23.03.12, 18:49
Kto siał i jadł? Poproszę o zeznania.
Siałam w ubiegłym roku jesienią, to mi nie wykiełkowała. Nie wiem więc co straciłam. Ponoć dobra, ale z łaciny mówią na nią Valerianella. No i pytanie jest takie - czy tak mówią, bo mówią, czy rzeczywiście ma coś wspólnego z walerianą???
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Roszponka 23.03.12, 18:59
      Na mój smak- jedna z lepszych:) Jedyna wada to, że kiepsko się ją myje a mała, więc łapie piach...
      Uwaga: sieje się. Osobiście siałam jakieś dziesięć lat temu i wciąż mam:)
      • dorkasz1 Re: Roszponka 23.03.12, 19:26
        Ja planuję wyrwać zanim się dorobi kwiatków. Mam ją jako przedplon przed cukiniami.
        • lellapolella Re: Roszponka 23.03.12, 19:52
          powinnaś ją wyrwać, zanim się dorobi:) ja zostawiłam kilka sztuk na nasiona i bang!
          Lepiej obcinać, choćby nożyczkami niż wyrywać, bo mniej mycia- z korzeni się nie osypuje.
    • leloop Re: Roszponka 23.03.12, 20:07
      nasza ulubiona, zimowa "sałata" z drobno posiekana szalotka, winegretem, czasem orzechami, mniam :)
      rozsiewa się i rzeczywiście trzeba ja długo płukać, ja wrzucam do michy z woda i większość piachu osiada ale czasem coś zgrzytnie (dobrze robi na ruchy robaczkowe ;) )
      może i ma coś wspólnego z waleriana ale wszystkie Francuzy ja jedzą i żyją ;)
      • yoma Re: Roszponka 26.03.12, 14:51
        Ma tyle, że obie nalezą do kozłkowatych, ale nic nie wiem o tym, jakoby wykazywała jakieś działanie walerianowate. Dorkasz podetkaj kotom, jak nie dostaną kota, to nie wykazuje.
        • dorkasz1 Re: Roszponka 26.03.12, 18:45
          Znalazłam w necie, że nie śmierdzi. Fajny blog www.beawkuchni.com/2010/02/roszponka.html
          • yoma Re: Roszponka 26.03.12, 18:49
            Przerywałam właśnie rzodkiewkę i rukolę -> trzeba by te kiełki zeżryć, bo co się będą marnować. Oj, jakieś kluchy dziś węszę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka