Dodaj do ulubionych

Repetytorium leków homeopatycznych

21.09.04, 11:36
Witam, czy po zakupieniu tej pozycji, osoba nie będąca lekarzem będzie mogła
sobie poradzić w doborze odpowiedniej kuracji (leku)homeopatycznej?
Interesuję się homeopatią, jednak nie mam nic wspólnego z branżą medyczną.
Czy jest tam opis danego specyfiku, podział na schorzenia, itp? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • akownik Re: Repetytorium leków homeopatycznych 21.09.04, 11:56
      zaczynanie nauki homeopatii od takiej ksiazki to nie jest dobry pomysl
      • adzienia Re: Repetytorium leków homeopatycznych 21.09.04, 12:00
        A możesz polecić jakąś książkę dla tych co nie są lekarzami a interesują się
        homeopatią?
    • patchwork30 Re: Repetytorium leków homeopatycznych 21.09.04, 12:15
      Jezeli chcesz zaczac od kurowania domowch "wypadkow" i w stanach ostrych to moze
      wystarczyc, w stanach chronicznych raczej nie. Zakladam, ze repetytorium lekow
      homeopatycznych, o ktorym piszesz, to materia medica tj. opisy homeopatycznych
      srodkow, jak dzialaja na poszczegolne uklady w organiznie, ogolna poprawe i
      pogorszenie i na psychike. Materia medica moze byc w roznym stopniu dokladna,
      czy wyczerpujaca. Homeopaci maja zwykle kilka, roznych autorow, bo one sie
      uzupelniaja.
      Sama materia medica to za malo, aczkolwiek jest niezbedna.

Niezbedne jest rowniez repertorium, czyli repertuar mozliwych objawow i do nich
      pasujacych srodkow. No i "Organon sztuki leczenia" Hahnemanna, jak rowniez
      podreczniki, ktore tlumacza ten Organon, ...bo zdania w nim sa dlugie na dwie
      strony ;) Bardzo pomocne sa opisy psychiki srodkow, o czym zwykle jest malo w
      materia medica (chyba, ze sie kupi dziesieciotomowa Clarcka)

Niestety nie jestem w stanie podac tytulow polskich, bo korzystam z lit.
      niemieckiej. Na pewno znaja sie na tym tutejsi specjalisci. :)))

• brunetkaa Re: Repetytorium leków homeopatycznych 21.09.04, 12:32
        hej. kiedyś beba (chyba beba)polecała takie ksiązki na forum (prawda beba?;))
        Materia medica.Leki homeopatyczne w praktyce medycznej.
        Leczenie homeopatyczne. Choroby ostre i przewlekłe. ( 2 tomy - moje ulubione :)
        Vademecum homeopatii. (radzę od tego zacząć)
        Homeopatia w pediatrii.
        Zastosowanie homeopatii w ginekologii.( to i już specjalistyczne podejście do
        konkretnego problemu)
        Homeopatia. Porady na co dzień.

Ceny pewnie od ok. 50 zł. Nie wiem, bo już dawno zakupiłam.Dwutomowe ok.100zł

jest taki wątek, coś do poczytania lub czy mozecie polecić cos do czytania, ale
        mi po awarii net chodzi jakby chciał a nie mogł i nie moge sie doszukac.
        pozdrawiam
        Brunetka
      • akownik Re: Repetytorium leków homeopatycznych 21.09.04, 12:34
        jesli chcesz zaczac uczyc sie homeopatii to najwlasciwsze bylo by ukonczenie
        odpowiedniej szkoly.z ksiazek,na poczatek moze byc HOMEOPATIA napisana przez
        JIRI CEHOVSKY.chociaz szczegolnie polecilbym napisana przez LIPNICKI/imienia nie
        pamietam/a tytul chyba HOMEOPATIA.tyle ze to po rosyjsku i dzis pewnie tylko w
        bibliotekach lekarskich.dopiero potem sugerowalbym materia medica i
        repetytorium/ale w tej kolejnosci/.materia madica i repetytorium to nie to samo.
    • edytas1 Re: Repetytorium leków homeopatycznych 21.09.04, 15:02
      Jeśli chodzi Ci o pozycję dla laika, to polecam "Homeopatię dla całej rodziny"
      Andrzeja Szymańskiego, wydawnictwo DOM NA WSI, cena 24 zł., więc przysępna.
      Pozycja zawiera przewodnik po lekach homeopatycznych, terapie w różnych
      dolegliwościach i chorobach oraz zasady stosowania homeopatii. Prosto i
      przystępnie jak chłop krowie na rowie. Kupiłam sobie, żeby niepotrzebnie nie
      zawracać głowy na forum drobiazgami. Lekarza nie zastąpi, ale można poradzić
      sobie z chorobami i choróbkami.
      Pozdrowionka.
      • gryczman1 Re: Repetytorium leków homeopatycznych 21.10.04, 17:06
        Pomijając rzeczy z którymi się nie zgadzam,To rozdział "Homeopatyczna apteczka
        domowa"(jak dla mnie wyłanczając rzeczy kompleksowe, które nie uważam za
        najlepsze rozwiązanie)w książce"Homeopatyczna apteczka dla każdego" uważam za
        bardzo praktyczny dla ludzi którzy o homeopatii nie mają wielkiego pojęcia.Jest
        on tak prosty w obsłudze,że nawet moja żona(która o homeopatii nie wie prawie
        nic),gdy mnie nie było w domu, a nasza córka obudziła się płacząc w nocy z
        bólem ucha, bez problemu znalazła właściwe lekarstwo dzięki tej
        ksążce.Autor :Andrzej Rajmund Kozłowski.
        Cena:mniej niż 20 Zł
        Wydawnistwo: Studio Astropsychologii
        15-762 Białystok, ul Antoniuk Fabryczny 55/24
        www.studioastro.pl
        Jednak jeśli chodzi o książkę do nauki to wyżej wspomniane "Vademecum
        Hopmeopatii" uważam też dobre na początek.(dużo lepsze niż repetytorium,
        którego ja bym nie polecał laikom, bo jest za ciężkie i np. mając do wyboru 20
        leków na jeden problem, jest trudno wybrać ten własciwy bez znajomości leków.
        Chyba, że byłoby to bardzo podstawowe repetytorium???...Nie miem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka