jowita-90 20.03.10, 17:51 chciala bym sie dowiedziec od kiedy moge wprowadzic cytrusy?z gory dziekuje za odpowiedz.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mynikitka Re: cytrusy IP: 89.230.165.* 22.03.10, 12:29 mój Smyk kończy 7 m-cy pierwszą łyżeczkę soku z wyciśniętej pomarańczy dostał jakieś 3 tyg.temu , dostał po tym wysypki, po kolejnej próbie także. Przedwczoraj podałam mu kawałek w siateczce nuby do samodzielnego "memłania" ale po obraniu pomarańczy,zanim zabrałam się do zdejmowania białej skórki starannie umyłam ręce. Ani śladu wysypki, nic się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.czerwinska Re: cytrusy 26.03.10, 00:45 Witam! Jeśli dziecko nie jest alergikiem i wywiad rodzinny dotyczący alergii jest również ujemny, to proponuję wprowadzić te owoce po pierwszych urodzinach. Mimo tego wprowadzamy je ostrożnie. Pozdrawiam Joanna Czerwińska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulka Re: cytrusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 21:03 Hm - to w takim razie mam pytanie o herbatkę pomarańczową HIPP'a - zgodnie z informacją producenta jest od 5 miesiąca (z tego co kojarzę jest też jakiś deserek od 6 czy 7 miesiąca zawierający pomarańcze). Zaczęłam dawać ja mojej Małej i nie zaobserwowałam żadnych reakcji aalergicznych, ale jak to w końcu jest z tymi cytrusami - czy ich forma (świeże czy przetworzone) może mieć tak duży wpływ na czas wprowadzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: cytrusy 29.03.10, 16:16 Nie znam ww produktu, ale sama nazwa "herbatka" sugeruje, ze jest w niej tylko aromat smakowy, a nie prawdziwe pomarancze. Wszystkie te herbatki (granulowane i sypkie) sa sztucznie aromatyzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulka Re: cytrusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 18:43 No wlasnie nie - w składzie jest 3,1% sproszkowanego owocu pomarańczy, 1,2 % wyciągi roślinne (w tym kwiat pomarańczy)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imili86 Re: cytrusy IP: 188.33.91.* 29.03.10, 19:08 ale wlasnie jest tez kaszka pomaranczowa z nestle po 6 miesiacu..maly ja wcina az milo bardzo lubi nic mu niema...ostatnio dalam mu polizac troche pomarnaczy ma 8 miesiecy i tez zadnej reakcji alergicznej sama juz wlasnie nie wiem co i jak pogubilam sie..bo jesli cytrusy po roku to po co jest kaszka pomaranczowa/ Odpowiedz Link Zgłoś
sterretje12 Re: cytrusy 03.06.10, 21:49 Co kraj to obyczaj w Belgii wszystkie cytrusy oprocz ananasa bo ma twarda strukture dozwolone sa od 4 miesiaca. Moj mala ma 5,5 miesiaca i wyprobowala juz wszystkiego: Kiwi, banana, mango, pomarancz, mandarynki, gruszki, jagody, maliny itd. Odpowiedz Link Zgłoś