Forum Turystyka Europa Rumunia
ZMIEŃ
      pytania

pytania

(28 wyników)
    • Witam, Mam pytanie. Z Rumunii przyjedzie do mnie w maju kolezanka. I zastanawiam sie jak jest najkorzystniej wymienic leje? Czy kupic Euro lub dolary i wymienic na zlote w Krakowie? Czy przywiezc leje i wymienic tutaj na zlote? Przy okazji, moze ktos wie: czy mozna w Polsce w Banku wymienic leje na zlote? Pozdrawiam :)
    • Kochani Znawcy Rumunii, powoli planuję sobie objazd ( na własną rękę ) Rumunii i tu mam kilka pytań: 1. Przede wszystkim: trasa. Czy coś byście odradzali, a może pominęłam miejsce, którego absolutnie nie można opuścić. NAdmienię, że jadę z takimi Dwoma, którzy absolutnie nie pójdą w góry; ponadto raczej nie są zainteresowani ptactwem w delcie Dunaju. A więc: granica w Satu Mare -> Sapanta -> Budesti -> Surdesti -> Bogdan Voda i Ieud -> ( przez przełęcz Prislop ) Moldovit...
    • Witam! Ostatni raz w Rumunii byłem dwa lata ale na Bukowinie aż cztery lata temu. Teraz wybieram się tam ponownie bo chcę pokazac troszkę Rumunii mojej prawie narzeczonej, zresztą sam nie wszędzie byłem i chce uzupełnic braki. Ponieważ dawno tam nie byłem sporo mogło się zmienic dlatego mam kilka pytań głównie komunikacyjnych. Nie jesteśmy niestety zmotoryzowani. A zatem: 1) Jak dostac się z Suczawy do Dragomirnej. Możemy , nawet wolimy iśc pieszo ale skąd wyruszyc ile to zajmni...
    • Mam pytanie ktore moze wyda Ci sie dziwne, ale potem sie wytlumacze. Czy zawodowo masz cos wspolnego z biologia lub genetyka ?
    • Witam Forumowiczów! Mam pytanie dotyczące podróżowania i zwiedzania Maramureszu. Za jakiś czas jadę tam autokarem i będziemy jechać z Bukowiny do Maramureszu drogą nr 18 przez przełęcz Prislop. Potem chcemy zwiedzić wioski Barsana i Ieud z drewnianymi cerkwiami i klasztorem typowymi dla architektury drewnianej Maramureszu, które leżą przy równoległej drodze lokalnej też oznaczonej na mapie nr 18. Następnie przez Sighetu Marmatiei udajemy się do Sapanty. Czy ktoś z Was jezdził ta...
    • Jak wygląda tunel na trasie transfogarskiej? Jest prosty, czy na zakręcie (cz przy wjeździe widać drugi koniec)? Zakładam, że nieoświetlony, a może się mylę? Robi mi to wszystko sporą różnicę, niestety :) Czy jest sens wieźć upominki do polskich wiosek i nie tylko? Słodycze dla dzieci zawsze się przydadzą, ale czy wieźć np. polskie książki? Kiedy byłam tam ostatnio (12lat temu:)) bieda była, że aż piszczało i każdy prezent byłby chętnie przyjęty. Teraz może używane książki by...
    • Czy jesli pojade do Rumunii pociagiem to na miejscu jest mozliwosc przejechania Trasa Transfogarska autobusem bo chcialbym sie tam przejechac a nie stac mnie na wynajecie samochodu ... pozdrawiam M.
    • Mamy zamiar dojechać do Rumuni przekraczając granicę węgiersko-rumuńską i zatrzymując się na nocleg w mieście Oradea. Dostałam kilka informacji, że Oradea jest dośc nieprzyjemnym przygranicznym miastem, pełnym przemytników, zebraków i nieprzyjemnych typków i że należy jak najszybciej przejeżdzać przez to miejsce, broń boże nie zatrzymując się na nocleg. Czy ktoś moze mi potwierdzić to opinię? Czy faktycznie lepiej wjechać od razu w głąb kraju i tam się zatrzymać?
    • Ile czasu zajmie przejazd autem od granicy PL do Suczawy? Czy granica PL-Słowacja oraz Słowacja-Węgry oraz Węgry-Rumunia wiąże się z dlugim postojem? PZDR
    • Ponieważ jeszcze nie podróżowałem po Rumunii samochodem a w tym roku chyba będe mam parę pytań o długośc orientacyjną podrózy: 1 ile mniej więcej czasu powinno zając dojechanie z Warszawy (ew. Krakowa) do Sybina? Czy da się w jeden dzien? 2 Jak długo trwa jazda szosą transagaraską z Sybina do Poinari i do Curtea de Arges? Czy tą szosą można jechac normalnym samochodem osobowym czy trzeba jakąś terenówą lub czołgiem ewentualnie? 3Ile się orientacyjnie jedzie z Sybina do Hunedoary i...
    • witam:)jestem od pewnego czasu w zwiazku ze wspaniałym Rumunem.Planujemy przyszłość razem no i pewnie rodzine...no i stad pytanie o taka,jakby mogło sie wydawac,prozaiczną sprawę-my porozumiewamy sie po angielsku,wiec jakim językiem porozumiewać sie z dzieckiem-ponoć nie mozna uczyc do 3 lat kilku jezyków,bo żaden nie będzie w 100%poprawny.Jak to jest w waszych rodzinach??
    • noclegi(11)

gdzie jest najtaniej i jednoczesnie bezpiecznie? to co czytam o cenach noclegow troszke mnie przeraza. i jeszcze jedno pytanie, jak jest z zostawianiem samochodu kiedy np idzie sie zwiedzac, na ile jest to bezpieczne?
    • Zamierzam spędzić z rodziną dwutygodniowe wczasy nad Morzem Czarnym w Rumunii. Wracając chcemy wjechać do Mołdowy i zwiedzić winozawod Krikowa. Gdzie należy przekraczać granicę rumuńsko - mołdawską ? Czy są problemy na granicy ? Jak długo zajmie podróż samochodem od granicy rumuńskiej do Kiszyniowa i z powrotem ? A może mołdawskie drogi pozwalają wrócić samochodem przez Ukrainę do Polski ? Gdzie można się przespać w godziwych warunkach w pólnocnej Moładawii ? Przepraszam za wielko...
    • Witam:) Zakładam wątek praktyczny, tzn. inne niż te, które tutaj przeczytałam, miłośników i zauroczonych Rumunią. Rumunia kojarzy mi się z górami i Drakulą i zamkami, to cała moja wiedza, może nie powinnam się przyznawać, bo to wstyd, ale mam nadzieje na wyrozumiałość. Znajomi , znajomych byli na wakacjach i byli zadowoleni, ale nic bliżej nie wiem i chciałabym się od Was dowiedzieć kilka praktycznych rzeczy, bo wpadłam na pomysł, żeby pojechać do kraju, o którym na razie mało wiem, al...
    • Witam 1. Czy w Sigishoarze lub okolicach jest realna szansa znalezc bez rezerwacji w środku sierpnia nocleg dla 2 drosłych + 2 dzieci 6-8 lat kwaterę do 100 zł za noc? 2. Jak jest z parkowaniem samochodu w S.? Czy bezpiecznie, parkingi płatne czy nie ? 3. Skad dokąd właściwie jest ta słynna trasa fogaraska? Sorki za to pytanie ale nie mam jeszcze dokładnej mapy R :).
    • hej, wybieramy sie do rumunii w poniedzialek. planujemy glownie podrozowac pociagami, stad moje pytanie - chlopak mnie nastaszy ze niby chloroformem usypiaja i kradna pieniadze w pociagach - prawda czy falsz? spotkal sie ktos z tego typu zachowaniem ktory ze srodkow transportu jest bezpieczniejszy- pociag czy autbus? bede wdzieczna za dpowiedzi. P.
    • Cześć, Mam pytanie do tych którzy dłuższy czas przebywali w Rumunii: W jakich bankach otwieraliście sobie konta? Ja zastanawiam się nad WBK walutowe, bo opłata za wypłatę z bankomatu 1,5Euro więc dośc tanio, ale może inny bank polecacie? A jak z Deutsche bank bo wiem, że działa on w Rumunii(ale nie wiem jak z infrastrukturą i chyba to jest dość drogi bank)?? Ogólnie kiedy wypłaca się kase z bankomatu konta walutowego to czy przelicznik idzie bezposrednio z Euro/Usd-->Leje c...
    • mam pytanie wybieramy sie na wakacjach na Węgry do Hajduszloboszlo nie daleko jest granica z Rumunia mam pytanie czy warto sie tam wybrac czy nie daleko od granicy mozna zobaczyc jakies fajne zamki lub inne atrakcje?
    • mam pytanie,czy szosa transfogaraską jest możliwosć przejechania w pażdzierniku,bo według przewodnika można tam przejechac jedynie do końca września?,czy ktoś tam jechał w tym miesiącu?
    • JAK DOJECHAC Z BRASOVA DO BRANU SAMOCHODEM?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się