Dodaj do ulubionych

pytanie do UKE - NETIA do 4 Mb

IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.10, 15:19
Witam,
od tygodnia mam usługę Netii szybki internet do 4 Mb. Korzystając ze strony speedtest zbadałem szybkość swojego połączenia (robię to codziennie w różnych godzinach). W teście ani razu wskazówka nie dotarła nawet do 1 Mb (download: do 600 Kbps) Czy jest to podstawa do zgłoszenia reklamacji? Czy operator ma prawo odpowiedzieć mi że ta prędkość to prędkość do 4 Mb (bo w tym momencie faktycznie jest do 1Mb) i jest zgodna z umową? Czy mogę w tej sprawie zgłosić skargę do UKE? Zgłoszenia do działu technicznego Neti wysłałem ale nie spodziewam się rychłej odpowiedzi i chciałbym się uzbroić w te informacje na rozmowę telefoniczną.

Pozdrawiam i dziękuję
Kamil
Obserwuj wątek
    • Gość: case Re: pytanie do UKE - NETIA do 4 Mb IP: *.centertel.pl 19.04.10, 18:57
      Speedtest nie jest żadną merytoryczną podstawą do reklamacji, jak się postarasz
      znajdziesz takie "speedtesty" które pokażą, że Twoje łącze w ogóle nie działa.
      Najlepiej sprawdź pobierając konkretne pliki z szybkich serwerów, pamiętaj też
      aby robić to na zerowym obciążeniu łącza. Jeśli nie znasz takiego poproś na
      infolinii Netii, pewnie coś mają. Jak już wykluczysz problem u siebie, a
      odpowiedz będzie negatywna może napisz na blog.netia.pl/ Przynajmniej jak
      do tej pory rzecznik pomagał, albo podawał chociaż przyczynę problemu i
      przewidywany czas jego rozwiązania. Przy dodawaniu wpisu pamiętaj o podaniu
      swojego prawdziwego adresu e-mail.
      Takie problemy operatorzy traktują różnie - kwestia dobrej woli i podejścia do
      klienta, nie ma źródła prawnego które coś tutaj wymusza. Tak więc albo proponują
      obniżenie prędkości (to odpada bo na LLU nie ma niższej), albo bonifikatę 50% na
      abo do czasu rozwiązania problemu, albo idą w zaparte że nie gwarantują
      minimalnej prędkości - wtedy pozostanie Ci mediacja UKE. Na razie jednak nie
      zawracaj urzędowi ani rzecznikowi 4 liter, mają co robić. Zaczekaj na odpowiedz
      operatora, może będzie już ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka