radom

(16 wyników)
  • W marcu pisałam,że nasz synek Farnio się poparzył,dotychczas leczyliśmy mu blizny contractubexem,który teraz już można odstawić i rozpocząć kurację z żelem silikonowym.Dodam,że ma bardzo ładne blizny,nie ma żadnych zgrubień i codziennie wygląda to ładniej.Ponieważ są tutaj mamusie i tatusiowie,którzy są już fachowcami w walce z bliznami,chciałam Was zapytać o zdanie jaki polecacie silikon do smarowania dla 13-to miesięcznego dziecka.Czy faktycznie poelcany i reklamowany w intern...
  • Witam wszystkich!!! Moja córka 16 miesięcy poparzyła się dwa miesiące temu. najgorzej prawa ręka w okolicach stawu łokciowego, gdyż wlała sobie w rękaw gorącą wodę (dodam, że nie był to wrzątek, bo woda stała w miseczce już kilka minut na szafce), a ona ściągnęła to w taki sposób, że wlało jej się w rękaw od bluzki. w szpitalu spędziłyśmy dwa tygodnie gdzie miała stosowane na ranę: dermazin, atrauman, tzw balsam wiśniewskiego- taka brązowa maź i jeszcze jedną tłustą, prawie przezroczystą ma...
  • dziekuje wam za to forum - ostatnie dni byly latwiejsze dzieki jego lekturze. moja coreczka (3 lata) oparzyla sie goraca herbata - oparzenia I i II stopnia klatki piersiowej, brzucha i lewego kciuka. przebywalysmy wtedy na wakacjach w krynicy zdroj, w tamtejszym szpitalu zrobiono jej opatrunek z argosulfanu, zmieniono go tez nastepnego dnia i dano te sama masc. 3 dnia bylismy juz w domu, w krakowie i w szpitalu w prokocimiu lekarzowi nie spodobalo sie jak miala opatrzona rane. zrywal ...
  • Od poniedziałaku chodzę z moja córką na laser do szpitala na ul. Działdowskiej. Wczoraj po trzecim zabiegu bardzo często budziła się w nocy z okropnym płaczem, pokazując na miejsca poparzone. Czy laser ma jakieś skutki uboczne? Czym można złagodzić miejsca bolące na noc? /niestety smarowania no- scarem, fenistilem lub lipobase pomagają tylko chwilowo - max. na 3 godz./ W krytycznych sytuacjach podaję małej czopek eferalgan.
  • Mój 11 miesięczny synek poparzył się 10 dni temu wrzątkiem z czajnika. Ma oparzenie II stopnia na całej górnej powierzchni prawej stopy. W drugiej dobie miał chirurgicznie oczyszczoną ranę. Od tej pory ma opatrunki z argosulfanu. Wczoraj na kontroli okazało się, że spora część rany pokryta jest tkanką martwiczą. Zastosowano opatrunek na oczyszczenie rany(nie pamiętam nazwy), pan doktor stwierdził że może on być na ranie tylko 24 h i jeśli tkanka martwicza nie zejdzie potrzebny b...
  • Moja Maja poparzyła się 16 lutego - wrzącą herbatą.Poparzenia II i III stopnia, łącznie 23% ciała, przeszczep skóry na klatce piersiowej. Obecnie ma 20 miesięcy. Mieszkamy pod Poznaniem, gdzie zarówno lekarz prowadzący, jak i dwóch innych chirurgów plastyków zalecają contractubex / tointex. Teraz stosujemy tointex. Maja ma przerosty w dwóch miejscach, niestety najwyżej - na dekolcie. Lekarz, który konsultował ostatnio mówił, że: blizna zostanie, za 2 miesiące zobaczy - prawdopod...
  • moja córeczka ma 16 miesięcy - poparzyła się na buzi i klatce piersiowej (II i III) po przeszczepie i wygojeniu ran przeszła 10 zabiegów laserowych; została jej blizna po przeszczepie na rękojeści mostka (na wysokości I żebra)- nasz lekarz zaleca ubranko- mam jednak wątpliwości czy będzie skuteczna i celowa taka terapia ze względu na umiejscowienie blizny - czy stosowanie samych plastrów odniesie skutek - wątpilwości moje dotyczą również skuteczności ubranka skoro dziecko w wieku poniże...
  • Synak 3,5 l poparzył się zelazkiem.Zrobił mu się pęcherzyk dł ok 1,5 cm a szerokosć ok 0,5 cm.Najpierw włozyłam mu rączę (wewnętrzna częsc) pod zimną wodę i posmarowałam termocool -em ,jak zrobił się pęcherzyk to psiknęłam panthenolelem,ale dzwoniłam do pediatry i mam niczym tego nie smarowac.Sama nie wiem co robic ,moze ktoś mi podpowie cos więcej .Jutro znowu pojadę do lekarza ale będę wiedzieć więcej Bardzo dziękuję Pozdrawiam Kasia
  • W piatek kupilysmy ubranko w lodzi (na polecenie dr Hofman) wczoraj mala wytrzymala godzine (mogla by pewnie dluzej ale nie chcialam przeginac). Niepokoi mnie ze dlonie zrobily jej sie sine i obrzmiale - rozumiem ze ubranko ma uciskac ale az tak??? - ma kamizelke z dwoma dlugimi rekawami. Prosze o szybka odpowiedz czy zasinienie dloni jest prawidlowe- w ciagu 2 tyg. moge reklamowac ubranko. Z gory dziekuje za szybka odpowiedz!
  • Witam! Na wstępie chciałabym się z Wami przywitać i podziękować osobie, która założyła to forum jak osobą i lekarzom, którzy odpowiadają na pytania. Przeczytałam kilka strona forum, jednak nie znalazłam odp na mój problem. Blizna mojego dziecka nie jest po oparzeniu tylko, po wycięcia dużego znamienia. Jest już wygojona, 3 tyg po zdjęciu szwów. 1.Chciałabym się dowiedzieć czy w przypadku, gdy blizna umiejscowiona jest na plecach, okolica lędźwiowa, z 10 cm nad pupą. Blizna ma ok. 13 cm ...
  • Prawie tydzień temu byłam z córką u dr Hofman w Szpitalu na ul. Działdowskiej. Pani dr zleciła nam stosowanie dwóch maści No - Scar na miejsca już wygojone /3 x dziennie/, na miejsca ze strupkami Traumeel S /2x dziennie/i na noc No - Scar. Niestety powyższe maści słabo nawilżają skórkę, co powoduje dość częste drapanie się. Czy pomiędzy powyższymi smarowaniami mogę te miejsca czymś nawilżać np. lipobase? PS. Od wczoraj dostaje krople Fenistil. Niestety nie udało mi sie skontak...
  • Miesiąc temu moja 1,5 roczna córka uległa poparzeniu I i III stopnia /broda, szyja pod broda, klatka piersiowa na całej szerokości, środek brzucha, ramiona, stopniowo ręce/. Obecnie broda, szyja i brzuch według mnie zagojone, blado różowo- białe ślady. Na rękach i klatce jeszcze strupki. Wszystkie ślady smaruję alantanem. Niestety strupki ciężko sie goją, bo córka w tych miejscach drapie się do krwi. Czy powinnam jeszcze inną maścią smarować? Czym smarować zadrapane miejsca? Czy n...
  • Czy możecie mi polecić jakiś krem z filtrem na słoneczne dni, którym będę mogła smarować buzię dziecka po oparzeniu.
  • Mój 16 miesięczny synuś poparzył się 17.09 herbatą, przeszczep miał 21.09, skóra pobierana z uda. Obecnie(10 dni po przeszczepie) miejsca dawcze są czerwone.Czy tu będzie miał blizny?Jak szybko mogę stosować plastry cica care na miejsca przeszczepione? i czy stosować je też w miejscach dawczych? Proszę o pomoc !!! Jestem przerażona wizją blizn!
  • Mili Państwo; Czytam Państwa posty z zainteresowaniem i niestety czuję się w obowiązku wypowiedzieć. Spora część chirurgii plastycznej to tzw. chirurgia blizn, zajmująca się korygowaniem blizn pourazowych (wypadki, oparzenia) i pooperacyjnych. To prawda. Ale nikt nigdzie nie powiedział, że prowadzi ona do USUNIĘCIA BLIZNY. To jest po prostu niemożliwe, ponieważ usuwając bliznę zamieniamy ją na inną bliznę. Może to być blizna o lepszym kolorze, konturze, bardziej ukryta, nawet mnie...
  • Witam i prosze o radę.Minęły 3 tygodnie od córeczki oparzenia- oparzenie I i IIb stopnia. Nie ma już ran,miejscami skóra ładnie zbladła, ale są także miejsca, gdzie skóra nabiera mocno czerwonego,bordowego koloru. Tydzień temu byliśmy u chirurga, który powiedział, by przez 3 miesiące smarowac skórę linomagiem i to wystarczy, nie widzi potrzeby kolejnej wizyty.Dodał, iz to nie było oparzenie IIB. A ja nie wiem co mam robi, czy faktycznie smarowa tylko linomagiem, czy może zapobieg...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się