Dodaj do ulubionych

DIETA KAPUŚCIANA??? CZY SKUTKUJE???

17.04.03, 09:13
Czy ktoś z was stosowal może tą dietę. Jakie są efekty?? A co z jo-jo??
Prosze o jakieś porady bo nie wiem czy warto ją zastosować
Obserwuj wątek
    • differin Re: DIETA KAPUŚCIANA??? CZY SKUTKUJE??? 21.04.03, 18:06
      Trudno o jednoznaczną ocenę tzw.diety kapuścianej,znanej też jako "dieta
      prezydencka". Podobnie jak w przypadku innych diet,jej rezultaty (zarówno sam
      czas trawnia kuracji jak i długofalowe skutki) będą różne dla poszczególnych
      pacjentów. Bez wątpienia,skrupulatnie przestrzegana dieta kapuściana spełnia to
      co obiecuję tzn.utratę 4-7 kg w ciągu 7 dni. Tyle że po pierwsze bardzo wielu
      osobom grozi ów efekt jojo,gdyż organizm chce szybko sobie wynagrodzić utracone
      kilogramy,po drugie wytrwanie przy tej diecie wymaga tytaniczej wprost siły
      woli. Jest to zaś dobry sposób na utratę poświątecznych kilogramów,gdy
      odpoczynek od dużej ilości ciężkostrawnego jedzenia jest wręcz wskazany. Ja
      stosowałem tą dietę na początku stycznia,bo okresie świątecznym właśnie,tyle że
      w jej surowszej wersji tzn.przez tydzień żywiłem się tylko i wyłącznie zupą
      kapuścianą,bez owoców,warzyw czy nabiału co dopuszcza wersja podstawowa.
      Pomijając to,że już 3 dnia na samą myśl o zupie miałem mdłości ;-) i że
      kosztowała mnie wiele ciężkich chwil (nie polecam osobom o słabym charakterze)
      to okazała sie niezwykle skuteczna,a o to było nie było w diecie chodzi.
      Schudłem 6 kg ,jedząc 1 opakowanie zupy (Hortex) dziennie (nic poza tym!),pijąc
      dużo wody mineralnej (koniecznie!),efekt jojo jako taki w moim przypadku nie
      wystąpił,gdyż tuż po tych 7 dniach przeszedłem na dietę 1000 kcal i
      systematycznie zwiększałem z tygodnia na tydzień ilość kcal w mojej diecie aż
      do obecnych 2500-3000.
      Pozdrawiam i życzę wytrwałości!
      • aphrodite666 Re: do przedmowcy 24.04.03, 12:55
        mam pytanko do przedmowcy
        jakie zupki hortexu??
        Pozdrawiam
        • differin Re: do przedmowcy 24.04.03, 14:34
          Firma Hortex już dawno wypuściła na rynek zupę-mrożonkę (ok.3zł) pod
          nazwą "Zupa prezydencka" - zamiast samemu gotować tą zupę kapuścianą,można po
          prostu kupić ją w sklepie,gotować z kostkami rosołowymi i jeść w ilości 1
          opakowanie / 1 dzień. Tak ja zrobiłem.
          Pozdrawiam.
          • agata_b jo jo murowane 25.04.03, 00:17
            nie polecam, jeśli chcesz schudnąć na stałe :)
            ja kiedyś przeżyłam taką dietę, z tym że zupę robiłam własnoręcznie, do tego
            wszystko wedle zaleceń.
            oczywiście zapach zupy po 2 dniach zaczął mi wychodzić bokiem, nie dało się
            znieść, a przecież trzeba ją jeść naprawdę w dużych ilościach.

jakoś udało mi się wytrwać ten tydzień, ale to chyba tylko dlatego, że byłam
            zakochana :)
            schudłam chyba 7 kg, ale co z tego, skoro po paru dniach wszystko wróciło, bo
            stęskniłam się za "normalnym" jedzeniem...

a poza tym podobno ta dieta jest niezdrowa, nie dostarcza pełni witamin itp,
            no i odwadnia.
            • skinoren Re: jo jo murowane 25.04.03, 21:30
              No właśnie.Z tego co ja słyszałam od mojej pani doktor skuteczność tej
              diety,paradoksalnie,zwiększa sie wraz z ilością zjadanej zupy! Nie wiem na czym
              dokladnie to polega,ale faktycznie,gdy swego czasu odżywiałam sie przez tydzień
              tą zupką,pilnowałam dodatkowo by jeść jej jak najmniej,w efekcie po tygodniu
              głodzenia straciłem ledwie 3kg.A Ty piszesz o 7kg i to by sie zgadzało,bo to
              zakłada wersja podstawowa - tzn.zaspokajanie głodu tą zupą w każdej sytuacji
              gdy Cie w żołądku "ssie".
              A mam pytanko,czy oprócz zupki jadłaś coś jeszcze? Bo wersja "łagodniejsza"
              dopuszcza jeszcze spożywanie surowych owoców i warzyw,nabiału,drobiu...?
              • greta3 Re: pytanie 26.04.03, 04:47
                Wytam!
                Czytam o tej diecie juz dlugi czas i mam tylko jedno pytanie.
                Czy utrata ta wage(3-7kg) oznacza utrata wody z organizmu,czy "sadelka"?
                Pozdrawiam
                • agata_b Re: pytanie 27.04.03, 16:34
                  wydaje mi się, ale nie jestem pewna, że mimo nazwy: zupa kapuściana spalająca
                  tłuszcz :) to traci się jednak tylko wodę.
                  dobre, jeśli chce się schudnąć "na chwilkę" na przykład na sylwestra :) ale
                  żeby na stałe, to chyba nie tędy droga...
                • easy123 Re: pytanie 28.04.03, 01:54
                  greta3 napisała:

> Wytam!
                  > Czytam o tej diecie juz dlugi czas i mam tylko jedno pytanie.
                  > Czy utrata ta wage(3-7kg) oznacza utrata wody z organizmu,czy "sadelka"?
                  > Pozdrawiam

Dobre pytanie! Po pierwsze utrata wiecej niz 1 kg tygodniowo jest nie tylko
                  niezdrowa ale i niebezpieczna dla zycia. Ja sam kiedys, kiedy sie odchudzalem
                  przez kilka miesiecy 1 kg na tydzien - tak jak zalecaja dietetycy (mowie o
                  utracie tluszczu a nie wody) mialem epizod skokow cisnienia krwi i nierownej
                  pracy serca. Musialem spasowac na kilka tygodni, zeby dojsc do siebie. Tracic
                  wiecej niz 1 kg na tydzien to po prostu nierozsadne bo mozna nawet umrzec.
                  Pewnie jeden tydzien nikogo od razu nie zabije ale juz kilka tygodni takiej
                  diety zdecydowanie odradzam.

Jezeli ktos sie uprze to i tak sa pewne ograniczenia w zrzucaniu prawdziwego
                  tluszczu nawet na tak drastycznej diecie jak dieta kapusciana. 1 kg tluszczu ma
                  ok 7 000 kal. Zakladajac, ze masz dzienne zapotrzebowanie na kalorie ok 2000
                  (taka powiedzmy srednia populacyjna) to jezeli nawet nic przez caly tydzien nie
                  jesz to wytwarzasz deficyt tylko ok 14 000 kalorii czyli ekwiwalent 2 kg
                  tluszczu. I tyle mozna maksymalnie stracic na samej glodowej diecie. Mozna
                  stacic wiecej jezeli diecie towarzyszy intensywny i dlugotrwal codzienny
                  wysilek fizyczny. Atleci potrafia spalic dziennie nawet po 6 000 kal. Mozna tez
                  spalic dziennie wiecej biorac leki takie jak np efedryna (zupelnie odradzam)
                  Poniewaz dieta kapusciana troche jednak kalorii dostarcza wiec w realistycznej
                  ocenie jest mozliwe na tej diecie stracic ok 1.5 kg tluszczu tygodniowo nie
                  zwiekszajac ruchu ani gimnastyki.
                  Jezeli ktos stracil 7 kg w ciagu tygodnia to z tego 5.5 kg to po prostu woda
                  albo ta osoba zmysla. Wode oczywiscie organizm moze nadrobic w ciagu paru
                  godzin.

Na diecie kapuscianej nikt tak naprawde trwale nie schudl a sporo osob
                  skonczylo wazac po kilku miesiacach wiecej niz na poczatku kuracji.

• panda7 Re: pytanie 29.04.03, 00:06
                    easy123 napisał:

> Poniewaz dieta kapusciana troche jednak kalorii dostarcza

ano wlasnie, ile taka kapusciana zupka moze miec kalorii ?

> Jezeli ktos stracil 7 kg w ciagu tygodnia to z tego 5.5 kg to po prostu woda
                    > albo ta osoba zmysla. Wode oczywiscie organizm moze nadrobic w ciagu paru
                    > godzin.

wiec na diecie kapuscianej traci sie glownie wode z organizmu, tak ?
                    a jezeli stosujac te diete pije sie duze ilosci plynow (mineralna niegazowana,
                    herbatki ziolowe) ? czy wowczas spadek wagi bedzie wolniejszy ? nie bedzie go
                    wcale ?
                    pozdr.

• easy123 Re: pytanie 30.04.03, 17:17
                      Ile kalorii? Zalezy ile jesz. Na oko to pewnie jest tak z 700-1000 kal na
                      dzien. Jak chcesz to mozesz policzyc dokladnie. W tym celu musisz dokladnie
                      wiedziec ile i czego wlozyles do zupy i jak czesc zupy zjadles danego dnia.

A z woda mozy byc roznie. Jezeli dieta kapusciana w jakis sposob zmienia
                      mechanizmy wodno elektrolitowe (ten "termostat wodno-elektrolitowy" w mozgu) to
                      picie dodatkowej wody niewiele zmieni.
                      • skinoren Re: pytanie 03.05.03, 20:12
                        Ja jadłem 1 zupę prezydencką (tę z Hortexu) która razem po przyrządzeniu z
                        rosołkami dawała ok.350 kcal dziennie i schudłem tylko 3 kg mimo że poza nią
                        nic dziennie nie konsumowałem... ;-(
                        • rapallo Re: pytanie 20.05.03, 17:19
                          Właśnie jestem drugi dzień na tej diecie.Ciekaw jestem czy schudne te 7 kg... ;-
                          )
                          • anika84 Re: pytanie 20.05.03, 20:20
                            zupa może sie znudzić- wiem to z autopsji(poza tym, gdyśmy jedli jedną
                            ulubioną potrawę na okrągło przez pare dni po prostu znudziłoby sie nam), ja
                            zupę zastępuję sałatkami z sałaty, kapusty włoskiej,pekińskiej czy czerwonej i
                            to nie sie nudzi.
    • a.kopiko Re: DIETA KAPUŚCIANA??? CZY SKUTKUJE??? 02.10.03, 09:01
      Ta dieta rzeczywiście daje szybki spadek kilogramów, ale równie szybko się po
      niej tyje :( Wypróbowałam to na sobie. Nia warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka