lodem i powinno pomóc. Poobserwuj altankę i może uda Ci się ustalić miejsce z którego wylatują. Odpowiedz Link
leloop Re: Szerszenie 26.05.11, 09:59 wzywaj strażaków (to może być impreza płatna, u nas się płaci), oni są do tego przeszkoleni, nie próbuj na własną rękę. wprawdzie szerszenie nie są groźniejsze od os ale są większe i aplikują większą dawkę jadu, uważaj na Kajtka dla niego mogą być groźne :/ jakby co to wspomniany już ocet i wapno oczywiście. Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Szerszenie 26.05.11, 10:09 Kajetan do czasu wyjaśnienia sprawy z szerszeniami ma zakaz działkowania,gdyż jak zauważyłam jest bardzo zainteresowany "dużymi pszczołami".To Kajetan właśnie zauważył szerszenia,a ja prawie zeszłam na zawał widząc jak obserwuje go z odległości kilku cm. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Szerszenie 26.05.11, 11:06 Hmm... "duża pszczoła" to raczej trzmiel. Szerszeń to "duża osa". Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Szerszenie 26.05.11, 13:29 Ja też widziałam "dużą pszczołę" i niestety wygląda tak paderewski.edukacja.strefa.pl/index.php?module=article&id=781 A dla Kajetana osa to mała pszczoła,on jeszcze nie łapie.Trzmiel jest za bardzo puchaty żeby go pomylić z szerszeniem. Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Szerszenie 26.05.11, 18:43 Byłam na działce,otworzyliśmy klapę i na strychu wisi brązowa kula wielkości jabłka.To chyba jednak za małe jak na gniazdo szerszeni.I nic już nie latało. Za to widziałam tańczącego ptaszka.Śpiewał wyginając się we wszystkie strony raz na jednej nodze,raz na drugiej.Cudny był.Chyba się zalecał:) Odpowiedz Link
leloop Re: Szerszenie 26.05.11, 19:51 może dopiero zaczęły budować, od czegoś muszą zacząć ;) szerszenie wracają do miejsca urodzenia, jeżeli wylęgną się młode to będą co rok wracały, u nas wszystkie możliwe dziury zatkane a i tak co roku przylatują na zwiady "a nuż, widelec" tu masz fotki porównawcze Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Szerszenie 26.05.11, 21:00 Oglądałam te gniazda i nic podobnego nie widać.Raczej przypomina to gniazdo os.Ale jeśli nic nie lata to może to dobry znak. Odpowiedz Link