radom

(29 wyników)
  • Witam serdecznie. Post będzie długi gdyż drzemie we mnie mnóstwo wątpliwości. Naszą „przygodę” zaczęliśmy od usg, oto wynik: Obie nerki przy wypełnionym pęcherzu ze szczelinowatym poszerzeniem ukm. Pęcherz po mikcji pozostaje w pęcherzu ok.21 ml moczu. po mikcji ukm nerki prawej poszerzony, miedniczka o wymiarach 13x9mm. Pan doktor na pierwszy rzut stwierdził refluks moczowy i za niski poziom hormonu zagęszczania moczu. Zrobiliśmy kolejny mocz, oto wynik:badanie moczu SG 1.025 ,LE...
  • Mój Synek teraz skończył 7 miesięcy, ponad miesiąc temu trafiliśmy do szpitala na Niekłanską z ZUMem. Po wyjściu co tydzień robilismy mocz ogólny i co dwa tygodnie posiew. Przez cztery tygodnie wszystko było dobrze ale dwa ostatnie posiewy wykazały (z moczu łapanego)różnorodną florę bakteryjną (10 do 4)i raz samą e. col, mocz ogólny jest dobry. Na najbliższy czwartek mamy wyznaczoną cystografię, doktor mówi, że można ją robić bo to tylko zanieczyszczenia ale ja okropnie boję się ...
  • Witam, Mam prośbę o ocenę badań mojego synka Adasia, ma teraz 5,5 miesiąca. Na początku lutego złapał lekkie przeziębienie, ale gorączka utrzymywała się 5 dni (taka 37,5-38,5), więc zrobiliśmy badanie moczu. Wyniki: ogólne: barwa: wodojasna przejrzystość: mętna odczyn: obojętny ph 7 ciężar: 1.007 białko obecne 24,9 mg/dl cukier: nie wykryto bilirubina: nieobecna urobilinogen: w normie ciała ketonowe: nieobecne nabłonki płaskie: pojedyncze w polu widzenia leukocyty: gęsto pokr...
  • Jak w temacie znowu mamy problemy z sisiakiem.Przez kilka Wojtuś miał przerwę w czyszczeniu siusiaka ( chodzi mi o taką bardzo dokładną higienę).Przemywałam tylko i robiłam okłady z Rivanolu.Niestety, gdy przedwczoraj próbowałm odciągnąć siusiaka,żeby go wyczyścić nie dałam rady.Wczoraj to samo.Z tego wszystkiego wylądowaliśmy u pediatry- ona też nie dała rady ( oczywiście nic nie było robione na siłę).Nie wiem co robić.Mam wrażenie,jakbym coś tam się skleiło :( Najdziwniejsze je...
  • Witam Moja 3 letnia córeczka sika co 15 minut. Nic jej nie boli i nie piecze. Jutro zrobimy badanie moczu. Co to może być? Co z tym teraz robić? Pozdrawiam Beata
  • W wyniku badania ogólnego moczu mamy ślad krwi a krwinki czerwone "1-2 świeża w polu widzenia", jak się ma jedno do drugiego? Sądziłam, że skoro jest krew to powinno to być uwidocznione w ilości erytrocytów. Bardzo Was proszę o radę. Moja córeczka ma 15 miesięcy. Lekarka kazała powtórzyć badanie, bo nigdy się nie spotkała z krwią w moczu u takiego dziecka, a ja na tym forum czytam co innego. Dzieciątko czuje się dobrze, a ja sie denerwuję.
  • 2 miesiace temu moja córeczka miała ZUM - leżalysmy w szpitalu na Działdowskiej gdzie leczona byla antybiotykiem - miala rowniez zrobione USG - wszystko OK pożniej miala robiona cystografie i okazało sie ze wszystko jest w porządku - nie ma refluksa....dzis odebralam wynik posiewu i okazalo sie Ecoli 10 do 4 co mam robic - prosze o rade ? napewno powtórze wynik moze to pomylka !
  • Witam wszystkich! Jestem mamą 7 tygodniowej Zuzi. Wczoraj byłysmy na USG brzuszka i wyszło, że w lewej nereczce poszerzona jest miedniczka nerkowa - rozmiar około 8 mm. Zaczęłam szukać w internecie chorób nerek i tak trafiłam na to forum. Lekarz powiedział, że nie ma się czym martwić i zrobić kontrolne USG za 3 miesiące. Ponoć wszystko samoistnie może wrócić do normy. Chciałam się zapytać, czy ktoś z obecnych na tym forum miał takie początki? Wiem, że poszerzenie miedniczki to nie...
  • witam, pierwszy raz odwiedzam to forum, chcialam sie zapytać co to jest ZUM i jaka jest przyczyna jego powstawania. Mam dziecko 5 m-cy które do tej pory jadło mleko mieszane moje i mieszankę mleczną. Od paru dni dostaje tylko mieszankę sztuczną (bebiko omneo i bebiko zywkłe).Od kilku dni bardzo malo je, potrafi po przerwie nocnej 7 godzin obudzic się i zjeść 70 ml mleka potem po 4 godzinach znowu jest to samo, zjada tylko 70ml. Zastanawiam sie od czego to może byc, może od przedawkowani...
  • Hej, Bardzo prosze o radę. Moje dziecko wymiotowało wczoraj i miało biegunkę, a w nocy dostało b.wysokiej gorączki. Poniewaz już przechodziło 1 ZUM, zrobiłam paskowy test i wyszło duzo krwi w moczu i ponad 1030 ciężar właściwy, ale leukocytów brak (do tej pory test wykazywał się dużą czułoscią na leukocyty właśnie).mocz jest kwaśny. Co o tym sądzicie? Czekam na szybkie odpowiedzi, bo się zamartwiam. Zuza Jak tylko się obudzi robimy test laboratoryjny.
  • Prosze o radę. Odebrałam wyniki moczu dwu-miesięcznego synka i wyszło, że ma bakterie e-coli 10 do pot. 7!!!Czytam tu na forum o 10 do 4,5 , że ludzie panikują a moje dziecko ma 10 do 7.O czym to może świadczyć?Dodam tylko, że w ciąży mały miał zdiagnozowane poszerzenie UKM. Na ostatnim badaniu USG, 6 dni przed porodem ginekolog stwierdził,ze synek juz nie ma poszerzenia. Byłam spokojna, ale postanowiłam zrobić badanie moczu i wyszło...Poradzcie coś, może nie jest aż tak źle?Czeka...
  • U mojej córki (2,2lata), wyszła w posiewie bakteria e.coli 1000000.Lekarz przepisał Augmentin, potem mówił ze trzeba bedzie brać furagin jakiś czas, oczywiście kontrolne badania moczu, usg i cystografia. Czy u dzieci, u których wyszło Zum, zawsze koniczna jest ta cystografia?. Maja miała często badany mocz(w swoim życiu chyba z 10 razy)i nigdy nic nie wyszło, również kontrolne usg nigdy nic nie wykazywały. Skąd nagle ten zum?czy to jakiś wyrok, że jak raz sie złapie, to potem już zawsze...
  • Gdy mój synek miał 2 tygodnie wyladowaliśmu w szpitalu z infekcja dróg moczowych, bakteria E.Colli , wyleczona augmentinem w tydzień. Od tej pory , a synek ma juz 4,5 miesiaca, sprawdzam mu regularnie mocz, co tydzien badanie ogólne i raz w miesiącu posiew i wszystko jest ok. Na wypisie ze szpitala zalecili nam cystografie po ukonczeniu 3 miesiąca, USG nerek nie wykazało żadnej wady. Do chwili obecniej nie mogę sie zdecydowac czy isc na tą cystografie, radziłam sie kilku pediatrów...
  • W najblizszym czasie wybieram sie z coreczka 4,5 roczna na cystografie. Wyczytalam ze przed badaniem (2 dni) nalezy podawac np Furagin i po badaniu rowniez. W naszym przypadku nefrolog dala recepte na Baktrim i kazala go podawac przez 5 dni (2 razy po 1/2) od dnia wykonania cystografi wlacznie. (nic wczesniej!) Zastanawima sie nad tym poniewaz dla mnie Baktrim to przeciez silny lek, wole go miec w zanadrzu gdyby za jakis czas byla powazna infekcja a nie teraz. Mam wiec pytanie, ja...
  • Witajcie, my zdecydowaliśmy, że nie ma co odkładać tego badania, nawet jeżeli lekarz po usg (robilismy u Brzewskiego, rentgenolodzy) zalecał, by poczekać. Myślę sobie, teraz odłożymy, a za chwilę znowu temat będzie na tapecie. Zwłaszcza, że czekam na wyniki posiewu (5 dni bez furaginy), a pupa robi się czerwona ... Pozcytalam, co piszecie o alergii w związku z ZUMami i trochę się zasugerowałam. To brzmi bardzo wiarygodnie, zwłaszcza, gdy badania (w tym cystografia) wychodzą ok, a...
  • Witam wszystkich! Mam na imię Ewa , mam 3córeczki,[1o lat, 5lat i 13miesięcy] problem dotyczy najmłodszej z nich .Z powodu niskiego przyrostu wagi w połowie kwietnia zrobiłam córci badania , morfologia była Ok, natomiast w moczu wyszły leukocyty 6-10 , poj. nabł.płaskie , liczne bakterie , zaniepokojona zaczęłam szukać informacji i w ten sposób trafiłam tutaj , czyli już prawie 3 miesiące Was podczytuje , ale dopiero teraz zdecydowałam się napisać ... badanie to wykonałam w piątek...
  • Witajcie ! Dziewczyny w temacie zakażeń dróg moczowych i objawów jestem zupełnym laikiem więc Was proszę o pomoc :) Moja Asia ma dwa i pół roku , od zawsze jest dzieckiem słabo jedzącym i słabo przybierającym na wadze . Wykonaliśmy wiel badań , które nic kompletnie nie wykazały . Ostatnio moja pani doktor zaproponowała mi jeszcze jedną serię badań , m. in. UCM . Czy jest sens robienia tego badania gdy wszystkie badania moczu wychodzą ok. , mała nigdy nie miała ZUM , w moczu ni...
  • mam problem z córką (12 lat).jako 5 latka miała ZUM 3 razy, zrobiono poszerzanie cewki moczowej aby mocz nie zalegał i nie dochodziło do następnych zakarzeń.Stwierdzono takrze reflux 2-go stopnia wszystko w szpitalu, po wnikliwych badaniach.było leczenie antybiotyk. i furaginą.niestety nadal wracały zakarzenia,leczenie itp.zmieniliśmy lekarza, ten leczył ją driptanem i efekty były rewelacyjne ale jeśli chodzi o moczenie problem minął od zaraz.jednak silna alergia na lek spowodował...
  • mała bywała trochę niespokojna o czym poinformowaliśmy prowadzącego pediatrę i ten zalecił posiew moczu (1)pierwszy posiew wykazał e.coli 10 do 5 na podstawie czego mała dostała skierowanie od poniedziałku do szpitala na leczenie wtedy zainteresowałem się ZUMem i poczytałem trochę na necie w rezultacie tego doszedłem do wniosku że pobór moczu dokonaliśmy niestarannie - do woreczka, potem przelane do kubeczka (nie był strylny)- i postanowiłem zrobić przez weekend zanim pojedziemy d...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się