Forum Turystyka Turystyczne Latanie
ZMIEŃ
      pytania

pytania

(168 wyników)
    • Teoria: samolot sie spoznia, jest odwolany, wszystko z winy lini lotniczej nalezy mi sie hotel, jedzenie lub tez najblizszy mozliwy lot. Tyle teori. Ale co będze jesli lece Lufthansa lub tez Aerosvitlub inna linia z takiego miasta w ktorym dana lini aie ma biura lub tez przedstawicieli?Np w colombo ( aerosvit) lub Tajpej( lufthansa)? Na check-in danego lotu są pracownicy lotniska ktorzy nie moga mi pomóc. Co wtedy jak sobie zalatwic przysługujace mi w/w prawa? Ahh dodam ze to moj ost dzie...
    • Witam wylatuje z Pragi do Bangkoku z przesiadką w Zurichu, chciała bym zrobićo dprawę online w domu aby zarezerwować odpowiednie miejsce. Samą karte pokładową chcę wydrukwac na lotnisku w Pradze w tzw. "kiosku". Pytanie czy system wydrukuje mi obydwie karty na lot z Pragi do Zurichu i z Zurichu do Bangoku? Czy będe musiała druknąc tez w Zurichu? Kolejne pytanie czy robiąc odprawe w domu mogę odebrać karty przy standardowym stanowsiku check in i tam tez zostawic bagaż?
    • Witam mam pytanie, ląduje na terminalu Air Asia wiem że jest oddalony od glownego terminalu lotniska w Kuala Lumpur. Pytanie lądujac o godz 19 na terminalu Air Asia zdąze sie przetransportowac na dalszy lot na glowny terminal na 20? ( odlot 21.15) Ile trwa podebranie bagazy itp. Ah i czy texi w Kuala Lumpur jest drogie, boje sie ze mimi malej odleglosci moge duzo zaplacic. Porosze wogole tez orade na temat taxi w Malezji bo bede kozystac dosc czesto: jakies rady, przestrogi i jakie ceny
    • Mam pytanie ląduje w KL wieczorem o 19.10 ( z Londynu) o 21.10 mam nastepny lot w tym samym terminalu, ale do 20.40 jest check-in na ten lot. Teraz pytanie dla osób ktore tam juz byly: jesli wyladuje planowo o 19.10 to wyrobie sie na 20.40 majac na uwadze odbior bagazu i przejscie do hali odlotow? Jesli procedura wyglada tak jak na lotniskach UE to 1,5 H smialo mi wystarczy, wyjscie z samolotu, odbior bagazu, wyjscie z hali przylotow i wejscie do hali odlotow. A moze sie myle?
    • Pierwszy raz w życiu lecę tymi liniami, wogóle tzw. tanimi liniami i mam parę pytań. Doczytałam się na ich stronie, że oprócz bagażu podręcznego nie mogę mieć w samolocie już nawet torebki, ba, nawet to co zakupię na lotnisku muszę tam schować i teraz pytanie: kiedy ważony jest bagaż podręczny i czy wogóle jest ważony? Czy jeżeli będzie 10 kg, a potem zrobię zakupy i włożę do torby to co? A co z kurtką? też muszę mieć w bagażu albo na sobie? nie mogę mieć w ręku? Sorry, może te pytania wydają...
    • Mam kilka pytań dot. lotu Ryaairem z dziećmi 9-10 lat. 1. Lecę ja z 2 dzieci 9-10 lat. Czy nie muszę w takim przypadku mieć jakiejś zgody matki dzieci na ich wylot? 2. Na stronie Ryaaira znalazłem takie zapisy: "Ważny dokument podróżny jest wymagany od wszystkich pasażerów podróżujących liniami Ryanair (muszą go mieć również niemowlęta). * Dzieci poniżej 16. roku życia mogą podróżować, jeśli ich dane są zamieszczone w ważnym paszporcie rodzica, któremu towarzyszą. ** Gdy dziec...
    • Witam,zacznę od opisu mojego lotu: Praga-Zurich( przesiadka)-Bangkok Swiss Air oraz powrotny Delhi-Wiedeń( przesiadka)-Praga Austrian Airlines wszystko na jednym bilecie. A oto moje pytania: - czy odprawa online jest konieczna? Na lot powrotny z Delhi do Pragi nie będę miała dostępu do internetu a wątpie czy na lotniku w Dehlii będą tzw. kioski Austriana. - czy mogę odprawić się online (na trasie PRG-BKK) tak aby zagwarantować sobie wybrane miejsce a potem na lotnisku w Pradze normaln...
    • Potrzebuję ustalić, kiedy (w okresie od 2000 do 2010 roku) LOT latał bezpośrednio do Damaszku, Bejrutu i Ammanu (nie wiem czy do Ammanu w ogóle ale dwa pierwsze miały okresy że latali, potem zawieszali itd). Damaszek ponownie uruchomiono 2 listopada 2010 chociaż niestety długo nie polatali bo w marcu 2011 przestali z powodu wiadomo jakiego, potem na chwilę wznowili ale z dużym ograniczeniem, a potem juz była całkowita klapa która trwa do teraz. Bejrut lata nadal sezonowo. Ale i tak teraźnie...
    • Witam przed chwilką zakupiłem bilet od WizzAir i przystąpiłem do odprawy on-line i po naciśnięciu "odpraw" od razy mogłem drukować kartę pokładową bez żadnego pytania o dowód czy paszport a zawsze trzeba było wpisać numer i serię wybranego dokumentu z którym się podróżowało. Czy teraz to zmienili i nie trzeba już tego czy po prostu coś źle zrobiłem bądź był jakiś błąd na stronie ?
    • czy samolot czarterowy lecacy np. polska - grecja (wyspy) powiedzmy - warszawa - kos - rodos - warszawa leci zatankowany na cala podróz? czy tankuje w polsce a potem w grecji na droge powrotna?
    • ktoś korzystał? jaki hotel polecacie? i jeszcze jedno pytanie Paryż to tylko miejsce przesiadkowe, kolejny lot rano następnego dnia, więc stąd pomysł na nocleg...i teraz pytanie: odprawiamy się w Warszawie na całą podróż, przylatujemy na CDG i nie musimy iść do strefy transferowej tylko idziemy do hotelu, rano przychodzimy na terminal jakiśtam i już? dobrze myślę? czy przy lotach transferowych są jakieś inne procedury i nie mogę sobie od tak opuścić lotniska?
    • Hej kupilem bilety w w/w linii dostalem na meila potwierdzenie rezerwacji wraz z kodem. Pytanie czy ja musze sie jakos odprawiac czy moge z tym wydrukiem zrobic odprawe standardowo? Mam bagaz rejestrowany dodam :)
    • Witam. Wybieram się z grupą kolegów w lutym 2009 do Londynu. Sprawdzam ceny biletów na stronie Ryanair'a i dla pojedynczej osoby cena biletu jest niższa, niż np. dla 10 osób. W związku z tym mam pytanie: czy mogę zakupić tych 10 biletów osobno zamiast jednego dla 10 osób i zapłacić za wszystkie moją ve, dzięki czemu uniknę opłaty manipulacyjnej? I drugie pytanie: czy w trakcie zakupu biletów może się okazać, że np. od 7 biletu cena będzie już wyższa, niż za pierwsze 6 biletów? Pzdr
    • ... ciekawości: dzieci do 2 lat podróżują za darmo w większości linii, prawda? Czy jest jakiś limit dzieci do przewozu (jedno na osobę). Przed chwilą gadałam z mężem i pojawiła się taka kwestia w dyskusji: w razie utraty hermetyczności w kabinie spadają maski tlenowe, prawda? Najpierw zakłada się sobie, potem dziecku - a jeśli ktoś podróżuje sam jeden z dwoma małymi bliźniakami, to któremu najpierw powinien założyć maskę??? I czy są ich dwie, czy jedna, skoro to dziecko nie ma o...
    • wyczytałam gdzieś na necie info, że w bagażu w ogóle nie można przewozić substancji gazowych, hmmm czy to oznacza, że do walizki nie mogę wrzucić browarka?
    • Niedługo lecę do Australii (najpierw do znajomych na kilka dni do Londynu i stamtąd dalej). Lecę liniami Emirates. klasa ekonomiczna, postój w Dubaju. Mam kilka pytań, które pewnie wydadzą się głupie, ale lecę pierwszy raz i nie wiem co i jak :) 1. Z rezerwacji wynika, ze Dubaju będę troche ponad 3 godziny, nic więcej nie jest napisane. Skąd dowiedzieć się, czy czeka mnie przesiadka do innego samolotu, czy to tylko "postój"? Czy na lotnisku w Dubaju jeszcze raz musze przejsc odprawe z duzym ...
    • lece do UK zabieram laptop czy jesli umieszcze go w torbie z bagażem podrecznym bedzie OK?
    • Witam lece dwoma standardowymi liniami LOT i wegierski Malev do i z Istanbulu. Czy w czasie wydawania napojow przez obsluge lotow moge porsic jednoczesnie kawe i cos zimnego do picia? Czy musze sie zdecydowac na jedno? I drugie pytanie czy po skaczonym wydawaniu cateringu, moge indywidualnie poprosic stewardese o cos do picia?
    • Witam, na pewno wielokrotnie padały już podobne pytania na forum, ale zadam je kolejny raz, za co z góry przepraszam. Lece po raz pierwszy i: 1. Będąc na lotnisku, gdzie mam się najpierw udać? Lece z Berlina-Tegel liniami Air france? mam szukać ich stanowiska? 2. Bagaż podręczny, mogę mieć osobno torbe z laptopem? 3. Lece do Montrealu, mam przesiadku w Paryżu, wiem, że dostanę kartke, która mam wypełnić czy wpisuje wszystko szczegółowo co wiozę? Dziekuje za odpowiedz
    • czy trzeba potwierdzać odlot liniami norwegian? czy można gdzieś zadzwonic i zapytac czy lot sie odbedzie(bilet kupiony w biurze podróży) , bez opóźnieńi tp? czy spokojnie jechac na lotnisko w dniu zaplanowanego lotu. mam jeszcze pytanie odnośnie żywonosci ,głównie rzeczy mięsne oraz alkohol, czy jesli zapakuje w walizkę , ale nie podreczna to nie beda sie czepiać, sprawdzać? dodam ze lece warszawa-stockholm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się