tygodnie

(17 wyników)
  • Czesc wszystkim :0) Czy ktos z Was wie, jak najtaniej mozna wynajac jacht w Pireusie/Atenach tak na 2 tygodnie dla max.8 osób? Ile to moze kosztowac orientacyjnie? Jak macie jakies doswiadczenie, to prosze o wskazówki (adresy, ceny). Generalnie jakieś tipy. Aha, ze sternikiem i bez, bo nie wiem jeszcze jak to będzie. W tym roku chcielibysmy poplywac po wyspach :) Moze nam sie uda... Pozdrawiam!
  • Pojawiły się fajne ceny czarterów na Karpathos w czerwcu. Trochę kusi. Nie byłem tam jeszcze. Tylko zastanawiam się co ja tam będę przez 2 tygodnie robił? Może jednak warto?
  • W zeszłym roku planowałem relację z greckich wakacji ale po powrocie od razu pojechałem gdzie indziej i jakoś to się rozmyło.W tym roku postanowiłem spisać jednak moje wrażenia- i dla siebie samego i dla Was.. Dziś zdążyłem opisać pierwszy, wyjątkowy dzień.Następne wpisy planuję po niedzieli, bo na weekend wyjeżdżam.Mam nadzieję, że odnajdziecie w nich choć trochę greckiego klimatu, na który czekacie lub który już wspominacie...
  • Po powrocie do Polski?:) Ufam, ze mój post nie zostanie usunięty, bo w sumie przekroczę niedozwolony punkt 4 w regulaminie,ostatnia pozycja - o psychiatrze:) Ot oz w czerwcu wróciłam po pięknych 2 tygodniach z okolic wschodniej Krety i nie umiem sobie znaleźć miejsca w szarej rzeczywistości... Było tak pięknie, tak inaczej. Czytając wcześniejsze wpisy o mentalności Greków nie sadziłam, ze to się sprawdzi w 100%. Chodzi mi przede wszystkim o ich gościnność, spokój, zero stresu w życiu ...
  • Koleżanka co roku jeździ z rodziną do Chorwacji jednak ogromnie ciągnie ją do Grecji (wiele lat temu pracowali z mężem koło Kalamaty) i chcieliby w tym roku jechać. Jednak urlop w ich wydaniu wygląda tak : kochanie mam wolne, pojutrze wyjeżdżamy i za tydzień wracamy :) w tym roku może im się uda mieć trochę dłuższy może 1,5 tygodnia. Mam pytanie w jej imieniu gdzie blisko granicy Grecji nad morzem spędzić spokojnie urlop bez tłumów, "klimatycznie" trochę zwiedzania, plażowania i ab...
  • Sluchajcie Kochani, ja chyba jestem zupelnie noga, ale czy mozecie mi pomoc. Nie wiem jak odszukac zdjecia z archiwum fotoforum??:-) Wiem ze swego czasu byl tam swietny watek o wyspie Kos...ale nie moge go znalezc... bardzo licze na Wasza pomoc, bo to juz nie pierwszy raz, kiedy mam z tym problem wiec czas najwyzszy sie przyznac do wlasnej ignorancji w tym temacie:-) pozdrawiam Maraska
  • W Grecji od wielu tygodni trwają największe od wielu lat protesty w sektorze oświaty,związane z planowanymi przez rząd licznymi zmianami(np.zniesienie konstytucyjnego zakazu prywatnych szkól wyższych).Przez długi okres protestowali zarówno uczniowie(okupowali większość szkół w kraju) jak i nauczyciele.Po fali wiosennych gwałtownych protestów,odrodził się też "opór" na uczelniach wyższych. W piątek na pewien czas grupa profesorów Senatu Politechniki Krety,została podczas obrad zam...
  • Czas najwyższy zacząć planowac wakacje. A ja jako typowy koziorożec - uwielbiam planowac i lubię miec wszystko "z grubsza" zaplanowane. Po części wiąże się to trochę z tym, że czas na wakacje mam zazwyczaj bardzo ograniczony - stąd usiłuję wszystko sobie zgrac i dobrać tak daty, żeby mi np nie wypadły dwa dni w atenach pomiędzy samoltem i promem. No i w związku z tym mam pytanie: czy rozkład promów np. na www.ferries.gr to on jest juz aktualny? Nie mogę doczytac, znaleźć, whatever...
  • ...........jak nie na tym forum. Zawsze marzyłam o Krecie i stało się, dzisiaj udało mi się wykupić tydzień na wyspie, miejscowość Agia Pelagia. Marzył mi się wschód (podróżować "śladami Barbelka"), no ale jest jak jest - i tak bardzo się cieszę. Bardzo często czytam to forum i oczami wyobraźni układałam sobie swoją trasę, no a teraz ....... nic pustka w głowie. Pomóżcie w zaplanowaniu wycieczek. Oczywiście wynajmiemy samochód na 7 dni, ale od czego zacząć, co zobaczyć-żeby nie żało...
  • do styczniowego numeru "Czterech Kątów" dołączono płytkę z wirtualną encyklopedią o Japonii lub Grecji do wyboru. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to daję znać.
  • Myślę, że tutaj znajdę pomoc. I już wyjaśniam, o co chodzi. Szukałam kwatery na wyspach. Znalazłam, mimo że nie było latwo, bo wyjeżdżam w szczycie sezonu (13.08-3.09) i wszystko już pozajmowane. Zadzwoniłam do właścicielki pokoju do wynajęcia, rozmowę tłumaczył jakiś Włoch, który tam się znalazł (moze jest na wakacjach) i wszystko byłoby Ok, tylko pani greczynka życzy sobie zaliczkę przekazem! Nie mam pojęcia, czy to w ogóle możliwe, a jeśłi nawet czy nie jest jakoś beznadziejn...
  • cześć czy był ktoś w tejże miejscowości na Krecie? Jeśli nie to polecam - urocze miejsce
  • heh:)(19)

Kochani! Wygląda na to, że jutro o 10:30 czasu lokalnego moje stopy obute w sandały po raz wtóry staną na kreteńskiej ziemi! i na trzy tygodnie ta gorąca i skalista wyspa znów stanie się moim domem :-). ***Przepraszam Barbelku, że nie melduję się e-mailowo w sprawie integracji, ale chwilowo dzień jutrzejszy i trzy kolejne tygodnie po brzegi wypełnią mą małą łysiejąca głowę ;-).*** W miarę możliwości będę zdawał relację. Tym razem celem naszych wakacji stanie się południowo zachod...
  • ...dziś ciemną nocą Helladę opuściłem i do pracy prosto trafiłem :( i teraz daleko od tego wszystkiego co najpiękniejsze czekać mi przyszło aż do września by znowu tam BYĆ :). Na Rodos trafiłem (pierwszy raz z resztą) i musze przyznać, że miotają mną bardzo mieszane uczucia. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, czy nie ale Rodos jest maksymalnie zróżnicowana wyspą i budzącą (we mnie przynajmniej) skrajne uczucia. Z jednej strony dzikość południowego zachodu, senne mieściny rodem z południ...
  • Kochani chcialam Was serdecznie pozdrowic z tej cudownej wyspy!!!! pogoda przepiekna, wakacje wspaniale wlasnie siedze sobie w kafejce w Rodos i czekam az zajdzie sloneczko zeby przejsc sie po starym miescie, po ktorym juz raz mnie nogi nosily i nosily...niby bez celu ale wszystko tu tak piekne, echchchch... jeszcze kilka dni...jeszcze Lindos przede mna:-) bebiaczku niestety nie dalam rady na karpathos w miedzyczasie, coz tak sie zlozylo, ale i tak jest super extra!!!! Maraska
  • gdzie jechać na urlop? może wy podpowiecie, bo mi zaraz mózg eksploduje od grzebania w internecie... jedziemy z dwójką maluchów (trochę ponad rok i trochę ponad 3 lata), więc nie może to być (niestety) kompletne zadupie:) waham się między naksos i kretą (na której jednakowoż już kilka raz byłam, so...). ma być cieplutko,a będzie to koniec września/październik. w zeszłym roku na rodos było aż za upalnie (nie dla mnie ofkors, bo ja i 50 stopni z palcem w nosie zniosę:)) no i coś do ...
  • Do miesięcznika jachting dają z tym numerem dvd "Grecja dla żeglarzy". Ja tam nie wiem, jak bardzoon jest dla żeglarzy i na ile się on żeglarzom przyda;-) ale szczerz mówiąc, że oprócz wywołania apetytu na takie wyjazd - na nic wiecej. Za to ładny film, z widoczkami, o Wyspach Jońskich. Sądząc po podtytule - w którym zawarty jest zwrot "cz.I" - będa dalsze części:) Czekam na nie, odpytam ew. kolege, od którego płytę dostałam, czy w gazecie coś pisali. Generalnie: spragnionym widocz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się