susz

(103 wyniki)
  • Czym różnią się te formy drożdży? Tak na oko.
  • Jak się suszy pranie na mrozie? Czy to musi być jakaś określona temperatura? Ono musi być mocniej odwirowane? w którym momencie przynieść pranie do domu? a co jak pada śnieg? Dzięki za odp!!
  • Znów jak co roku wyrosła mi bazylia na balkonie niemożebnie.W tym roku to już przeszła samą siebie.Jest wysoka,gęsta i mimo ciągłego obrywania/może właśnie dlatego?/,jest jak las.Zawsze ją suszyłam.W tym roku wpadłam na pomysł,że może by ją zamrozić tak jak robię to z koprem i pietruszką.Może wtedy zachowa więcej aromatu jak pietruszka i koperek?.Czy któraś z WDPD mroziła bazylię?.
  • Z powodu dużego spożycia chipsów jabłkowych w moim domu postanowiłam sama je wyprodukować. Te gotowe suszone jabłka są w sprzedaży w bardzo małych opakowaniach i wychodzą dosyć drogo, gdyż stanowią "zdrową żywność". Na różnych forach podczytałam, że kupno suszarki do grzybów/warzyw/owoców/ziół jest bardziej ekonomiczne niż suszenie tego wszystkiego w piekarniku (mam elektryczny). Poza tym nie trzeba ich przewracać na drugą stronę ani uchylać piekarnika, żeby odparowały. Jednak w instrukcji do...
  • Dziewczyny, w jaki sposób schną Wasze naczynia? To dziwne pytanie związane jest z tym, że jestem posiadaczką bardzo małej kuchni. Zmywarki brak, a zlewozmywak mam mały jednokomorowy z niewielkim ociekaczem (nie ma mowy, żeby zostawić tam naczynia). Jedyna wisząca szafka służy na talerze i szklanki więc w niej także nie może zostać zrobiona taka półka z ociekaczem. Blatu do pracy mam mało i jego również nie chciałabym zastawiać konstrukcjami do suszenia naczyń (tym bardziej, ze te druciane ...
  • Witam mam od ok 3 tyg nową pralko suszarkę, prałam ok 20 razy a suszyłam ok 15 razy. Przy praniu jest ok ale podczas suszenia suszarka okropnie śmierdzi konsekwentnie jak za pierwszym razem aż w mieszkaniu ciężko jest oddychać, przypomina to nieco zapach palonej gumy.... czy to normalne??
  • Bo ja mam wyłącznie zioła suszone. Bo taką żywą bazylię to owszem, wiem, do sałatki z pomidorów i mozzarelli, no ale szkoda hodować całą donicę dla dwóch listków w miesiącu, nieprawdaż. No ale nawet suszone. Do czego dodawać? Majeranek to wiem - do fasoli i kapusty. Oregano do pomidorowych sosów. Zioła prowansalskie są niezłe do warzyw z patelni. Tymianek i bazylia podobnie do oregano. Lubczyk do zup. No i koniec mojej wiedzy o suszonych ziołach, a o nie suszonych to nawet mniej. Pros...
  • 1 zł za porcję na 0,5 kg mąki wydaje mi się trochę drogo, szczególnie że gotowe, "wszystkomające" mieszanki na ciasto drożdżowe w Auchanie kosztują coś 2,50 za kilogram. Jest coś tańszego? W sklepach, w których bywam, tylko ten Oetker...
  • no więc tak: nabyłam, zalałam oliwą razem z dwoma ząbkami czosnku i czekam, aż staną się takie sprężysto-mięsiste jak te kupowane w słoikach. na razie (minął tydzień) są ciągle dość suche i twarde. może coś źle zrobiłam? może trzeba je było namoczyć przed zalaniem oliwą? a może tylko trzeba dać im więcej czasu?
  • wiem, że było o tym sto razy, ale mi chodzi o szczegóły, tzn te piłki tenisowe! no zupełnie tego nie widzę :-/ normalnie takie chińskie seledynowe z meszkiem? toż kurtałka oblazie a od gorącego powietrza guma na piłkach się rozpuści i wysmaruje kurteczkę! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa i jak odnieść oznaczenie na metce kwadrat z kropką w środku? mam wybrać suszenie wełny? jedwabiu? czy czego?
  • znalazłam już wątek o praniu i wiem, że moge w prace uprać na programie "ręczne pranie wełny" (aha, moja pralka w tym programie ma ustawione wirowanie, zostawić tak czy wyłaczyć? ale nie wiem co z szuszeniem. wyczytałam, że taka skórka na słońcu schnie ze 3 dni - nie mam balkonu ani ogordu, a nawet jakbym miała to nie mam słońca - u mnie już jesień. i tak się zastanawiam, czy mogę ją wysuszyć w suszarce bębnowej na programie "suszenie wełny"? to jes oczywiście skórka z włoskami - taka z...
  • Drogie WDPD, gdzie suszycie pranie ? Własnie planuję nową łazienkę, przegladam w necie różne piękne aranżacje, również tych zamieszkałych mieszkań. I co, i nikt, nigdzie nie ma suszarek, ani pod sufitem, ani stojących. A jak jest u Was. ? W tej chwili mam dwie wiszące suszarki i własciwie cały czas coś na nich wisi, średnio co drugi dzień robię pranie i raczej nic się nie zmieni. Owszem, jak jest pogoda to suszę na balkonie, ale jednak większość roku muszę wewnątrz. Co radzicie ? Pozdrawiam...
  • Czy jest sens? Czy one nie mają robali? Będę potrzebowała na zupę wigilijną, ale grzybiarka ze mnie żadna... Mogłabym ostatecznie kupić i sama wysuszyć, ale nie wiem, czy mi się uda ta sztuka, bo maszynki specjalnej nie mam. Liczę na Was, poradźcie :-)
  • Być może temat był, ale znalazłam tylko wątki o suszeniu prania :-) Mam w doniczkach miętę i melisę, które chciałabym ususzyć na herbatę. Niestety, mieszkam w bloku, więc nie mogę suszyć ani w piwnicy (zapach), ani w pomieszczeniu gospodarczym (brak), ani na balkonie (zanieczyszczenie powietrza). Wiem, że można suszyć zioła w piekarniku, w niskiej temperaturze (ponoć ok. 35 stopni). Jak to technicznie zrobić? A może jakiś inny pomysł macie?
  • Nawet nie wiem czy to się tak nazywa... Ale na pewno wiecie o co chodzi. Będę gotować pierwszy raz w życiu. Proszę o sprawdzony przepis "krok po kroku". Blondynce tłumaczycie ;-)
  • Zastanawiam się nad wysuszeniem kołdry, w suszarce kondensacyjnej.. Prana w pralce był wielokrotnie, ale zawsze suszona na wietrze, teraz gdy posiadam suszarkę, można byłoby sobie to ułatwić, tylko pytanie CZY można? Jakie doświadczenia z suszeniem? Ostatnio jeansy..ech..skurczyły się i pogniotły, na programie so syntetyków. Piszcie co, na ile, z czym i jak suszycie pozdrawiam
  • Moje dziecko ma właśnie fazę produkcji lampionów z dyni a ja problem. Czy ktoś wie jak co można zrobić, żeby taki lampion utrzymał się dłużej niż 2-3 dni?? Wkłada w to mnóstwo pracy i świetne u wychodzą, więc szkoda mi bardzo wyrzucać je tak szybko. Zastanawiam się nad zasypaniem piaskiem, próbowałam soli, ale strasznie puszczają sok i efekt jest odwrotny do zamierzonego
  • Mam trochę świeżo ściętej lawendy, którą chcę dołożyć do pachnącej poduszki (łuski orkiszowe, chmiel i lawenda - taka do spania, nie do szuflady/szafy) która niestety już zwietrzała i nie pachnie. I teraz - czy ja tę świeżą lawendę mogę po prostu wrzucić do poduszki, czy musi wcześniej wyschnąć (nie chciałabym, żeby mi spleśniała) i ew. jak to suszyć? I co jest bardziej wartościowe, jeśli chodzi o zapach - gałązki czy kwiaty?
  • Uwielbiam talarki z suszonych jabłek, niestety paczuszka ok 20 gram kosztuje ok 2.50 gdzie za ta cene mam 1 kg świeżych jabłek. Chciałabym sama w domu robić sobie takie talarki i w związku z tym mam pytanie: czy w takiej suszarce do grzybów da się coś takiego wyczarować? Może któraś z Was ma taką susszarkę i robiła takie talarki? Ew., w jaki inny sposób można zrobić talarki?
  • pytanie skierowane oczywiście do tych co mają balkony i susza na nich pranie:)suszycie wszystko co wyciagnięcie z pralki?? czy sa pewne rzeczy których nie wieszacie na widok publiczny np majtki, staniki?? ja wieszam wszytko jak leci:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się