Forum Nauka i edukacja Ortografia
ZMIEŃ
      reklama

reklama

(17 wyników)
    • ostatnio w reklamie margaryny słyszymy stwierzenie: "Zmieniłam męża na lepszy", chyba na lepszego !!!!!!!!
    • ostatnio w reklamie margaryny słyszymy stwierzenie: "Zmieniłam mężą na lepszy", chyba na lepszego !!!!!!!!
    • Witam państwa, jestem młodym pasjonatem ortografii i interpunkcji, który ma pewien dylemat związany ze stawianiem przecinka w pewnym zdaniu. Obecnie w telewizji są reklamy leków, w których zawsze na końcu pojawia się taka oto kwestia (lub podobna): "Przed użyciem przeczytaj ulotkę dołączoną do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą." I tu właśnie pojawia się problem, gdyż czasem przed słowem "bądź" stawiany jest przecinek, choć mi się wydaje, że to jest niepopraw...
    • radiowa reklama stacji benzynowej a w niej; "jeśli chcesz mieć wiecej groszów..." ja bym powiedziała "groszy" i teraz nie wiem czy ja głupieję, czy nikt już nie zatwierdza tekstów do publicznej emisji.... Dziekuję za rozwiązanie tego zagadnienia.
    • Jak wiadomo Gazeta Wyborcza jest jednym z najagresywniejszych spamerów w internecie. Również na tym forum przykrywa nam spisy wątków reklamami, żeby czytelnik czasem przez pomyłkę kliknął na nie i doznał obrzydzenia. Ja tych reklam nie widzę, bo zainstalowałem sobie Adblocka, który je kasuje. Jednak na spisie wątków pozostaje spore pole, na którym nie działają żadne odsyłacze (to znaczy nie ma tam niczego, co dawałoby się skutecznie kliknąć). W tym polu mieszczą się wszystkie najno...
    • Codziennie widzę to w gazetach, internecie, telewizji... I szlag mnie trafia za każdym razem, jak to widzę. Choćby dziś: reklama filmów na DVD (lektur szkolnych!!)- [b][/b]pan tadeusz, hamlet[b][/b]... Wczoraj w jakiejś gazecie, tłustym drukiem na okładce: [b][/b]gawliński[b][/b], [b][/b]kaczyńska[b][/b]... (bez imion oczywiście, jakby były, to też z małej). Za to w reklamach - pięć słów w zdaniu i wszystkie z dużej. Zimowa Wyprzedaż Obuwia... PS. To jeszcze nic. Rok albo dwa temu, kopac...
    • Pani Tereso, proszę coś zrobić z tymi irytującymi reklamami nad Pani forum. Rozumiem, że nie mogą Państwo zatrudnić w GW korektora, bo to by niebezpiecznie zbliżyło płace w Gazecie do średniej ogólnokrajowej, ale do takich literówek nie potrzeba korektora-człowieka. Wystarczy moduł sprawdzający pisownię w edytorze. Praktycznie wszystkie edytory takie moduły posiadają, nawet ten niedorozwinięty MSWord. Trzeba tylko ich użyć. Literówka w bieżącym tekście to mały pikuś. Człowiek czyt...
    • czy poprawne pisanie to - formy reklamy w, czy, na uczelniach wyższych Dziekuje
    • Dzisiaj widziałam reklamę, która mną wstrząsnęła.. Było napisane, ze coś tam jest (chyba) dobre "na co dzień". Ja bym napisała "na codzień".
    • Czy ktoś ma pomysł, co znaczy "piwo po zbóju" z reklamy piwa Harnaś? Moim zdaniem jest to niewyrafinowana próba ucywilizowania wulgarnego określenia, które się doskonale z "po zbóju" rymuje, a oznacza mniej więcej "bardzo dobre". A może "po zbóju" coś jednak znaczy?
    • Wydaje mi się, że nadużywane jest słowo" darmo,darmowy,"; szczególnie nagiminne jest to określenie w reklamach TV dotyczących tel.kom./GSM / Czy "darmo" to regionalizm, kolokwializm ?? Nie wiem,ale jakoś mi to zgrzyta. A co Wy na to ?
    • A czy nie TĘ owocową rozkosz???
    • No wlaśnie, w słowniku poprawnej polszczyzny stoi jak wół, ze wyraz jabłko czytamy "japko", "japkowy" itp. natomiast forma 'jabułko, czyli tak jak mowi 99 procent ludzi jest niepoprawna. A ja caly czas slysze to 'jabułko, jabuł'kowy itp. Dlaczego? Wiec jak jest poprawnie?
    • Ostatnio spotykam się z reklamami i ogłoszeniami zachęcającymi np. do wykupienia zabawy "Sylwestrowej 2003", czy to znaczy, że mam już teraz rezerwować salę na przyszły rok? Czy ten najbliższy Sylwester jest 2002 czy 03?
    • Moim zdaniem to nie jest po polsku.
    • ...to w październikowym numerze "Wiedzy i Życia" zobaczysz reklamę PWN-u. Literami dużymi jak wół stoi tam napisane: "Jakbyś nie patrzył... Tańsze niż ksero". Refleksje, którymi chciałbym się z wami podzielić ;) a) dlaczegóżby nie użyć formy neutralnej bezpłciowo "jak by nie patrzeć"; b) dziękuję PWN-owi za poparcie w walce przeciwko zwrotom "jakkolwiek by patrzeć", "jak by patrzeć" i "jakkolwiek by nie patrzeć". Jak by nie było, pozdrawiam serdecznie Jazzek
    • Każdy słownik mówi o tym, że słowo "unikalny" użyty jako określenie czegoś wyjątkowego i niepowtarzalnego, jest niepoprawne!!! "Unikalny" to "znikalny", czyli wręcz coś odwrotnego! Poprawnie mówi się: UNIKATOWY! Niestety, w telewizji, szczególnie w reklamach, używa się tej błędnej formy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się