Forum Turystyka Polska Góry
ZMIEŃ
      pytania

pytania

(65 wyników)
    • Pytanie do znawców Bieszczadów: nie tak dawno został wyznakowany ukraiński zielony szlak z Przełęczy Użockiej granicą państwa przez Opołonek i Kińczyk Bukowski na Przełęcz Bukowską. Czy istnieje on do dzisiaj? Jeśli tak, to jak wygląda obecnie jego dostępność dla Polaków? Słyszałem o różnych obostrzeniach (że dla Polaków jest niedostępny, że konieczne są jakieś ukraińskie przepustki, pozwolenia itp.), ale informacje w Internecie nie są spójne, ponadto sytuacja co jakiś czas się zmienia. Cz...
    • Wybieram się latem do austriackiego Tyrolu, konkretnie do doliny Otztal i Stubai i chciałabym przejść kilka łatwiejszych ferrat (maksymalnie trudność C), nawet mam już kilka na oku. Nie mam doświadczenia wspinaczkowego, lubię za to parki linowe i szlaki typu Sucha Bela w Słowackim Raju, no i oczywiście wędrówki po górach, ostatnio częściej w Alpach. W miejscu zamieszkania nie mam możliwości przejścia profesjonalnego kursu, a taki jest zalecany. Nie chce szkolić się w Austrii z uwagi na wysoki...
    • myślałam, że kilka osób na tym forum przegina z opiprzaniem ludzi pytających o noclegi, ale muszę przyznać że mają rację. zdaję sobie sprawę, że często fotki w necie nie mają pokrycie ze stanem rzeczywistym, ale jest tego tyle, że każdy coś z pewnością sobie wybierze. o ile pytanie o jakość konkretnego noclegu jestem w stanie wybaczyć (rozumiem, ze trzeba często zapłacić kilka procent za rezerwację), o tyle pytanie o tani nocleg w centrum, sprawia, że wapno się w kościach lasuje!! ...
    • pytania?
    • Ponieważ pierwszy raz jedziemy do Zakopanego mam kilka pytań: 1. gdzie najlepiej uczyć dziecko jazdy na nartach (dorosłego także)- nigdy nie jeździliśmy na nartach 2.jakaś szkółka, czy instruktor indywidualny? Może kogoś polecicie dla dorosłego i dla dziecka? Będziemy nocować przy ul. Tetmajera Chciałabym zaplanować już wszystko, nie tracić czasu na szukanie.
    • Za tydzień planujemy wyjazd do Rabki z dwojką dzieci ( 2 i 5 lat).Posiłki będziemy musieli organizować sobie we własnym zakresie więc może ktoś z Was ostatnio był w Rabce i może doradzić gdzie można zjeść smaczny obiad, deser. Poza tym czy na miejscu są jakieś ciekawe atrakcje dla takich dzieci, może podpowiecie co w pobliżu Rabki warto zwiedzić. Będę wdzięczna za wszelkie rady.
    • witam:) Mam pytanie do osób niezmotoryzowanych: jak dostajecie się w Tatry Zachodnie? Chciałabym się dostać w okolice Rohaczów, do Zverowki lub do chaty Tamaskowej.Słyszałam,że można dojechać tak jakimś autobusem z Bielska-Białej. Czy ktoś z Was tak dojeżdżał? Jak się tam dostajecie, może jest jakiś inny sposób? Czy funkcjonują tam na miejscu jakieś odpowiedniki busików zakopiańskich?czy jednak wszędzie trzeba się dostać na własną rękę? będę wdzieczna za podpowiedzi:)) pozdrawiam
    • Zamierzam wybrać się z synem (5 lat i lubi góry) w Bieszczady na 3-4 dniową wycieczkę. Trasa łatwa, bezpieczna (schroniska), z atrakcjami i możliwością spania pod namiotem. Przykładowo wyglądało by to tak: 1 dzień - przyjazd do Ustrzyk G, następnie szlakiem do Bacówki pod Małą Rawka - nocleg. Dzień drugi – szlakiem do Chatki Puchatka - nocleg. Trzeci dzień – do Bacówka w Jaworzcu – nocleg i czwarty dzień – Bacówka w Cisnej – zejście do centrum Cisne...
    • Otoz w obliczu pogody jaka ma byc w dlugi majowy weekend zastanawiam sie czy pojechac w Tatry czy tez w Karkonosze (no i Izery). Wyjazd jutro, na 5 dni. Przegladam rozne serwisy pogodowe i nie widze jednomyslnosci w pogodzie przewidywanej na ten okres ;-). Z meteo prog wychodzi,ze bardziej oplaca sie do Szklarskiej pojechac, jesli chce sie troche pochodzic. Co Wy na to? Ktos wybiera sie w Tatry lub w inne gory w tym okresie? Blizej mam w Tatry, ale w Szklarskiej tez dawno nie by...
    • W drugiej polowie sierpnia wybieram sie do Zakopanego z mama (55 lat). Bardzo chcialaby wjechac na Kasprowy Wierch, ja szczerze mowiac tez tam jeszcze nie bylam. I moje pytanie, czy damy rade zejsc z Kasprowego przez Myslenickie Turnie do Kuznic, czy lepiej sie nie porywac i zjechac z powrotem tez kolejka? Czy jest to bardzo trudna trasa?
    • Jak daleko (orientacyjnie) jest Pod Blachówką od Czajek ? Wiem oczywiście że jedno jest na jednej stronie a drugie na drugiej na stoku Butorowego. Z Czajek na ogół bezproblemowo dostawałam się do centrum piechotą (ok. 20-30 min wolnym spacerem) ale Pod Blachówką jest już trochę dalej. No właśnie - trochę czy sporo ? Nie chodzi mi o samo miasto, ale raczej Ścieżkę pod Reglami. pzdr Kasia
    • wybieram sie tam w sierpniu do sanatorium i w zwiazku z tym mam kilka pytan: - co koniecznie trzeba zobaczyc, gdzie byc? - prośba o porady praktyczne, będę miała samochód, więc mogę podjechać, ale nie znam tamtych okolic w ogóle!!! - internet przeszukałam, co nieco poczytałam, ale proszę o praktyczne porady, nie da się wszystkiego dowiedzieć z sieci - gdzie znajdę trasy słynnych pętli biszczadzkich? - wiadomo, że w sanatorium ma się okrojony czas, czy z Polańczyla blisko w góry?
    • witam, chciałam sie wybrać się w góry na kilka dni. szukam miejsca /myślałam o kudowie zdrój/ gdzie można fajnie wypocząć... odpada wchodzenie w wysokie góry , bardziej chodzi mi o spacery i jakiś wyciąg. proszę o pomoc dokąd wyjechać / może polecicie jakieś pokoje dla dwóch osób/. dziękuje
    • Byłam w Smokovcach, w Strbskim Plesie, w Tatrzańskiej łomnicy, w Tatralandii, w Słowackim Raju, możecie śmiało o wszytsko pytac. Było supre, tylko pogoda taka jakas zmienna i zimna
    • Witam wszystkich serdecznie. Czytam Was namiętnie od bardzo dawna. Witam znajomą Adminkę...miło mi Ciebie widzieć Weekendo. Twoje opisy tatrzańskich wypraw zawsze mnie oczarowują. Niektóre nawet wzruszają (np. to o ponad 80 letniej górołazce z Gdańska, aż sobie pochlipałam wczoraj) A oto mój problem: Jadę za tydzień na Słowację. Zaczynam od Słowackiego Raju na rozgrzewkę i wycieczki po nim mam zaplanowane. Potem jadę do Ziaru na kilka dni. Zaplanowałam Baraniec i Smrek...i ...
    • 1. czy na piesze intensywne górskie wycieczki zimowe lepiej brać 200 czy 300? 2. jeśli zestaw bielizna termiczna + polar + goretex jest niewystarczający (za zimno), co dodać i między jakie warstwy?
    • witam! od jakigos czasu jestem bardzo napalony na Orlą, ogladałem juz setki zdjęc ze szlaku w necie. noi wreszcie niedawno pojechalem do zakopanego i zaliczylem odcinek: kuznice-murowaniec-zawrat-kozia przełęcz-murowaniec-kuznice. jak myslicie, fragment zawrat-kozia przelecz bardzo odstaje trudnościom od dalszej drogi na Kozi przez kozie czuby? słyszalem ze wlasnie tam jest najgorzej i najwieksz ekspozycja. chce jeszcze tego lata zdobyc koziego i zastanawiam sie jaki szlak wybrac, czy ...
    • na jakiej podstawie kolezanka usuwa posty z tego forum??? chciałbym się dowiedziec, czy ma jakies widzimisię, czy zależne jest to od humoru a moze od tego, która noga wstała??? tu było wczoraj ogłoszenie o imprezie dla ludzi dobrej woli w Beskidzie Śląskim ... jak pamiętam z geografii to jak najbardziej góry... a może jednak nie góry???
    • witam was serdecznie :) Miała byc Wisła, z braku miejsc jest Ustroń. Jedziemy na weekend. Co robić, jak juz zejdziemy ze szlaku? Mamy wynajęta kwaterę niedaleko wyciągu na Czantorię. Na pewno będzie wędrówka na Stożek. I tyle mam pomysłów...:( Śniegu nie ma, więc nie popróbuje jazdy na nartach. Co można robic w Ustroniu? Znacie jakieś fajne miejsca? Jest tam np jakiś basen lub dobra i przytulna knajpka? Poradźcie proszę:) pozdrawiam
    • Witam:) Mam takie pilne pytanie do osób, któte znają ten teren. Będę chodziła wraz z 8 i 13-latkiem. Dzieci chodzą po górach jak każdy mieszczuch ale są raczej wytrzymałe. Zaplanowałam taką trasę: -Sienna - wymarsz -Jaskinia Niedźwiedzia -Śnieżnik -Międzygórze - Ogród Bajek, Wodospad Wilczki -powrót do Siennej Czy taka trasa jest możliwa??? Ile może trwać taka wyprawa? A może sam Śnieżnik opuścić? Nigdy nie byliśmy w tych rejonach. Proszę o pomoc, wyjeżdżam jutro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się