Forum Turystyka Europa Skandynawia
ZMIEŃ
      pytania

pytania

(22 wyniki)
    • Witajcie! Przybywam tutaj wprost z forum auto-moto ;-) Coby zadać Wam kilka pytań. Tytułem wstępu - znowu wybieram się do Norwegii. I znowu nie jestem pewny kilku rzeczy... Tym razem są one jednak na tyle istotne, że dobrze byłoby jednak dowiedzieć się co i jak. 1. Jak wygląda wjazd na Nordkapp? Wiem, że najpierw trzeba przejechać przez bramki (znalazłem ceny - samochód do 6metrów = 145 NOK, dorosła osoba = 45 NOK). W wielu miejscach czytam jednak o dodatkowych opłatach z...
    • witam i mam kilka pytań dotyczących Bornholmu: 1. jakie są średnie temperatury w lipcu? Może ktoś już był? Czy można to porównać do pogody nad polskim Bałtykiem w tym okresie? 2. czy ktoś nocował na campingach? Czy można tam gdzieś zabezpieczyć rowery? 3. Czy w miastach są stojaki na rowery? 4. Czy są jakieś godne polecenia plaże, gdzie można spokojnie się np. opalać. Pozdrawiam.
    • CZy mogłby mi ktos przetłumaczyc to pytanie Har du lust att hora av dig? Przy "hora" nad litera o sa takie dwie kropki.
    • Piszę pracę dotyczącą Skandynawii, dlatego proszę o odpowiedź na kilka pytań :-) 1. Skąd się wzięło zainteresowanie Finlandią i dlaczego właśnie ten kraj ? 2. Co związanego z tym krajem fascynuje Cię najbardziej ? 3. Z jakich źródeł czerpiesz informacje na temat Finlandii ? 4. Skąd według Ciebie bierze się popularność tego kraju ? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam
    • Na powaznie - jaki stosunek maja Szwedzi do takich "obcokrajowych" (polskich) zon? (Tzn chodzi mi o tych, ktorzy nie sa Waszymi partnerami, oczywiscie :) I jak sie w ogole czujecie w Szwecji? PS Czy wiecie jak to jest ze slubem? Czy np zawarty w kosciele protestanckim ma take same prawa jak katolicki, czy w razie czego byloby lepiej rozdzielic na "cywilnie" i ew. potem koscielny? Pozdrawiam
    • Witam Mam poważne pytanie do osób znających temat. Jestem kobietą...niedawno skończyłam 50 lat...z zawodu technolog żywienia...angielski znam tak sobie...nie znam żadnego z języków skandynawskich. Pomyślałam sobie ostatnio,że może wyjechałabym gdzieś w świat...tak na dłużej:)) ...i padło na skandynawię,szwecja ,norwegia...najchętniej szwecja. Do tej pory prowadziłam małą firmę...mam odłożone trochę pieniędzy... Czy jest możliwy wyjazd ?? Czy znajdę tam jakąś pracę bez języka??...n...
    • Mam kilka pytań związanych z planowanym wyjazdem do Danii. Jak dostać się z lotniska Roskilde do centrum Kopenhagi (jakaś kolejka tam jeździ, autobus?)? Czy trudno jest się dostać z Kopenhagi do Legolandu? Czy jeździ tam jakiś bezpośredni pociąg? A może lepiej jest wynająć samochód? Czy w ogóle jest możliwe, żeby w jeden dzień obrócić w dwie strony i zwiedzić park rozrywki? Czy znacie jakieś niedrogie kwatery w Kopenhadze, które byście polecali (ważne jest, żeby pokoje były z łazienkam...
    • Witajcie Mamy zamiar wyjechac we dwóch do Norwegii na około dwa tygodnie, samochodem, na przełomie lipca i sierpnia. Mamy mnóstwo pytań, może potraficie nam pomóc: 1. Tak na serio: Jadąc z Warszawy, przez całą Norwegię aż na Nordkapp i z powrotem: ile kilometrów przejedziemy? Liczenie na mapie jest bez sensu. 2. Ile pieniędzy wydamy na benzynę? Czy jest ona dużo droższa niż w Polsce i czy z uwagi na góry auto pali dużo więcej? 3. Czy tak naprawdę da się mieszkać w namiocie, ...
    • "hi I need some information about a transportation in Sweden. Wchih mean of transport is the cheapest one? I checked the railway and I think it is costly (around 700SEK for the jurney I have to make - from stockcholm to umea). Are the coatches cheaper and what are theirs names?" Nic nie wiem o komunikacji powyzej Sztokholmu, moze ktos odpowie na przeslany mi mail ... Poza tym nie podrozuje po Szwecji i nawet szukanie na internecie sprawia mi problem, bo to "nie moje teren...
    • Mam pytanie może trochę głupie. Otóż na potrzeby pewnego projektu vlepkowego potrzebuję przetłumaczyć na jak najwięcej języków następujące zdanie: Czy kierowcy (autobusów) naprawdę wolą blondynki? Jeżeli ktoś miałby możliwość przetłumaczenia tego na możliwie najwięcej języków skandynawskich będę niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam i z góry dziękuję JST
    • ja mieszkajaca w Polsce potrzebuje dac w prezencie komus mieszkajacemu w szwecji 10 000zl. jaka droga by nie stracic jest najlpsza? - wymienic w polsce zl->korony - wymienic w szwecji zl->korony - wyjac korony w szwedzkim banku z polskiego konta (jesli sie da, a da?) - wymienic w polsce zl->euroi dac w euro do wymiany pozniejszej euro->korony ktora z opcji jest najbardziej ekonomiczna dla mnie?
    • Witam serdecznie :-) Oprócz oczywistych poszukiwań w internecie pomyślałam, że może ktoś ma już swoje doświadczenia i zechce się nimi podzielić, za co będę b. wdzięczna :-) Od niedawna mieszkam w Norwegii, w okolicy Stavanger. Mój mąż ma dwa paszporty - polski i norweski. W PL skończyłam studia magisterskie. Mam pomysł, żeby być może rozpocząć studia w Stavanger, może za rok, dwa lata. Najchętniej psychologiczne. Angielskiego uczyłam się przez 12 lat, co mogę udokumentować, ale - nieużywa...
    • Syn gimnazjalista bierze udział w szkolnym konkursie wiedzy o Szwecji . Jednym z zagadnień do opracowania jest połów raków w Szwecji . Czy nadal obowiązuje zakaz wolnego połowu raków , ograniczający ich łowienie do dwóch miesiecy w roku , czy został zniesiony , jesli tak to kiedy . Jesli ktos zna odpowieź , prosze o info na dawoda@wp.pl. dziekuje
    • Czy może mi ktoś wyjaśnić następujące zjawisko? Na "centralnym" w Sztokholmie kupiłem bilet kolejowy do Nynashamn. Dostałem 4 kupony w kolorze różowym za 80 koron, które zostały skasowane przed wejściem na peron. Wracając, kupiłem w kiosku koło przystanku kolejowego bilet do Sztokholmu tym samym pociągiem za... 52 korony. Tym razem dostałem 4 kupony w kolorze zielonym. Nikt tego nie kasował (może ja musiałem?) Jak to jest z biletami podmiejskimi?
    • Przez Malmo, jak macie jakieś pytania to śmiało :) chętnie odpowiem co i jak.
    • Chcemy się wybrać do Danii (1 lub 2 tydzień sierpnia)"w ciemno", a noclegów szukać na kempingach. Z tego co się dowiedziałam miejsca na namiot nie trzeba rezerwować. Jednak jeśli się uda chcemy wynająć domek. Może ktoś orientuje się jak to wygląda w sezonie (sierpień to chyba jeszcze sezon) czy mamy szanse na wynajęcie domku. Może ktoś poleci też kempingi w okolicy Kopenhagi i na wybrzeżu zachodniej Jutlandii. Cenne będą dla mnie wszelkie wskazówki.
    • Wracam do tematu przejazd Malmo-Kopenhaga. Czy jest jakiś bezpośredni autobus/sposób transportu z lotniska w Malmo( wizzair) do Kopenhagi czy trzeba jechać do centrum miasta i stamtąd pociągiem? Czy można wykupić bilet zbiorczy od razu w Malmo, a najlepiej bilet powrotny za kilka dni? Dziękiza pomoc
    • witam zastanawiam się, w jaki sposób nalezy szukac pracy w Skandynawii. Jestem zainteresowana praca sezonową (na razie), jednak nie jestem pracownikiem wyspecjalizowanym w poszukiwanych przez Skandynawów profesjach (lekarz, inzynier, budowlaniec, informatyk itp.). Od kilku miesiecy wysyłam swoje CV po angielsku w odpowiedzi na każda interesująca mnie ofertę. Odpowiedź otrzymałam raz, lecz kontakt natychmiastowo sie urwał, gdy napisąłam, że nie moge przyjechac 1300 km w jedna strone ceklem od...
    • zalozylam watek na forum praca 'Szwecja'. Myslalam naiwnie ,ze dam rade odpowiedac na pytanie tudziez ktos sie dolaczy i pomoze sensownymi odpowiedziami dla rodakow szukajacych szansy w Szwecji. Ale to nie takie latwe, nie potrafie odpowiedziec rzetelnie na pytanie szczegolowe. Czy moglibyscie zajrzec do tego watku i jezeli umiecie pomoc mi w odpowiedziach. pozdrawiam z zimnego i deszczowego Sztokholmu.
    • Malmo(9)

Witam. Mam w planach przeprowadzić się do Malmo z drugą osobą. Ile waszym zdaniem powinienem mieć pieniędzy na początek,aby przeżyć do czasu znalezienia pracy? Angielski nie jest problemem, szwedzkiego zaczynam się uczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się