Dodaj do ulubionych

Przeczytajcie proszę

14.02.07, 00:09
Wklejam link do artykułu o prawdopdodobnie przyczynach Waszej choroby
tu o zespole chronicznego zmęczenie
www.davidwheldon.co.uk/cfs.html
A tu o FMS
www.immunesupport.com/healthwatch/sum98/bacterium.cfm
link do strony internetowej gdzie możecie sobie pocztyać jak się leczyć

www.cpnhelp.org/home

Jakby ktoś miał jakieś pytania to chętnie odpisze. O mojej chorobie można
poczytać na forum o boreliozie ( ja nie mam boreliozy)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=57005104
Obserwuj wątek
    • myalgan Re: Przeczytajcie proszę 14.02.07, 04:26
      zazule napisała:

> Wklejam link do artykułu o prawdopdodobnie przyczynach Waszej choroby
      > tu o zespole chronicznego zmęczenie
      > www.davidwheldon.co.uk/cfs.html
      > A tu o FMS
      > www.immunesupport.com/healthwatch/sum98/bacterium.cfm
      > link do strony internetowej gdzie możecie sobie pocztyać jak się leczyć
      >
      > www.cpnhelp.org/home
      >
      > Jakby ktoś miał jakieś pytania to chętnie odpisze. O mojej chorobie można
      > poczytać na forum o boreliozie ( ja nie mam boreliozy)
      >
      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=57005104

dzieki poczytalam to co w j polskim
      ja tez tam bywam na boreliozie jestem na etapie czekania na wynik pcr
      potem bede dalej szukac
      stronke z rwoim postem wydrukowalam sobie bedzie jak znalazl do lekarza
      rodzinnego
      na boreliozie czytalam ze to nie jest tak latwo leczyc sie antybiotykami i w
      dodatku brak okreslonego czasu leczenia
      bede probowac bo jest zle
      elisa wyszla ujemnie to nawet nie fatygowalam sie do lekarza
      czytam o tych innosciach niz borelioza i fibromialgia i wiesz jestem coraz
      bardziej zagubiona
      sama nie wiem za co sie lapac
      diagnozuja mnie juz 7 lat to moze pomalutku do czegos jednak dojde
      czytam posty o boreliozie i coraz bardziej boje sie tych antybiotykow
      a jeszcze miesiac temu chcialam je brac w ciemno zeby ewentualnie wywolac herxy
      teraz juz nie jest tak wesolo
      myslalam zjem duzo i po klopocie a tam biedni boreliotycy lecza sie miesiacami
      a niekiedy bez zadnych efektow
      na dzis nie mam pojecia co z tym fantem zrobic
      narazie jakby co to pije nalewke z czosnku jem kurkume no i czekam
      pzdrawiam
      dzieki za zainteresowanie fibromialgia
      • zazule Re: Przeczytajcie proszę 14.02.07, 12:42
        Hej nie marw się na zapas.
        Mykoplasmy, chlamydie i ureaplasmy i borellioza dają b. podobne objawy. JA
        jestem 7 tydzień na antybiotykach i wszysko idzie dobrze poprawa jest bardzo
        widoczna. Chociaż jasne ,że komfort życia jest gorszy no i te wszyskie
        suplementy:( Chociaż wszystko leczy się bardzo długo ale ja wierzę w to że z
        pozytywnym końcem.
        Zamieszczam tłumaczenie części wywiadu (ważniejszych fragmentów) z lekarzem
        amerykańskim, który od wielu lat leczy ludzi Chlamydii pneumonice- Cpn .
        Lekarz woli pozostać anonimowy Link do oryginału pracy umieszczam poniżej.

Jakie są badania żeby stwierdzić Cpn?

Dr. A- Badanie na obecność Cpn jest tylko wtedy użyteczne jeżeli otrzymasz
        pozytywny wynik (negatywny wynik nie znaczy ze nie masz infekcji). Cpn jest
        patogenem żyjącym wewnątrz komórek i badanie metodą PCR wychodzi negatywnie
        chyba że uda się dokładnie trafić na te zainfekowane komórki które zawieją DNA
        patogenu.
        W badaniach serologicznych spotyka się dwa problemy.
        Pierwszy, że duża część ludzi miała kontakt z Cpn i dlatego oni będą mieli
        przeciwciała w klasie IgG przeciwko temu mikroorganizmowi. Jeżeli wiec ktoś się
        zetknął z Cpn i ma pozytywny wynik przeciwciał jest prawdopodobne, że ma
        przewlekłą infekcje gdzieś w organizmie, ale ta infekcja może nie dawać żadnych
        symptomów. Dlatego tez, po wynikach badań przeciwciał nie można rozróżnić ludzi
        z objawami choroby od tych, którzy jej nie mają.
        Drugim problemem jest to nawet u osób z potwierdzoną obecności chamydii w
        naczyniach wieńcowych tylko 35% miało pozytywny wynik w testach na przeciwciała
        (Badania przeprowadzono w Niemczech)

Najbardziej czułą metodą jest PCR wykrywająca informacyjny RNA
        produkowany przez zainfekowane komórki (metoda ta nie jest dostępna komercyjnie
        wiec nie tłumaczę szczegółów)

Czy to znaczy że być może należy się poddać leczeniu bez diagnozy opartej na
        podstawie wyników badań?
        Dr. A- dokładnie tak
        Problem polega na tym, że nie ma jednoznacznych symptomów, które będą
        wskazywać na chroniczną infekcję Cpn. Jeżeli wiec podejrzewasz w oparciu o
        objawy lub przebieg choroby u siebie infekcję Cpn zacznij od badania
        przeciwciał. Jeżeli nie masz pozytywnego wyniku przeciwciał a ciągle jesteś
        przekonany że Cpn jest powodem twojej infekcji, może spróbować leczenia
        antybiotykami (info ode mnie tetracykilny, makrolidy i metronidazol-ale dopiero
        w 3 miesiącu). Jeżeli występują skutki uboczne tak zwany efekt „die –off” (
        czyli reakcja Herxaimera) takie jak; gorączka, dreszcze, ból mięśni, pocenie
        się, nieżyt nosa, bóle stawów i czasowe pogorszenie symptomów neurologicznych
        to najprawdopodobniej masz infekcje Cpn. Jak będziesz leczył się dalej to w
        końcu wszystkie te objawy się znikną.

Co z borelliozą, której leczenie daje taką samą reakcje Herxaimera? Jak zatem
        rozróżnić choroby w oparciu o reakcję organizmu na antybiotyki (info ode mnie
        w teksie oryginalny, sprawa dotyczy metronidazolu, ale zarówno zarówno Cpn jak
        i borelli herxy powoduje tez doksycyklina i azytromycyna)?

Dr. A- Metronidazol nie powinien być aż tak aktywny w stosunku do borelli.
        Prawdopodobnie zabija on Cpn. ( tutaj znajduje się informacja od autora strony:
        To do końca nie jest prawda. Dr A nie leczył borelli i nie znał prac Brorson &
        Brorson (2004 i 1999) o skuteczności metronidazolu i azytromycyny w niszczeniu
        cyst borelizoy (info odemnie badani były prowadzone in vitro,niestety in vivo
        azytromycyna nie jest zbyt skuteczna do niszczenia cyst borelli) Nie którzy
        lekarze używają jednak protokołu Wheldona (schemat leczenia Cpn) jako
        podstawowego leczenia choroby z Lyme. Koinfekcje Borellią i CPN mogą dać trudne
        do przewidzenia komplikcje

www.cpnhelp.org/taxonomy/term/45
        Jak czasem można poznać przewlekła infekcje chlamydią
        "...The diagnosis of acute Chlamydia pneumoniae infection is usually based on
        the demonstration of at least a fourfold increase in immunoglobulin G (IgGi)
        antibody levels in serum samples between the acute phase and the convalescent
        phase or the presence of IgMi antibodies in any serum sample..."

Domin też pisze o tym na forum o borliozie jak się ewnetualnie można
        zdiagnozowac. Chociaż on pisze tez o badaniu przeciwciał w klasie IgA ale ja
        znalazłam 2 sprzeczne ze sobą info ze takie badania nic nie wnosza, a drugie ze
        są wazne:) Takie same proponuje badania na mykoplasmy.
      • zazule Re: Przeczytajcie proszę 14.02.07, 12:55
        Ponieważ chlamydia pneumoiniae lubi często występować z mykopolasma to tu
        wkejam link do pracy jak leczyć tego typu koinfekcje.
        Pozdrawiam

www.immed.org/reports/ChlamydialTreat_06.rtf
        • ewax100 Re: Przeczytajcie proszę 14.02.07, 15:57
          Dziekuję Ci bardzo za wszelkie informacje.Poczytałam Twoje wątki ale tylko to
          co po polsku.Widzę ze masz bardzo podobne objawy do moich .Tera zto juz całkiem
          nie wiem co mi jest.Jesli chcesz to porównaj swoje objawy z moimi w
          wątku "objawy fibromialgii".Faktycznie te objawy tych 3 chorób sa takie podobne
          a z tym ze ja mam bolesne te punkty uciskowe a u Ciebie nie zauwazyłam-czy masz
          je?Czy Ty robiłaś badanie na boreliozę/WB czy PCR?/i czy ją wykluczyłaś?Czy
          nawet jesli ktos ma chlamydię lub mykoplasme to potwierdza sie to
          badaniami /jakimi?/Czy fibromialgię też wykluczyłas?
          Wisz ja zauważyłam ze jak nieraz byłam przeziębiona,angina itp.i miałam
          przepisane antybiotyki to po ich zastosowaniu wtedy nie kojarząc z niczym nie
          miałam takich bólów.Czy TY tez masz takie sile bóle mięsni jakby całego ciała i
          zmęczenie?są to jednak takie nasilenia okresowe 2 tyg,lepiej kilka dni
          gorzej ,nieraz ze 3 tygodnie w bólu.Jak sobie radzisz z bólem?
          • zazule Re: Przeczytajcie proszę 15.02.07, 00:09
            Nie muszę radzić sobie z bóel bo jak zazywam antybiotyki to mnie nic nie boli.
            Moja sytuacjea jest troche inna, ja miała ostrą infekcje i to tak jakby
            człowiek naraz zachorował na wszystkie choroby świata.
            Ty prwadopodobnie masz coś co się nazywa infekcją chroniczną. Z tych artykułow
            które wkeiłam wynika że mogło zaczą się od niewinnej infekcji w dzieciństwie a
            potemm przeszło w stan chroniczny.
            Ba borel zrobiłam badania i ty też wyklucz tak jak polecają na forum o
            beroliozie. Wiem również z tąd ze nie mam boreliozy ponieważ choruje również
            druga osoba ( to jest tak jeżeli ktoś ma stan przewlekły choroby tak jak ona
            miał przez 12 lat - nawracające bóle stawów i spotka się z drugą chorą osobą
            to nastepuje reinfekcja i to się nam własnie zdarzyło:). Diagnoze musisz oprzeć
            na wykluczeniu boreliozy i zaczeciu antybiotykoterpi i zobaczeniu czy wyjdą
            herxe. Częśc lekarzy ze USA uważa ze tego typu choroby jak Twoja jak i wiele
            innych (np zespól chronicznego zmęczenia, cześc przypadków MS i jeszcze kilka
            innych chorób, w tym róznych chorób o podłożu neurologicznym opiera się na
            infekcji drobnoustojami typu chlamydie czy mykoplasmy. Stronę amerykańską
            chlamydi pneumoniae założył lekrz kóry cierpiał na fibromialgia i się z niej
            wyleczył antybiotykami. Jak moze się udać stwierdzić infekcje (ale szans sa
            marne bo to jest b. niepewne badanie) znajdziesz na forum o boreliozie- Domin o
            tym pisze. pozdrawiam
            • ewax100 Re: Przeczytajcie proszę 15.02.07, 00:37
              Jak to na fibromialgię leczył sie ktos antybiotykami?
              Piszesz ze Cie nie boli bo jesteś na antybiotykach -to jak długo zazywasz je ?
              jak długo mozna brać antybiotyki?ja nie miałabym nawet mozliwości leczyć sie
              antybiotykami jesli nie będę miała złych wyników.Byłoby to mozliwe tylko gdybym
              miała borelioze i tak ludzie narzekają ze za krótko lekarze leczą.A jeśli nie
              to nic nie mozna osiągnącć żadnego w sumie leczenia na tą niby fibromialgię.
              Ja zachorowałam w dzieciśnstwie juz na RZS potem nazwano to gośćcem a teraz
              fibromialgią bo wyniki dobre.Bóle mam od tamtego czasu czyli bardzo długo ale z
              coraz większym nasileniem.Wiem musze sie zdecydować na badanie boreliozy zeby
              to przynajmniej wykluczyć tak jak Ty zrobiłaś.Pozdrawiam
              • zazule Re: Przeczytajcie proszę 15.02.07, 11:02
                Leczenie jest długie i podobne do leczenia boreliozy. Tylko mniejsze dawki.
                Pojawiają się tez herxe i własnie po nich poznaje się czy choroba ma podłoże
                bakteriologiczne.
                Leczysz się 2 x dziennie doxycyklina po 100mg i 2 x w tyg 500 mg azytromycyny (
                np sumamed). Leczenie trwa od pól roku do kliku lat. Po 6 miesiącach można
                chyba zrobić przerwę.
                Zażywam 7 tydzień i w czsie Herxów (były juz 3) boli mnie wszystko.
                Szukaj Ewax dobrego reumatologa i sugeruj mu przedewszystkim bóle stawów.
                Jenego nie rozumiem pełno jest prac w Internecie o tym że prawdopodobnie u
                przyczyny RZS stoją mykoplasmy lub imme podobne i badania kliniczne dały bardzo
                dobre rezultaty leczenia antybiotykami. A u nas jakby nik o tym nie słyszał.
                Możeśz spróbować poprać płyn ze stawu i zbadać go pcr na obecność mykoplasm i
                chlamydi to bedziesz mieć dowód dla lekarzy, gdzie to się robi nie mam
                pojęcia. Mi się udało przekonć mojego I kontaktu chociaż nie jest tym faktem
                zachwycony (raczej przestraszony) ale powiedział ze pół roku możemy spróbować.
                • ewax100 Re: Przeczytajcie proszę 15.02.07, 15:21
                  Byłam w szpitalu na Reumatologii gdzie wykonano mi badania ale poniewaz
                  podstawowe wyniki były dobre to nie wykonano badania płynu.Nie wiedziałam ze z
                  płynu robi sie badanie na chlamydię i mykoplasmę.Tzn.Ty miałas to badanie
                  zrobione skoro na to się leczysz antybiotykami?czy tak w ciemno?Masz chyba
                  szczęście że Twój lekarz Cie tak długo leczy.Piszesz o herxe ale jak ciagle
                  boli wszystko to jak człowiek moze wiedzieć czy to ten sam ból czy herx?
                  Najważniejsze ze teraz nie czujesz takich bólów czyli jest reakcja na
                  antybiotyki.Dziekuję za wiadomości wiele się od Ciebie dowiedziałam.Pozdrawiam
                  • zazule Re: Przeczytajcie proszę 15.02.07, 17:34
                    Ewax

