Forum eDziecko edziecko Wcześniaki
ZMIEŃ
      buciki

buciki

(16 wyników)
    • Jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie. Czy jak Wasze maluchy uczyły się chodzić (Antek już od mcy chodzi przy meblach, ostatnio za rękę, ale nie umie sam stać), to czy nakładaliście im w domu buciki? Nam rehabilitantka zabrania i każe puszczać maluchy w samych skarpetkach ale wszyscy znajomi (rodzice zdrowych dzieci) mówią, że ich maluchy nosiły w domu buciki z usztywnioną piętą i dzięki temu szybciej nauczyły się chodzić. No więc jak to jest z tymi bucikami?
    • Dziewczyny mam pytanie odnosnie pierwszych bucikow. Misia zaczyna chodzic i chce jej kupic buciki, wiem, ze powinny byc miekkie z twardym zapietkiem, ale problem tkwi w rozmiarze. Miska ma malutkie stopki i dobre sa na nia tylko butki niemowlece - obecnie ma rozmiar 16, wiec chcialabym kupic buciki 17, ale nigdzie nie moge namierzyc takich malych rozmiarow. Gdzie kupic takie butki? Z gory dziekiuje za odpowiedz.
    • Na Twoich zdjęciach dojrzałam śliczne buciki u Zosi jeśli możesz to zdradź mi co to za butki i jak się sprawują Z góry dziękuje :)Oj rosną Te Twoje szkraby i wyglądają super- i kto by pomyślał że tyle przeszły Pozdrawiam Goska
    • Moja Weronika jest kruszynką. ma szesnaście miesięcy i rozmiar stópki 16 gdzie kupić buty do nauki chodzenia na taką małą nóżkę. Bartek robi tylko od 19. Znalazłam takie maluchy w sklepie GEMO sztywny zapiętek miękka podeszwa ale to żadna znana firma do której mam zaufanie pod względem ortopedycznym. Może są tu mamy, które miały podobny problem. A tak w ogóle jakich wy używacie i jakie polecacie?
    • buciki(10)

Chciałam się was zaqpytać, czy na takie zimno jak wczoraj wieczorem zakładacie dziecku jakieś buciki. Jędruś wrócił ze spaceru z tatusiem cały zmrożony, nogi to poprostu lody.(ciepło był ubrany oprócz rajtuzków, spodni i skarpet na nogach miał kocyk) Zastanawiam się czy nie kupić mu jakiś bucików, jeszcze nie chodzi tylko narazie staje, więc nie wiem czy jest sens a jak nie to w co go ubierać? gosia
    • takie buciki kazal nam na ostatniej kontroli kupic ortopeda. (kuba za bardzo odstawia na bok lewa stope) zwracam sie do was o rade: gdzie, jakiej firmy kupic cos takiego na lato. ogladalam w bartku ale wiekszosc jest za krotka i sa strasznie cieple :/ bede bardzo wdzieczna za rade. moze jeszcze wiecie gdzie kupic toto w warszawie?
    • Jak tak dalej pójdzie (tzn. postepy Igora będa postepować :)) to na wiosne czeka mnie zakup puierwszych bucików i tu mam pytania do doswidczonych: 1) jak zmierzyć stópkę - od dużego paluch do pietki chyba? 2) jak juz będę wiedzieć romiar stópki to jak on sie ma do rozmiaru bucika? 3) czy moge kupic buciki zaocznie tzn. bez prowadzenia Isia do sklepu? 4) jaka firme polecacie?
    • ...nie wiem co zrobić, chyba poczekam aż noga urosnie - nic mi po prostu do głowy nie przychodzi...
    • Moja calineczka wczoraj zaczeła się podciągać i stoi już na nóżkach. Prosze o radę jakie są nalepsze kapcip po domku dla wczesniaka?
    • Jeszcze jedna rzecz mnie martwi. Tym razem dotyczy Antka. Skończyliśmy już z nim rehabilitację (vojta) ale Antoś chodząc lekko koślawi stopę. W domu ciągle chodzi w samych skarpetkach, tylko czasami w ogrodzie w butach i wtedy szoruje stopami po ziemi (nie jest to bardzo widoczne ale ja zwracam na to uwagę). Nie wiem czy zostawić go w spokoju i czekać aż wypracuje lepsze chodzenie czy znów z nim ćwiczyć, może bobathem?
    • Moja cora 15 miesiecy zaczęła stawać.Martwi mnie stawianie stopek. stawia je na wew. czesci stopy przy czym stopa wygieta jest na zewnatrz na maksa. Nie wiem czy dobrze opisałam Wprawdzie byłam u ortopedy i powiedział ze tak moze na poczatku byc.Ale jak patrze na Nia jak wygina te stopki to mnie az krew zalewa. Czy ktores z waszych dzieciaczkow tak miało?
    • Ilu jest tu wcześniaków, którym zalecono buty ortopedyczne gdy zaczęły chodzić?
    • kochane mam problem moja Jula ma maluskie stopy niecałe 11cm, od jesieni wogole jej nic nie podrosly..teraz jak jula coraz wiecej stoi na nozkach chcialam jej kupic jakies fajne z wkładka buty tzn chodzi mi o sandałki, ale wszedzie najmniejsze sa 19 roz czyli wkladka ma ok 12-12,5 cm a to za duzo...wczoraj jej mierzylam takie w sklepie i palce jej sie gubia....qrde moze ktos wie z jakiej firmy moge dostac sandałki z wkładka takie na roz 18?? zeby wkladka miała max 11,5 cm????
    • Mój Dawidek umie już chodzić, ale czasem zdarza mu się chodzić na palcach. Pytałam pediatry czy to normalne odpowiedział, że u nie go tak. Nie wiem co sądzić- zostawić to czy udać sie do innego lekarza ale jakiego? Dodam, że pediatra też jest neurologiem.
    • Czy wasze roczniaki już chodzą? i czy lekarz kazał zakładać buty. Ja mam dwie sprzeczne opinie: Pani dok. z CZD kazała kupić Jędrkowi buty do chodzenia po domu , a fizjoterapeutka nie- twierdzi że wystarczą skarpety antypoślizgowe (żeby nóżka mu swobodnie pracowała). Ja tez sobie nie bardzo wyobrażam żeby ciągnł za sobą przy raczkowaniu jakieś buciska tylko po to żeby stanąć i przejść parę kroków. Gosia
    • Drogie mamy, gdzie i jakich firm kupowałyście butki swoim dzieciom ? Moja mała ma maleńka stopę-ok.9,5 cm, zaczyna chodzić, więc ropczęłam poszukiwania butów i załamka. Na taką stope nie ma butów. Jak juz jakies znajde to nie nadają sie do chodzenia tylko raczej do ozdoby. W domu ma takie wysokie profilowane, zalecone przez ortopede. Ale co wiosną, a szczególnie latem ? Naprawde nic ładnego a jedoczesnie zdrowego nie ma dla takich maluszków ? Jak było u Was ? Gdzie znalazłyście t...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się