Forum Nauka i edukacja O języku
ZMIEŃ
      reklama

reklama

(29 wyników)
    • Ostatnio pojawiła się w telewizji reklama peżota 308 bodajże, w której słychać jakiś dziwny język, są też napisy. Czy ktoś potrafi zidentyfikować tą mowę?
    • na przykład w reklamie pralki pojawia się WOW.Pomijając już to,że jest w 100 % obecnie niepoprawny anglicyzm -słowo angielskie wplecione w dialog polski,to jest niestrawne.Nadużywanie "dzika plaża" raziłoby mnie mniej.WOW ma w gruncie rzeczy znaczenie negatywne-przekroczenie progu zwyłkej percepcji,także w sensie _negatywnym_.Przykład nie szukany zbyt długo : ehealthforum.com/health/wow-it-hurts-t156682.html "Wow, it hurts" (google albo babelfish może przetłumaczy).
    • ,,KUP nasze ptifole amoryzowane i WYGRAJ wycieczkę do Fabulandii z miss świata Formozją Pulcherską!'' To jakaś nowa maniera, że nasze szanse reklamodawca wyraża w trybie rozkazującym: ,,wygraj!''. Wyobrażam sobie taką reklamację: KLIENT: -- Kupiłem te wasze ptifolki i nie tylko nie byłem w Fabulandii z panną Formozją, ale jeszcze odeszła ode mnie moja żona Pelagia, chlip, chlip... SPRZEDAWCA: -- Dziękuję Panu za zakup ptifoli, ale czy spełnił Pan drugi warunek? KLIENT: -- No właśn...
    • Mnie - chipsow pringles. Pomijam juz to, ze prawie nie ajdam takich rzeczy. "Raz wieczko pop i nigdy stop"... Mozna by ten prymityw przetrawic, gdyby nie bylo to nieudolne tlumaczenie z niemieckiego "Einmal gepopt - nie gestoppt", co z kolei jest tlumaczeniem "Once popped - never stopped"... W kretynstwach tez musi byc jakas granica. Dopdatkowo wkurza mnie wasata morda na opakowaniu ;)
    • www.signs.pl/article.php?sid=2429 Co sądzicie o zjawisku opisanym w tym felietonie?
    • Ostatnio usłyszałem: "Knorr - wszystkim wychodzi". Interpretacja: wychodzi uszami, wychodzi bokiem, wychodzi gardłem... Inny przykład: Skoda ostatnio reklamuje się na billboardach, na których samochód wychodzi poza standardowy rozmiar (dosztukowany kawałek plakatu), a do tego jest hasło: "Przerosła oczekiwania". Interpretacja: ładny burdel mają w tej Skodzie - nie potrafią zrobić samochodu zgodnie z projektem! Bardzo proszę o kontynuację wątku...   ;-)
    • Witajcie! Czy przypominacie sobie jakieś reklamy (w prasie lub billboardy), w których zrobiono błąd (jego rodzaj nie gra roli, może być stylistyczny, ortograficzny, jakikolwiek)? Chodzi mi o przykłady typu: "To już 10-te Święta" (na billboardzie Biedronki). Pozdrawiam, lucbach
    • Mój ukochany słownik Hornbyego (OUP) zmienił zupełnie wystrój na sieci, nawet adres ma inny (choć stary też wchodzi). Ze wstrząsających nowości - wymowa każdego wyrazu w wersji brytyjskiej i amerykańskiej, i to nie tylko transkrypcją a dźwiękiem, co pewnie niektórych ucieszy, zwłaszcza niekochających robaczków (zabiję tego misia od reformy imiesłowów :/ ). Naprawdę warto tam zajrzeć, bo to chyba teraz jedno z lepszych miejsc w sieci dla szukających przyzwoitych słowników. www.oxfordadvanc...
    • - Piszą, że grozi ci próchnica zębów. - Mi??? :))) -- Dobrze wiedzieć, że gdzieś tam jest Koleś, wyluzowany za wszystkich nas, grzeszników.
    • Leży przede mną ulotka reklamująca kredyt mieszkaniowy "Własny kąt". Czytam:               „Nie ma jak we własnym kącie” Myślę: Nie ma! Miało coś być, a nie ma. Jak we własnym, pustym kącie (ulotka przedstawia zresztą parę w szlafrokach na tle PUSTEGO kąta). Chyba nie do końca o to chodziło twórcom tej "zachęty".
    • Juz donosilam z Budy, ze jestem polaczona z polszczyzna jednym kanalem TV. Bloki reklamowe (mniej wiecej w tej samej konfiguracji od miesiaca) miela sie humanitarnie miedzy nadawanymi filmami. O panu, ktory "w ciaży nie moze uwierzyc" - Era biznes, znaczy) juz pisalam. Dzis kolejny obuch: "... teraz odzywka dostepna w saszetkach po pięć." Koniec. Kropka. Tak ni w piec, ni w dziewiec.
    • Dlaczego Pani Sylwia doradza syliflex? Dlatego, że zawiera on kompleks sylimarynowo-fosfolipidowy o zawartości 30% flawonu lignanu w przeliczeniu na sylibinę. Zachęciłem Was do zażycia? Nie? Po prawdzie, to i ja nie zostałem zachęcony... Ale dlaczego reklamodawcy uważają, że takie wyrecytowanie składu chemicznego zwiększy im sprzedaż? Co innego, gdyby mi przedstawili, jak apetyczne wizje będę miał po tym... - Stefan
    • Witajcie! Mam drobny problem ze sformułowaniami przetłumaczonymi przez kogoś na j. polski i dostępnymi w dość publicznych miejscach. Chodzi o sformułowania: "Dlaczego mam używać synchronizację?" i "Dla tych, którzy lubią używać skróty klawiszowe", które znalazły się w pomocy on-line do Firefoxa. Otóż moim zdaniem czasownik "używać" łączyć można wyłącznie z dopełniaczem, zaś biernik byłby odpowiedni do czasownika "stosować". Np. stosujemy transport (publiczny), połączenie, metodę, paragraf, ci...
    • Witam! Czy ktos może wyjaśnić to pojęcie??? Z góry dziękuję!
    • Raklama, reklamacja... Podobienstwo przypadkowe ?
    • Od Nestle(10)