NA razie co Ci mogą doradzić to olejek z oregano (wywołuje u mnie i koleżanki
                    lekkiego herxa:)) i zawiera składniki zabijajace jedno ze stadiów chlamydi. Dwa
                    to coś co zanlazłam na amerykańskich stronach o Twojej chorobie (moze juz znasz
                    to coś) zioła o nazwie Maca (można kupić w aptekach w Posce w formie tabletek)
                    Unikaj wzelkiegoo rodaju nasion a szczególnie orzechów (zawierają L-argininę
                    mykoplasmy jej b. potrzebuja). Poelcane są winogrona i olej z winogron.
                    www.rheumatic.org, www.immed.org/ (wejdż do Signs/Symptoms
                    Questions) i www.shasta.com/cybermom/mycoplasma.htm oraz
                    www.shasta.com/cybermom/support%20group.htm
                    Nie ma co się bawić w szukanie mikroorgnizmu-te choroby diagnozuje sie po
                    objawach. wydrukuj te strony idz do lekarza pierwszego kontaktu i zmuś go do
                    wypisania doksycykliny i azytromycyny. Jak nie bedzie chciał to powiedz zeby
                    napisał ci oświadczenie ze odmawia leczenia Cie pomimo wiedzy jaka istnieje na
                    temat Twojej choroby. Musisz walczyć Ewax możesz iść z kimś z rodziny albo
                    znajomym, kto ma siłe przbcia.
    • zazule Re: Przeczytajcie proszę 24.02.07, 17:03
      www.drmirkin.com/morehealth/G115.htm
      Wklejam link do atrykułu o wszyskich mozliwych przyczynach fibromialgi (od tych
      nie zanych i co wtedy zrobic, przez wirusy, bakterie na boreliozie koncząc)

Bardzo proszę zeby ktoś kto zna angielski przetłumaczył go dla tych uczesników
      foerum ktorzy nie zanja ang. artykuł jest napisany b. prostym językiem gdzyz
      jest pisany przez lekarza dla pacjentów a nie dla lekarzy.
      pozdrawiam zaz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka