Dodaj do ulubionych

Soczewki przy 2 wadach

01.11.08, 22:32
Czy mając wadę krótkowzroczność i astygmatyzm
OR -4,25 i cyl-3 ,
OL -4,7 cyl.-2

jest szansa ,abym mogła nosić soczewki.? Ile mniej więcej kosztują. Kilka lat
temu miałam większą wadę,ale zmalała mi,ale wtedy mówiono,że soczewki na taką
wadę są drogie .
Obserwuj wątek
    • Gość: Arek Re: Soczewki przy 2 wadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 09:51
      Jest szansa ale soczewka z cylindrem -3 musiała by byc roczna gdyż nie ma soczewek z takim duzym cylindrem w wersji np miesięczne. np roczna o wysokim cylindrze www.lensa.pl/Optima_Toric_1szt_124.html drua soczewka mogła by byc dwtygodniowa np acuvue for astigmatism ale jest to nieopłacalne. już lepiej dwie roczne nosic. pozdrawaim proszę tylko pamiętac że soczewki trzeba aplikowac u specjalisty.
    • Gość: Arek Re: Soczewki przy 2 wadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 09:53
      Napisałem że nieopłacalne bo za 1,5 miesiąza trzeba zapłacic około 140zł, lecz jednak jest to zdrowsze rozwiązanie, co jeśli dba sięósoczewki roczne one także mogą byc zdrowe
      • wypowiedz.eksperta Re: Soczewki przy 2 wadach 02.11.08, 15:11
        Witam

Jeśli chodzi o moc takiej wady refrakcji można ją korygować za
        pomocą miękkich sk systematycznej wymiany.
        Nie zgodzę się z osoba która napisała wczesniej, że trzeba użyc
        soczewki konwencjonalnej (rocznej), mozna byłoby zastosować
        soczewki Soflens 66 toric ( soczewka miesięcznej wymiany) gdzie
        cylinder jest w mocy -2,75 część mocy sferycznej możnaby wrzucić w
        ekwiwalnet sferyczne.
        Ale oczywiście do takiej aplikacji potrzebna jest wizyta w
        gabinecie specjalisty.

Pozdrawiam
    • Gość: Arek Re: Soczewki przy 2 wadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 15:47
      A no faktycznie przepraszam małe niedopatrzenie wydawało mi się że max czylinder dla sof. toric to 2,25. Racja czesto tak jest że okulista na rzecz cylindra zwiększa sferę. ż powodzeniem oża takei soczewki nosic.
      • sloneczko55555 Re: Soczewki przy 2 wadach 02.11.08, 17:59
        Jutro wybieram się do okulisty i się dopytam. Chciałabym zacząć nosić soczewki
        ,bo już znudziły mi się okulary (noszę od dzieciństwa , już będzie z jakieś 17
        lat ) . Mniej więcej ile takie soczewki kosztują, ktoś się orientuje?
        • Gość: Arek Re: Soczewki przy 2 wadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 20:32
          To zalezy od optyka 150 - 200zł paczka 6 sztuk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka