pytania

(23 wyniki)
  • Witam! Kilka dni temu wpadłem na pomysł, aby odświeżyć troszkę temat Bałkanów i zdecydowałem że w tym roku .. Czarnogóra i Albania + Macedonia 1 dzień. Trasa ustalona : z Torunia do Zwiardonia, a jako że jestem wielkim fanem infrastruktury drogowej ; autostradą do Bratysławy, Budapesztu, Szegedu, Belgradu, później górami do Montenegro i doliną Moracy i tunelem Barskim do Ulcnija. (albo śladami pier83pl od Budapesztu na Mochacz, Osijek, nowy kawałek chorwackiej autostrady na poludnie, pó...
  • witam:) mam na imię Ewelina, wyczytałam na forum że Twój mąż chciał się starać o wizę do Anglii, i o to pytanie:) czy Ty pracowałaś bąć pracujesz w Anglii legalnie? wiadomość ta jest mi bardzo potrzebna, mieszkam w Londynie i tu pracuję, mój narzeczony przebywa tu teraz nielegalnie, chcielibysmy wziąść ślub w Albanii i z Polski już czekać na wizę do Anglii, proszę więc o odpowiedź na moje pytanie, :) dzięki i pozdrawiam:)
  • Dzien dobry , pierwszy raz tu pisze , czytam was juz troche dluzej .Ale do rzeczy. Siostra mojej kolezanki , na stale zamieszkala w USA , poznala tam Albanczyka , w pracy. Zakochala sie, wzieli slub w jakiejs kapeli przydroznej , dzieci narazie nie maja. Sa raczej dobrym malzenstwem ,z tego co twierdzi moja kolezanka , tyle ,ze on jest bardzo zazdrosny . Wiadomo ,nie mieszka z nimi i nie zna ich zycia od podszewki ,ale co ja to chcialam , acha . On kilku tygodni on nalega na powrot...
  • Witam wszystkich! Mam pytanie: gdzie w Kosowie, w jakiej instytucji, zalatwia sie paszport i wize dla osoby, ktora ma zamiar sie poslubic lub juz sie poslubilo w Kosowie.Bede wdzieczny jesli ktos poda mi namiary i zapozna mnie ze szczegolami procedury.Pozdrawiam.
  • za 3 tygodnie jade do Albanii na slub wkoncu!!prawie zalatwilam wszystkie sprwy meczy mnie jedna czy aby napewno moj poslubiony mąz dostanie wize i zaznaczam ,że bez zaproszenia bo nie mam możliwości załatwienia tego plissss odpiszcie bo pytam i pytam i nie moge sie dowiedziec
  • Witam! Wybieram się wraz z rodziną na objazd Bałkanów. Chcielibyśmy spędzić 2 noce kolo Sarandy. 1.Czy moglibyście podać jakiś namiar na fajne, niedrogie spanie w Sarandzie albo okolicy? 2.Czy ktoś z Was jechał z Ulcinj do Sarandy? Jak długo się jedzie! Czy dojadę w 8 godzin? 3.A możne warto zrobić ta trasę w 2 dni? Wobec tego gdzie warto by się zatrzymać? 4. Jak długo trzeba stać na początku lipca na przejściu w Ulcinj by wjechać do Albanii? 5. Jak długo trzeba stać o tej porze na prz...
  • cześć dziewczyny! jestem po ślubie cywilnym zawartym w albanii. jestesmy teraz w polsce . muszde tu zalegalizowac i zlozyc wniosek o karte czasowego pobytu. ale do rzeczy....chodzi o to bo nie mam zielonego pojecia, czy mozemy wyjechac do anglii skoro jest moim mezem. czy moze tam wjechac na podst dowodu czy karty czasowego pobytu bez problemu.? czytez musi skladac o wize turystyczna czy tez malżenska, nie wiem? jak to jest?moze dziewczyny bedace w anglii mi poradzą. dziekuje z ...
  • Chcę w tym roku wrócić z Grecji przez Albanię.Mam w związku z tym pytanie do tych którzy byli w Albanii jaka jest jakość tamtejszych dróg? Pozdrawiam
  • Jak to jest, kiedy rodzi sie dziecko? Czy przysluguja jakies zapomogi? Czy jest szansa dostania mieszkania? Jesli tak, to jak o to sie starac? Z gory dziekuje i pozdrawiam!
  • wiem, ze to nudny temat dla was dziewczyny ale coz, teraz tylko nam to zostalo: mianowicie z powodu nieudanych planow dolaczenia mojego malzonka do mnie tu w uk (wciaz czekamy na odpowiedz po drugim podejsciu :-( )chcielibysmy sie starac o karte pobytu dla niego w polsce, problem jest ze ja jestem tu zatrudniona, w polsce mam wprawdzie dom i troche ziemi ale nie wiem czy to wystarczy aby on sie mogl ubiegac, bo oni chca aby jakies konkretne dochody byly. Do dziewczyn w polsce: c...
  • pytanie(14)

czy mozna sie starac o jakies zaproszenie czy cos w tym rodzaju aby moj maz mogl pojechac do polski na 2 tygodnie na wakacje ze mna? zaznacze ze teraz czeka na dostanie wizy ale nie wiem ile to potrwa i chcialam sie dowiedziec czy moglby ze mna jechac ale gdzie musze sie zwrocic ?do polskiej ambasady?czaekam na odpowiedz.dzieki
  • dziewczyny jak nazwałyście swoje maleństwa : dałyście polskie imiona czy albańskie ?
  • Postanowiłam założyć ten wątek, gdyż chciałam się podzielić radosną nowiną, że dziś otrzymaliśmy pozytywną decyzję w tej sprawie. Karta pobytu na rok w Pl do odbioru 22 marca :) ale nie tylko o to mi chodziło. Kiedy starałam się to wszystko załatwić (a czasu nie było za wiele) szukałam rozpaczliwie informacji po wszelkich forach związanych z życiem z obcokrajowcem. Na tym forum nie było zbyt wielu informacji na ten temat, a napweno nie szczegółowych. Więc jeżeli w głowie którejś...
  • witam, Potrzebuję wysłać list do Kosowa, Ma ktoś doświadczenie - dochodzi taka korespondencja? Jako, że Polska Kosowo uznała, wypada adresować jako Kosowo właśnie. S.
  • czy prawnie jest możliwe odebranie matce dziecka przez albanczyka.jeżeli dziecko ma obywatelstwo polskie i od urodzenia mieszka w polsce??
  • Hej:) Chcialam spytac, moze Ktos wie jaka jest pogoda w pazdzierniku w Albanii? Czy jest zimno czy cieplo?
  • HEJKA ja bym też bardzo bardzo prosila o maila na temat prawa albanczyka po ślubie z polką, głownie chodzi mi o starania jego w uzyskaniu wizy do Szkocji.ile sie czeka itp.dzięki wielkie. nie wiem czy możesz przeslać jeszcze tą ksiażeczkę? mój mail sylwia32@vp.pl lub sylwia13dwa@gazeta.pl a tak wogóle witam wszystkich!!! sylwia pozdrawiam .....xxx =) Prosze jesli ktokolwiek posiada takie informacje prosze o konkrety dziekuje....xxxx =)
  • Mam pytanie jakie dokumenty są potrzebne żeby wziąć ślub w albani? Z góry dziekuje za jakiekolwiek informacje :)
  • szukajac informacjii o czarnogorze napotkalam sie na bardzo pomoscne wypowiedzi naszego pana znawcy od kobeicej tiszy na forach balkanskic. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=76546154&a=76587179 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=80986026&a=81091672 i wiele innych....
  • mam pytanie jak sie nazywa po angielsku szczepionka na kleszcze .chcialabym zaszczepic mojego synka i cala rodzine.czy moge go zaszczepic jak ma tylko 22 msc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się