Czy ktoś zauważył występującą ostatnio w różnych reklamach manierę mówienia, że jakiś produkt jest OD Nestle, OD Winiar, OD Bakomy, zamiast Z Nestle, Z Winiar, Z Bakomy? Jakoś mi się wydaje, że to OD nadaje sie tylko do wypadków, gdy nazwa producenta to nazwisko lub imię (OD Wedla, OD Bliklego).
    • "Gdy dopadnie cię zwierzęcy głód" - tak reklamuje się któryś batonik. Myślę: na zwierzęcy głód, aha, to ani chybi musi być zwierzęca karma... Inny slogan reklamowy: "Włosy pełne życia". Natychmiast wyobrażam sobie głowę cierpiącą z powodu wszawicy. Fuj!...
    • W pizzeriach nie ma już małych pizz. Są tylko: ŚREDNIA, DUŻA i BARDZO DUŻA. Ostatnio zobaczyłem duży napis ZAPIEKANKA XXXL. Na razie tylko z 3 iksami. Jak to się dalej potoczy?
    • W reklamach często używany jest zwrot"Kup ... za jedyne ..." i to "jedyne' okazuje sie np 1329zł. Dla podkreslenia,ze to niedrogo(?) powinno być "jedyNIE". W zdaniu "Na obiad wydałam jedyne 20zł" informuję,że nie zostało mi nic, gdy Wydałam jedynie 20 zł, wskazuję,że koszt nie był wygórowany. W anglojęzycznych reklamach jest często "only" ,ale zastępuje słowo "tylko". Czy o nas jest to inwencja naszych tłumaczy, czy obcych?
    • Czy naprawdę nie można nauczyć sie wymowy tej domeny tak aby nie śmieszyła? W naszym (moim i Stefana) ulubionym radio leci reklama w której te "dupe" słychać nader wyraźnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się