Forum Turystyka Świat KARAIBY
ZMIEŃ
      pytania

pytania

(25 wyników)
    • witam, wybieram się na Kubę do hotelu Brissas del Caribe do Varadero. Sporo już poczytałem i tu na forum i w innych miejscach, ale mam kilka pytań. 1. o sam hotel nie pytam, opinie , jak czytam są mieszane jedyna kwestia to sprawa GNIAZDEK ELEKTR. czy są w tym hotelu potrzebne przejściowki? gdzie można je w PL kupić? 2. jaka jest pogoda na przełomie marca i kwietnia? 3. jak wygląda sprawa waluty? jaką walutę neleży wziąć? 4. czy w Varadero są bankomaty? z tego co, czytam z kartami i b...
    • 7 marca lecę na kubę, właściwie leci nas 36 osób, taka mała prywata, chciałabym kupić walutę w Polsce, niestety wacham się pomiędzy dolarem kanadyjskim a euro, po wejściu na stronę narodowego banku kuby i przeliczeniu wychodzi, że nie właściwie różnicy i to jest ok. W kilku wątkach doczytałam się, że np. na lotnisku kurs kandola i euro jest identyczny w stosunku do CUC. Help, jak ma się rzeczywistość do tych informacji. Jakie są te kursy i gdzie się opłaca wymienić walutę. Będ...
    • Powracam do wyswiechtanego tematy pieniedzy na Kubie 1. Nie rozumiem do konca jak to jest z tą walutą i jak ma się ona do złotówki. 2. Każdy ma inną opinię co do waluty o najlepszym przeliczniku. To jak to w końcu jest - dolar kanadyjski? Frank szwajcarski? Euro? no i gdzie (nie)wymieniać 3. Jaka jest przyjęta wysokośc napiwku? Podobno wcale nie jest to procent od usługi / posiłku? 4. Ile kasy powinnismy wziac ze sobą na dwie osoby na 15 dni jesli chcemy wynajac samochód i bawic...
    • Wybieram się z rodzinką w drugiej połowie sierpnia na Kubę . Mam kilka pytań : 1. jaka waluta ? - sporo sprzecznych informacji na ten temat ; dolary ? euro ? gdzie najlepiej wymienić pieniądze ? 2. wycieczki - u rezydenta , czy w miejscowym biurze ? płaci się w euro, dolarach , czy w miejscowych pieniądzach ? 3. dzieci mają zniżki na wycieczkach . Czy ktoś wie , do ilu lat ? Syn kończy we wrześniu 14 lat . 4. telefony komórkowe - nadal nie ma możliwości ? 5. czy można samemu doj...
    • Witam, za 2 tygodnie wylatujemy na Kube i nie wiemy gdzie spedzic sylwestra. Po drodze byloby nam w Tynidadzie, ale ewentualnie mozna tak ulozyc wycieczke zeby wrocic do Havany, choc stracilibysmy troche czasu. Ale moze warto ? A moze to wszystko jedno ? pzdr.
    • Bylam 2 razy na wlasna reke na Kubie (12 i 10 dni), zwiedzilam cala wyspie, mieszkalam w tzw casas particulares (polecam przewodniki lonely planet i marco polo. Lot byl z Frankurtu condorem, a na cala wyprawe wlacznie z prezentami (bez lotu) wystarczylo ok 500 Euro.
    • Wszędzie słyszę, że Varadero to tragedia...ponoć Cayo-Largo, Cayo-Coco...już sam nie wiem, szukam extra plaży i rafy oraz możliwości zwiedzenia Hawany...
    • witam mam pytanie czy w Punta Canie lub Bavaro jest jakies miasto ? czy tylko same hotele ? pozdr thx
    • Witam ! Wróciłem kilka dni temu z objazdówki Kuby. Byliśmy na wyspie 19 dni, z tego 3 dni w Hawanie i 16 dni objeżdżając wyspę. Zrobiliśmy samochodem ok. 3800 km. Nocowaliśmy głównie w casa particulares. Trasa naszej podróży: Hawana - Vienales - Maria la Gorda - Pinar del Rio - Hawana - Cienfuegos - Trinidad - Gamaguey - Holquin - Bayamo - Manzanillo - Pilon - Santiago - Baracoa - Moa - Holguin - Las Tunas - Santa Lucia - Camaguey – Hawana. Polecam szczególnie: - w...
    • Jamajka(11)

jesienią. To dobra pora na taki wyjazd? Ktoś tam był? Ma jakieś rady??? A może ktoś się wybiera??:)
    • Witajcie :) Moje dorastajace dziecko(no prawie dorosly) zakochal sie bez pamieci w pieknej Kubance... miejmy nadzieje, ze to okaze sie nietrwala wakacyjna fascynacja ;) Gdyby nie, to jakie szanse sa na przyjazd tej dziewczyny do Polski? ma ktos z Was jakies doswiadczenie w tej kwestii, bylabym wdzieczna i mogla odpowiedziec synowi na te liczne pytania, ktorymi mnie bombarduje od czasu powrotu z Kuby.
    • Mam kilka pytań do tych, którzy byli. Fajnie, ciekawie i ekscytująco z dawką adrenaliny to wygląda, ale jak to jest na prawdę ??? Wczoraj na tripadvisor wyczytałam, żeby tam nie jechać, bo jest dość niebezpiecznie. Że było wiele wypadków, urazów, że nawet w zeszłym roku 2 osoby tam zginęły. Ile jest w tym prawdy ??? Przestraszyłam się trochę, szczerze mówiąc. Wiadomo, że jak nie posłucha się przewodnika, może to się źle skończyć, ale rzeczywiście lepiej nie ryzykować ???? Kole...
    • Wybieram się na Kubę na początku grudnia. Interesuje mnie jak wygląda i jak się zmienia z upływem czasu bieżąca sytuacja (nie tylko w resortach wypoczynkowych ale na całej wyspie - planuję objazd) w sensie: - odbudowy infrastruktury po zniszczeniach - zaopatrzenia żywnościowego - warunków ogólnego bezpieczeństwa po katastrofie Śledzę doniesienia w mediach, ale nie ma jak bezpośredni przekaz. Jeżeli ktoś wrócił w ostatnim czasie, to proszę o choćby krótkie relacje. Pozdrawiam JZ ...
    • Lot / Spanie Jesli lecicie z Cancun do Havany via Cubana (rozpadajacy sie YAK, wysmienita przygoda:)), radze sie zaznajomic z promocjami. Ja bookowalem bilet z Dallas do Houston i z Houston do Cancun 3 tyg wczesniej (450USD). Bilet z Cancun do Havany 5 dni przed wyjazdem. Pomagalo mi biuro z austin, ktore zaznajomione jest z promocjami Cubany a do tego bardzo milo i sprawnie wszystko organizuje (wlacznie z dojazdem z lotniska do hotelu) Przy zakupie biletu w promocji dostaje...
    • Mam takie pytanie zabierać ze sobą i jakie(co z dolarami),gdzie najlepiej wymieniać lub wypłacać? Komu dawać napiwki i ile. Może zbierzmy tu takie informacje.Z gory dziękuję za wszelkie informacje.
    • Witam, zakładałem już podobny temat w innych miejscach ale ciągle nie znalazłem trapiących mnie odpowiedzi: 1) Wiza - potrzebna czy nie? Oficjalna wykładnia nic o wizie nie wspomina ale spotkałem też odmienne opinie... 2) Noclegi - ktoś jest w stanie polecić coś naprawdę taniego? Hostele, prywatne kwatery? Zazwyczaj korzystam z hostelbookers albo hostelworld, sprawdzało się dobrze ale widzę, że T&T to jednak inna bajka, nic taniego nie widzę... Tanie=100 PLN za 1 osobe za noc :-) 3...
    • cześć, czy ktoś z Was wybierał się na taką wycieczkę z dzieckiem. Zastanawiam się czy moja sześciolatka da radę. Zasadniczo jest bardzo wytrzymała i martwi mnie jedynie lot, ale może macie jakieś uwagi co do samego objazdu i wyboru hotelu w Varadero. hm
    • witam wszystkich, pilnie poszukuję kontaktu z osobami które były lub są na Gwadelupie (Guadeloupe)...niedługo wyjeżdżam tam na rok i mam parę pytań...bardzo proszę o kontakt albo na forum albo na gg 6536456
    • Witam, Pierwsza część pytania jest chyba oczywista :) Pytam, bo spotkałem sie w swoich kilku dalszych i bliższych wyjazdach z różnymi niechęciami do różnych nacji (nie pytajcie dlaczego przeważnie Niemców ;) Natomiast jak dotąd nikt nie był "anty-polish" Druga sprawa, to mam fajną czapkę/kapelusz wzorowany na USA marines z polską naszywką (flagą) - zastanawiam się czy jak go założe to jacyś agenci nie porwą mnie do ruskiej wołgi ;) czekam na opinie (wyjazd we 24.06 - wtorek!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się