-
Witajcie
Od pewnego czasu źle się czuję. W sumie mniej więcej od 3 i pół roku, czyli od kiedy byłam w ostatnim trymestrze ciąży. Jest to szereg objawów, które do pewnego momentu ignorowałam, przypisywałam różnym rzeczom, zignorował je także mój lekarz, kiedy za któryms razem zasugerowałam, że może to tarczyca i poprosiłam o badania. Badania wykonano - tsh, ft3, ft4, o przeciwciałach dowiedziałam się wówczas, że nie ma sensu badać, badania wyszły w normie (ale konkretnych wyników dziś już n...
-
Dziewczyny! Ogromna prośba. Ponieważ niebawem wyjeżdżam na stałe do UK, zależy mi na szybkiej i prawidłowej diagnozie i ukierunkowaniu farmakologicznym. Mam chaos interpretacyjny i duży problem. Mam 41 lat. Oto fakty:
[b]Historia i objawy:[/b]
- depresja leczona od 2004 r., z wcześniejszym epizodem depresji z napadami paniki (hospitalizacja w 1995 r.)
- [b]poważne[/b] problemy z koncentracją, zapamiętywaniem, rozumieniem, nieumiejętność czytania książek, artykułów, uczeniem się, uczucie ...
-
Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące norm w badaniu antyciał TPO. Zrobiłam to badanie i wynik mam 13, a podana maksymalna norma wynosi 34. Dowiedziałam się przypadkowo, że podobno w tym badaniu nie ma żadnych norm i to, że te antyciała są wykryte we krwi już powinno być niepokojące. Czy jest to prawda? jeśli tak, to po co ta norma podana przy wyniku?
Dodam jeszcze, że tsh, ft3 i ft4 mam w normie, procentowo: ft3- 59, ft4 31, usg: wole guzkowate, zmiany łagodne.
Mam wiele objawów niedoc...
-
witam serdecznie, czytam was od samego rana, próbuję znaleźć odpowiedzi na swoje wątpliwosci i pytania, ale ciężko mi idzie :(
znalazłam za to wiele rzeczy, które moge dopasowac do siebie, i których nigdy w zyciu nie związałabym z tarczycą.
proszę Was o pomoc, bo nie wiem, co robić, do jakiego lekarza iść, i czy w ogóle iść.
po drugiej ciąży rozleciały się moje hormony, długo brałam duphaston, potem przyszły problemy z prolaktyną, na szczęście się to jakoś wyrównało. po odstawie...
-
forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104441905,119732229,Re_Wyniki_wrzesien.html?wv.x=1
zarchiwizował sie mój wątek
zrobiłam sobie badania pół roku po porodzie. czuje się ok, trochę może kiepsko sypiam. łykam sobie wit D i omega3 i 50mg euthyroxu
FT4 46.15% [ wynik 1.06, norma (0.7 - 1.48)]
FT3 22.50% [ wynik 2.16, norma (1.71 - 3.71)]
TSH 0,195 µIU/ml 0,350 4,940
tsh nadczynne a ft3 ledwo zipie:)
i co z tym robic? zmniejszyć dawkę? poczekać? a moze to przez wit D?
-
bardzo proszę o wypowiedź
moje ostatnie wyniki badan, zanim zaczelam brac leki - euthyrox 25
pierwsze badanie
TSH ( test III generacji) 2,120 normy 0,270-4,200
FT3 2,94 normy 2,00-4,40
FT4 1,09 normy 0,93 - 1,7
drugie badanie
tsh 2,55 norma ( 0,27 do 4.2)
ft 3 3,19 norma ( 2,0 do 4,4)
ft 4 1,33 norma ( 0,93 1,7)
P ciała anty TPO 63 normy <34
P ciała anty TG 515 normy < 115,0
USG tarczycy
Tarczyca dwupłatowa, niepowiekszona echogeniczność miąższu nieco niejednorodna, w obu...