pytania

(37 wyników)
  • Kochani, czy ktoś z tu obecnych i zaglądających był na Lesvos? Marzyłem od lat o tej wyspie i może uda mi się tam dotrzeć na przełomie września i października. Wiem co chciałbym zobaczyć, zastanawiam się jednak jak wygląda tam baza pokoi (pensjonaty, domatia, studia, małe hoteliki)- czy macie jakieś doświadczenia? Najbardziej chciałbym zamieszkać w samym mieście Mitilini, ewentualnie w Molivos (Mithimna). Rozważam też wynajęcie samochodu na parę dni, czy ktoś z Was może tam coś po...
  • Witam wszystkich :-) Lecę na Zante pod koniec sierpnia i jestem ciekaw paru rzeczy: 1. Czy są jakieś winnice, w których można degustować winka ? Próbowaliście tamtejszych *lokalnych* produktów? 2. Podobno pod koniec sierpnia jest święto winobrania - ktoś coś wie więcej? Dzięki i pozdrawiam :) Piotrek
  • witam, 25 lipca ląduję na Naxos i coraz intensywniej o dalszej podróży na Amorgos myślę. Z internetu wynika, że Naxos Amorgos to tylko Blue Star Naxos, o pólnocy na Amorgos przybywający, czy ktoś zna inne połączenia o przyzwoitszej godzinie? Lokala łodka Skopelios, czy jakoś tak podobnie zwana odpada, płynie wieki całe. Czy konicznie Aegiali? Wybór noclegów w internecie niewielki więc i nad Katapolą się zastanawiam ale na forum wszyscy są zgodni, tylko Aegiali, czy mogłabym sie dowiedzi...
  • Pytanie do znających port w Pireusie. Skądinąd wiem, że "Diagoras" odpływa na Astypaleę z bramki E1. Jak się tam dostać? W ubiegłym roku wysiadałem z autobusu jadącego z lotniska w okolicach bramki E9 (trafiłem zresztą świetnie, ponieważ stamtąd właśnie odpływałem na Milos). Jak najlepiej dostać się do E1 ? Pozdrawiam. J.
  • witam serdecznie i od razu pytam :-) wybieram się na Cyklady w drugiej połowie lipca, niestety latorośl jest już w wieku szkolnym i jesteśmy zmuszeni podróżować w czasie tak nielubianego przez nas sezonu. poczytałam forum, pooglądałam zdjęcia, i padło na Naxos i Amorgos. na miejscu 2 tyg, ale odliczając podróże (Ateny-Naxos-Amorgos-Ateny) to jakieś 12 dni 'na miejscu'. i oczywiście mam parę pytań: 1) jak podzielić czas między te dwie wyspy, żeby poczuć ich klimat, czy pół na p...
  • Czy mamy z Grecji mogły by mi przybliżyc sytuację "pieluchowo-gadżetową" w Grecji? jedziemy (bo samoloty raczej uziemione przez wulkan) do Aten, tam bierzemy jacht i ruszymy w rejs chyba po Zat. Sarońskiej i okolicach. Pytania - czy maraka Pampers jest dostępna w sensownej cenie? (na Kanarach za 16 szt pieluch rozm. 4 było 10 eur - no szaleństwo..) Albo moze polecacie jakieś lokalne marki? Czy np. soczki bez cukru albo jogurty Nestle są dostępne? Na Kanarach ciężko z tym było.. Będę...
  • Kochani teraz juz mam rzeczywiscie takie logistyczno-organizacyjne pytania...jak tam je nazwac:-). mam nadzieje ze nie znuzylam Was do tej pory i pomozecie:-) 1)jak dlugo sie jedzie metrem do Pireusu...powiedzmy z Omonii? raczej 20 minut czy raczej 40? czy moze jeszcze jakos inaczej? to dosc istotne dla mnie, zeby sobie czas zorganiozwac. 2) czy metro do i z Pireusu tez jezdzi do polnocy? bede stamtad wtracac dosc pozno wieczorem. 3) do ktorej sa pootwierane sklepy w Atenach? w pr...
  • Mam do Was prośbę - może ktoś z Was był na Patmos i zna na wyspie jakiś hotel , kontakt z nim. Pytam gdyż póki co bezskutecznie wysyłam maile, rezerwacje do hoteli, które znajduję w google.
  • i też w imieniu koleżanki (innej). Jako, że moje pytanie o nocleg w Atenach zostało zlekceważone, mam pytanie inne, nie turystyczne. Koleżanka tworzy piękny blog o krajach śródziemnomorskich i zapytała mnie, czy na taką ceramikę , wiecie typowo suwenirkową, jest jakaś specjalna nazwa. Chodzi jej o taką w tonacji czarno kolorowej, na pewno Wiecie, o czym mówię. Ja jej odpisałam, że chyba nie ma żadnej specjalnej nazwy, i że to po prostu ceramika, ale kto wie, może jednak. Jakb kto...
  • Witam wszystkich! Mam następujące pytanie:kupilam z moim chlopakiem bilety lotnicZe do aten na wrzesien, z aten chcielibysmy poplynac na rodos, pytanie brzmi czy kupic bilety juz teraz przez internet(znalezlismy za 40E/os w 2 strony) czy zdac sie na biura podrozy na pireusie? nie zalezy nam na szybkim czasie podrozy,raczej zeby bylo taniej. I jeszcze pytanko:co z kwaterami na rodosie ? czy rezerwowac teraz czy przyplynac tam i zdac sie na miejscowych naganiaczy? jest na 2 doroslyc...
  • Jedziemy w gorącym okresie urlopowym (sierpień) na południe Peloponezu, okolice Gythion (baza wypadowa do zwiedzania, plażowania). Znalazłam tam kampingi z możliwością wynajęcia domku. Z jednego z nich odpisali mi że nie potrzeba wcześniejszej rezerwacji, poprostu po przyjeździe na miejsce można wyynająć domek lub namiot. Podzielcie sie swoimi doświadczeniami czy "z marszu" nie będzie problemu z noclegiem. Może ktoś był w Mani-Beach, Gythion Bay, Meltemi lub Porto Ageranos i mo...
  • Dzień dobry, Planuję wyjechać z małym dzieckiem na Naxos. Muszę dowiedzieć się jak najwiecej i wszystko zaplanować, zeby nie być zaskoczoną na miejscu. Nie chcę potem jak sierotka z dzieckiem na rękach szukac jakiś wyjść awaryjnych. Dlatego zwracam sie do forumowiczów, którzy byli już na Naksos o odpowiedź na następujące pytania: 1. Czy podróż łączona: Wawa-Ateny lot + Ateny - Naxos prom, jest bardzo męcząca? Pomiędzy lotem a promem mam 5 godzin oczekiwania... czy port w Atena...
  • Ponieważ już mi się prawie udało przekonać kolejnych znajomych, że Grecja jest jedynym słusznym miejscem na wakacje - mam do Was pytanie. Znajomi, do tej pory z upodobaniem godnym lepszej sprawy jeździli sobie na wakacje do Bułgarii. Samochodem. Przekonałam ich już prawie, że nei wiedzą, co tracą - i już się zdecydowali na Grecję w zasadzie. Obgapili mapę, internet nieco - padło na Thassos. No i zaczął się mały zonk - wszystkie noclegi, potencjalne, znalezione w necie - maja imho ...
  • Było tak, jak sobie wyobrażałam. OBŁĘDNIE! Ozłem, Bebiaku i kto tam jeszcze mi pomógł odpowiadając na pytania - dziekuję raz jeszcze. Teraz możecie pytać. Ci, którzy jeszcze nic o tej wysepce nie wiecie ;-)
  • Słuchajcie Wy mądrzy zwani adminami - ja goopia jeste w temacie stąd wierzę w Was: powiedzcie mi czy mamy tu celowo zablokowaną funkcję dodawania zdjęć z takiego np ImageShake czy innego Fotosika, czy to trzeba uruchamiać w sposób szczególny (i my mamy nie uruchomione), czy ja na naszym forum nie umiem sobie zwyczajnie poradzić. U Polek w Grecji wrzucam zdjęcia bez problemu, tu chciałam wątek z info od Jarka zilustrować (bo akurat fotki mam) i ... po ponad godzinie właśnie się podd...
  • Bebiaku dopomóż! Potrzebujemy dobrej rady/podpowiedzi na temat Astypalei oraz Amorgos. Jak być może pamiętasz, mamy zamiar odwiedzić kilka Cyklad w sierpniu. O ile na Naxos i Paros nie przewiduję problemów, to jednak mamy dylemat co do dostępności bankomatów na Astypalei oraz Amorgos. Być może masz jakieś własne doświadczenia z plastikowym pieniądzem na tych wyspach? Nie bardzo uśmiecha nam się targanie kilku tys. euro w kieszeni. PS> Na Astypalei mieszkamy w Hotel Paradissos ...
  • Witajcie, wiem, wiem że to nietypowe pytanie i powinnam napisać do każdego z osobna... pomyślałam jednak, że więcej osób przeczyta tutaj i może da znać na maila grecja-ellada@gazeta.pl :)) Bardzo prosze jeśli macie jakieś adresiki hoteli dajcie znać. dxuksm w internecie wraz z koleżanką, która będzie zwiedzać ten fragment Grecji na własną rękę już od 31.08 I albo my nie potrafimy znaleść tanich chatek (pokoju dla 1 os) albo jakaś drożyzna zapanowała. Miejscowość, w której szukam ...
  • Kochani, mam dwa pytania natury geograficzno-topograficznej: po pierwsze gdzie jest Arta i slynny z ludowej piesni most, w którym zamurowano zonę budowniczego? Po drugie, gdzie jest Suli i wieś Riniasa, gdzie żony Sulitów popełniły zbiorowe samobójstwo nie mniej znane niz to w Arkadii? Wikipedia niewiele mi pomogła, a Epir długi i szeroki na mojej mapie więc osmielam się prosić o bliższe wskazówki:-) pozdrawiam a.
  • Brak czasu i lenistwo wrodzone powoduje, iż zaproponować mogę... to samo, co rok i dwa lata temu ( w sensie miejsca). Może ktoś inny- inny rejon i miejsce weźmie w swoje ręce? Czy przy tym samym zostajemy? Czy w ogóle kontynuujemy? Ostatni weekend października odpada raczej- bo niedziela to 1-szy listopada, więc raczej może 23-25.10? Wszelkie sugestie mile widziane, również mail mam czynny:)
  • W związku z tym, że zatrwożyło mnie nieco obłożenie niektórych promów na trasie Santorini - Kreta:) a bardzo mi pasuje z planu podrózy przepłynąć dokładnie 5 września z Thiry do Heraklionu - i wyszukiwarka pokazuje mi tylko jeden prom, na który teoretycznie jeszcze mogę kupić bilet.. zaczęłam się zastanawić, czyby nie kupić go przez net. I się chciałam zapytać, jak to jest - czy jest to wtedy bilet "elektroniczny" - czyli drukuję sobie świstek z kompa, czy może gdzies muszę tam, n...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się