susz

(26 wyników)
  • Witam serdecznie. Uprzejmie proszę o informacje, czy jest w sieci sklep internetowy, gdzie można kupić suszone zioła. Nie w torebkach, ale całe pęki świeżych ziół, m.in. rozmarynu, tymianku. Ewentualnie, czy są sklepy w Warszawie, gdzie można je kupić. Pozdrawiam.
  • Uwielbiam zapach selera-swiezego i suszonego:)Kupilam ciut za duzo i bawie sie w suszenie:D Lubicie seler?Wiem,ze to afrodyzjak-akurat mi go nie potrzeba:P ale uwielbiam ten zapach:)
  • Zaczęłam sezon przetwórczy, bo pojawiły się limy. W zeszłym roku suszyłam w kuchence, teraz wsadziłam 3 kg do suszarki.Zobaczę, co wyjdzie. Mam ambitne plany w tym roku, bo ubiegłoroczne wyszły pyszne i stanowczo za wcześnie sie skończyły.
  • Ja bym sobie chętnie taka zafundowała. Wiem, że można to zrobić pozostawiając ją w lodówce, tylko niw wiem, czy na talerzyku, czy np w papierze śniadaniowym, czy jeszcze jakoś inaczej? :)
  • Jak suszyć grzyby w piekarniku? Mam sporo prawdziwków i nie chce mi sie ich - jak dawniej - nawlekać na szpagat i wieszac pod dachem czy pod sufitem ... proszę bardzo o podpowiedź :-)
  • Witajcie, Proszę o jakieś pomysły/przepisy na potrawy z suszonymi pomidorami. Mam takie bez oliwy, słone. Pozdrawiam
  • cukinii w piekarniku. w koncu sie naucze. dzis bylo juz prawie dobrze, prawie :) jak bylam w domu to jakos powoli sie suszyla. no a jak wsadzilam druga porcje i wyszlam do sklepu to sie spalila. moze nie tak doslownie ale sucha na wior i czarna... tak to jest jak sie wybiera do sklepu ktory po tygodniu znowu otwarli (bo sie z plusa w netto zmienil) - mimo ze do sklepu jakies 150m
  • Może komuś się przyda :) jak każdy lubię dodawać zioła do potraw. W lecie nie ma z tym problemu, świeże zioła wiąże się w pęczki, gotuje w zupie, albo dusi razem z mięsem, a później wyjmuje pęczek z gara i wyrzuca. Problem jest zimą, gdzie zioła mam już ususzone. Lubie do zupy wkładać zioła, ale tylko dla ich aromatu. We Francji kupuje już gotowy bukiet ziół do zup, i innych potraw. Tak wygląda: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1022569,2,1.html Ale problem nadal pozostaje, jak używać moje ulub...
  • Może któraś robi i podzieli się pomysłem?
  • Tego pomarańczowego. Robicie coś?
  • Kupilam twarozek(polski)chalwe,kisiel i kasze:)Kiszonych "agurcow" nie mieli za to bylo multum suszonych ryb:)Ale jakos nie mialam do nich przekonania:) Teraz czekam na arbuzy:D
  • Przyprawy(16)

Temat wałkowany pewnie z miriad razów, ale nie mam za bardzo co robić, więc sobie etiudy czynię zanim na dobre zabiorę się za swój kulinarno-"blogerski" projekt. To znaczy mam co robić, bo zaraz się wybiorę rowerkiem do Parku Feniksa pooglądać jelenie i papieski krzyż, a potem wstawiam tażina z kurzego udziola, teges-szmeges... No więc kciałam znowu o przyprawach, bo to one nadają ostatecznego charakteru jedzeniu. Przez przyprawy rozumieć będę przede wszystkim suche dodatki aromatowe, such...
  • jak jest nadmiar? Ok, wiekszosc sie zje ale cos jednak zostanie :) Wlasnie w poszukiwaniu malego sloiczka w czelusciach szafy spizarnianej odkrylam kolejne sloiki z powidlami morelowymi, sliwkowymi i konfitura z czeresni. Za chwile bedzie kolejny urodzaj a wyglada mi na to, ze znow niezla partia pelnych sloikow slodkich przetworow zostanie. Co z tym zrobic? Ciasta wiadomo, ale plesniak jest nudny, murzynek czy wuzetka nie zutylizuja wiecej niz typowy sloik. Oddac nie mam zbytnio komu....
  • Sezon się zaczyna. W niedzilę podczas spaceru znaleźliśmy 3 prawdziwki, wczoraj przez pół godziny dużą garść podgrzybków. Mężuś ukochany zbiera grzyby pasjami. Żyje od września do września, od jednego sezonu do drugiego, byle tylko móc iść do lasu i przyjść z łupem. Im większym tym lepszym. A Ty się żonko martw ;) Z poprzedniego sezonu mam jeszcze torbę suszonych i kilka słoików marynowanych. I tak się zastanawiam w obliczu nadejścia nowego "kataklizmu urodzaju" CO JESZCZE? ...
  • moze ktos wie?
  • przyrzadzacie? jak? kupilam dzis kilogram pieknego schabu i chcialabym jutro zachwycic czyms nowym moich facetow. Pojecia tylko nie mam, czym moglabym schab nadziac (znalazlam w necie nadzienie ze szpinaku, byloby calkiem ok, ale chetnie dowiedzialabym sie czegos od Was). Dzieki!
  • własnoręcznie dziś zebranych...Oczekuję propozycji - na co je przerobić of koz ;) Od razu mówię, że one są dość spore, więc do marynowania się nie za bardzo nadają, a w tej postaci maślaczki najbardziej lubię... No i co teraz z nimi? ususzyć? zrobić sos jakiś? zamrozić? Dzięki z góry i z dołu za wszelkie sugestie, ew. przepisy bardzo mile widziane :) ps. jejku, to chyba dopiero mój drugi wątek tutaj ;) ależ ja niepiśmienna jestem ;P
  • No co-jak wszedzie to wszedzie u nas tez:D zupa grzybowa barszcz paszteciki z kapusta i grzybami pierogi ruskie pierogi z kapusta paluszki rybne-dla smarkatych pulpeciki rybne losos pieczony pstrag pieczony sledzie w smietanie matjasy z cebula makowki sernik makowiec no i oplatek i chleb:)I ziemniaki pieczone:)Wiecej wyszlo niz 12,ale sledzie liczymy jako jedna potrawe. Noo co u Was?:)
  • ;) Googlałm a i owszem ale jedynie jeden przepis mi się sensowny... Mogą być też inne wytrawne ;)
  • Czasem jednak zerkam na FK no sila przyzwyczajenia:DD U nas tez odkad pamietam zawsze byl "sledzik" przed Sroda Popielcowa:)Na Slasku:)Czasem wisial sobie po lampa na suficie:P Zabawa trwala do polnocy a po polnocy juz tylko owe sledzie mozna bylo jesc-no nie ten od lampy oczywiscie:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się