Dodaj do ulubionych

Chcę pozbyć się kilku kg

15.11.10, 12:02
Ja w temacie, ale...

...odpadają sporty typu narty, bo mam problemy z kolanem (blokuje mi się np przy wchodzeniu po schodach, cos w nim skrzypi...), drętwieją mi ręce gdy trzymam kurczowo przedmioty (igła, parasol, siatka z zakupami, itp.)

...jazda na rowerze terenowym odpada z racji drętwiejących rąk i drętwiejącej stopy, na rowerku stacjonarnym też, chyba że na takim bez kierownicy co ma siedzenie z oparciem.

...ogólnie siłownia odpada, bo tam jak sie nie pedałuje to znów trzeba kurczowo trzymać np przy ciężarkach.

...co i ile jeść, żeby przy takim trybie życia jak mój [przestałam chodzić na siłkę z w/w powodów; praca siedząca; do i z pracy drogę pokonuję pieszo ok 30 min w jedną stronę] nie tyć w tak zawrotnym tempie?

Może coś z moim organizmem jest źle, bo od kilku mies. codziennie czuję potrzebę zjedzenia mięsa. W zasadzie codziennie jem drugie danie, które koniecznie musi zawierać mięso. Są oprócz tego miesa sałatki itp, ale to mięso codziennie zaczęło mnie niepokoić.
Obserwuj wątek
    • nuova Re: Chcę pozbyć się kilku kg 15.11.10, 12:17
      Dodam jeszcze, że nie chcę diety typu d. kapuściana. Jest to nieskuteczna dieta i bardzo zniecheciłam się przez nią do diet w ogóle.

Kilka lat temu pomagały mi w utrzymaniu optymalnej wagi siłownia co 2gi dzień i zasada nż.

No jak widać dziś z siłki musze zrezygnować, bo płacenie siłowni za drętwiejące ręce to marny pomysł...
    • lupus76 Re: Chcę pozbyć się kilku kg 16.11.10, 07:43
      Postaraj się chodzić na godzinne spacery, ale intensywnym marszem - tak żebyś przeszła w ciągu tej godziny przynajmniej 7 km. Dobrym pomysłem jest też nordic walking - kalorie spalają się szybciej. Zimą warto zainteresować się nartami biegowymi.
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Chcę pozbyć się kilku kg 23.11.10, 15:55
      Przede wszystkim proszę udać się do lekarza w celu zdiagnozowania przyczyny drętwienia kończyn, stawów. Nie należy takich dolegliwości bagatelizować.

Jeśli chodzi o dietę, może ona być zależna od postawionej diagnozy (np. w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów należy unikać puryn), jeśli zaś nie wymaga ona dodatkowych modyfikacji pierwszym krokiem powinna być rezygnacja ze słodyczy, alkoholu, słodkich płynów, słonych przekąsek. Należy zwiększyć ilość spożywanych warzyw, białe pieczywo zastąpić pełnoziarnistym, tłuste mięso chudym i częściej wybierać ryby. Posiłki należy jeść regularnie, najlepiej 5 razy dziennie. Jeśli chodzi o ruch to spacer czy Nordic Walking jest jak najbardziej dobrym rozwiązaniem. Zarówno pomogą spalać zbędny tłuszczyk jak też poprawią kondycję.
      • nuova Re: Chcę pozbyć się kilku kg 25.11.10, 09:33
        Od kwietnia 2010 miałam już 3 razy skierowanie od neurologa na zabiegi rehabilitacyjne, ale te zabiegi (3 x 10 dni) nie usunęły moich dolegliwości, jedynie plusem jest, że nie drętwieją mi ręce podczas snu... Nadal mam trudności z trzymaniem igły, parasola, a na zakupy chodzę nie z siatką tylko z plecakiem, bo nie daje rady uneiść pełnej siatki (4-5kg) na odcinku 1km.
        Załamałam się i zamknęłam w sobie z powodu niemożliwosci w pełni korzystania z życia... Jestem młoda, a moje dolegliwosci wykluczają mnie z wielu dziedzin. Być może od jakiegoś czasu zbyt dużo jem, jest skutek siedzenia w domu, najczesciej siedze w domu i czytam, no i jem. A od 2 miesęcy utuczyłam sie alkoholem prawie 3kg... i pomimo tego, że nie jest mi lepiej, to nie ograniczam wypijanej ilości. I właśnie od ponad 2 miesięcy nie jem słodyczy - jakość mnie nie ciagnie, choć zawsze byłam łasuchem, tylko ten alkohol...
        Ryby lubię i jem dość często, jest to łosoś smażony lub wędzony. Albo robię pastę twarogowo-rybną.
        Czy nie spożywanie posiłku po godz. 20.00 coś daje? Przyznam, że nie umiałabym nie jeść po 18.00 a wiem, ze sa i tacy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka