Dodaj do ulubionych

Przysłowiowe

31.08.11, 19:52
Takie coś przeczytałam na forum:
Znam duzo ludzi, ktorzy tak robia. Niektorzy np. maja przyslowiowe dwa lata do emerytury i nie moga zrobic nic innego niz zatrudniac sie w ten sposob "u szwagra" i zwalniac, dopoki nie nabeda praw emerytalnych

Tu rodzi się pytanie.
Które przysłowie mówi o dwóch latach do emerytury? Tak z ciekawości pytam.

Zdarza się, że ludzie mówią/piszą o przysłowiowych pięciu groszach.
Niech mi ktoś przytoczy przysłowie o pięciu groszach, proszę.

Wiem, czepiam się, ale to w końcu forum dla marudnych i założyciel upoważnił.

Obserwuj wątek
    • kapitan_marchewa Re: Przysłowiowe 31.08.11, 20:00
      Pięć groszy?
      Ja znam tylko: Dwanaście groszy, tylko nie płacz proszę... smile
    • niezmiennick Re: Przysłowiowe 01.09.11, 09:16
      Od przysłów należy odróżnić zwroty przysłowiowe oraz porzekadła. Zwroty przysłowiowe są podobne do przysłów, a niekiedy stanowią ich skróty, nie mają jednak formy zdania – np. "kuty na cztery nogi".
      • dzidzia_bojowa Re: Przysłowiowe 01.09.11, 09:28
        Żródło?
        • niezmiennick Re: Przysłowiowe 01.09.11, 09:33
          wikipedia oczywiście
        • dzidzia_bojowa Re: Przysłowiowe 01.09.11, 09:40
          Już wiem, Wikipedia. Upieram się jednak, że używając w zdaniu zwrotu przysłowiowe powinno się umieć wskazać odpowiednie przysłowie.
          Artykuł w Wikipedii nie zawiera żadnych źródeł nie jest więc dla mnie wiarygodny.

@Niezmiennick , ale z Ciebie mądrala! Zawsze znajdziesz jakąś kontrę do moich wypowiedzi.
          • niezmiennick Re: Przysłowiowe 01.09.11, 09:45
            Się upieraj, ja i tak nie mówię o przysłowiowych smile
            • dzidzia_bojowa Re: Przysłowiowe 01.09.11, 09:48

* Dość często słyszę w mediach, że sprzedano coś za „przysłowiową złotówkę”. Czy istnieje jakieś przysłowie dotyczące złotówki? Wydaje mi się, że bardziej odpowiednia jest forma „symboliczna złotówka”. (tmacanko@wp.pl)
              Oczywiście. Można coś sprzedać wyłącznie za symboliczną złotówkę. Przymiotnik przysłowiowy pojawia się niepotrzebnie (i niepoprawnie!) w wypowiedziach, które są zwykłymi związkami frazeologicznymi, np. Gra jest warta przysłowiowej świeczki; Postawić przysłowiową kropkę nad „i”; Ciemny jak przysłowiowa tabaka w rogu; Nabić kogoś w przysłowiową butelkę. Słowo to jest nie tylko w nich zbędne, ale wręcz zabronione, gdyż rozbija utarty zwrot (mówi się przecież: Gra jest warta świeczki; Postawić kropkę nad „i”; Ciemny jak tabaka w rogu czy Nabić kogoś w butelkę). Mniej wyrobione językowo osoby sądzą, że opatrując słowem przysłowiowy każde wyrażenie użyte przenośnie bądź zwrot, osłabią, zneutralizują wypowiedź. Czasem piszący wprowadzają nawet do tekstu cudzysłów (np. Ciemny jak przysłowiowa „tabaka w rogu”wink, co jest już podwójnym wykroczeniem przeciwko polszczyźnie!

MACIEJ MALINOWSKI
              mistrz polskiej ortografii
              mlkinsow@interia.pl
              www.obcyjezykpolski.interia.pl

obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=90
              • niezmiennick Re: Przysłowiowe 01.09.11, 09:58
                Amator po mechanice i podyplomówce dziennikarskiej. Fachowcy z PWN twierdzą tak:

przysłowiowy
                1. «dotyczący przysłowia»
                2. «powszechnie znany»
                • kapitan_marchewa Re: Przysłowiowe 01.09.11, 16:11
                  A ja swój wątek "ktoś coś słyszał" powinienem rozszerzyć o "powiedzenia", takie zwyczajowe, tradycyjne. A nie tylko przysłowia i porzekadła..
                  Posypać głowę "wapnem" ??? 111 wink
                  • niezmiennick Re: Przysłowiowe 01.09.11, 16:16
                    Bo to pewnie było wapno palone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka