niunia214 17.04.03, 09:13 Czy ktoś z was stosowal może tą dietę. Jakie są efekty?? A co z jo-jo?? Prosze o jakieś porady bo nie wiem czy warto ją zastosować Link Zgłoś Obserwuj wątek
differin Re: DIETA KAPUŚCIANA??? CZY SKUTKUJE??? 21.04.03, 18:06 Trudno o jednoznaczną ocenę tzw.diety kapuścianej,znanej też jako "dieta prezydencka". Podobnie jak w przypadku innych diet,jej rezultaty (zarówno sam czas trawnia kuracji jak i długofalowe skutki) będą różne dla poszczególnych pacjentów. Bez wątpienia,skrupulatnie przestrzegana dieta kapuściana spełnia to co obiecuję tzn.utratę 4-7 kg w ciągu 7 dni. Tyle że po pierwsze bardzo wielu osobom grozi ów efekt jojo,gdyż organizm chce szybko sobie wynagrodzić utracone kilogramy,po drugie wytrwanie przy tej diecie wymaga tytaniczej wprost siły woli. Jest to zaś dobry sposób na utratę poświątecznych kilogramów,gdy odpoczynek od dużej ilości ciężkostrawnego jedzenia jest wręcz wskazany. Ja stosowałem tą dietę na początku stycznia,bo okresie świątecznym właśnie,tyle że w jej surowszej wersji tzn.przez tydzień żywiłem się tylko i wyłącznie zupą kapuścianą,bez owoców,warzyw czy nabiału co dopuszcza wersja podstawowa. Pomijając to,że już 3 dnia na samą myśl o zupie miałem mdłości ;-) i że kosztowała mnie wiele ciężkich chwil (nie polecam osobom o słabym charakterze) to okazała sie niezwykle skuteczna,a o to było nie było w diecie chodzi. Schudłem 6 kg ,jedząc 1 opakowanie zupy (Hortex) dziennie (nic poza tym!),pijąc dużo wody mineralnej (koniecznie!),efekt jojo jako taki w moim przypadku nie wystąpił,gdyż tuż po tych 7 dniach przeszedłem na dietę 1000 kcal i systematycznie zwiększałem z tygodnia na tydzień ilość kcal w mojej diecie aż do obecnych 2500-3000. Pozdrawiam i życzę wytrwałości! Link Zgłoś
aphrodite666 Re: do przedmowcy 24.04.03, 12:55 mam pytanko do przedmowcy jakie zupki hortexu?? Pozdrawiam Link Zgłoś
differin Re: do przedmowcy 24.04.03, 14:34 Firma Hortex już dawno wypuściła na rynek zupę-mrożonkę (ok.3zł) pod nazwą "Zupa prezydencka" - zamiast samemu gotować tą zupę kapuścianą,można po prostu kupić ją w sklepie,gotować z kostkami rosołowymi i jeść w ilości 1 opakowanie / 1 dzień. Tak ja zrobiłem. Pozdrawiam. Link Zgłoś
agata_b jo jo murowane 25.04.03, 00:17 nie polecam, jeśli chcesz schudnąć na stałe :) ja kiedyś przeżyłam taką dietę, z tym że zupę robiłam własnoręcznie, do tego wszystko wedle zaleceń. oczywiście zapach zupy po 2 dniach zaczął mi wychodzić bokiem, nie dało się znieść, a przecież trzeba ją jeść naprawdę w dużych ilościach. jakoś udało mi się wytrwać ten tydzień, ale to chyba tylko dlatego, że byłam zakochana :) schudłam chyba 7 kg, ale co z tego, skoro po paru dniach wszystko wróciło, bo stęskniłam się za "normalnym" jedzeniem... a poza tym podobno ta dieta jest niezdrowa, nie dostarcza pełni witamin itp, no i odwadnia. Link Zgłoś
skinoren Re: jo jo murowane 25.04.03, 21:30 No właśnie.Z tego co ja słyszałam od mojej pani doktor skuteczność tej diety,paradoksalnie,zwiększa sie wraz z ilością zjadanej zupy! Nie wiem na czym dokladnie to polega,ale faktycznie,gdy swego czasu odżywiałam sie przez tydzień tą zupką,pilnowałam dodatkowo by jeść jej jak najmniej,w efekcie po tygodniu głodzenia straciłem ledwie 3kg.A Ty piszesz o 7kg i to by sie zgadzało,bo to zakłada wersja podstawowa - tzn.zaspokajanie głodu tą zupą w każdej sytuacji gdy Cie w żołądku "ssie". A mam pytanko,czy oprócz zupki jadłaś coś jeszcze? Bo wersja "łagodniejsza" dopuszcza jeszcze spożywanie surowych owoców i warzyw,nabiału,drobiu...? Link Zgłoś
greta3 Re: pytanie 26.04.03, 04:47 Wytam! Czytam o tej diecie juz dlugi czas i mam tylko jedno pytanie. Czy utrata ta wage(3-7kg) oznacza utrata wody z organizmu,czy "sadelka"? Pozdrawiam Link Zgłoś
agata_b Re: pytanie 27.04.03, 16:34 wydaje mi się, ale nie jestem pewna, że mimo nazwy: zupa kapuściana spalająca tłuszcz :) to traci się jednak tylko wodę. dobre, jeśli chce się schudnąć "na chwilkę" na przykład na sylwestra :) ale żeby na stałe, to chyba nie tędy droga... Link Zgłoś
easy123 Re: pytanie 28.04.03, 01:54 greta3 napisała: > Wytam! > Czytam o tej diecie juz dlugi czas i mam tylko jedno pytanie. > Czy utrata ta wage(3-7kg) oznacza utrata wody z organizmu,czy "sadelka"? > Pozdrawiam Dobre pytanie! Po pierwsze utrata wiecej niz 1 kg tygodniowo jest nie tylko niezdrowa ale i niebezpieczna dla zycia. Ja sam kiedys, kiedy sie odchudzalem przez kilka miesiecy 1 kg na tydzien - tak jak zalecaja dietetycy (mowie o utracie tluszczu a nie wody) mialem epizod skokow cisnienia krwi i nierownej pracy serca. Musialem spasowac na kilka tygodni, zeby dojsc do siebie. Tracic wiecej niz 1 kg na tydzien to po prostu nierozsadne bo mozna nawet umrzec. Pewnie jeden tydzien nikogo od razu nie zabije ale juz kilka tygodni takiej diety zdecydowanie odradzam. Jezeli ktos sie uprze to i tak sa pewne ograniczenia w zrzucaniu prawdziwego tluszczu nawet na tak drastycznej diecie jak dieta kapusciana. 1 kg tluszczu ma ok 7 000 kal. Zakladajac, ze masz dzienne zapotrzebowanie na kalorie ok 2000 (taka powiedzmy srednia populacyjna) to jezeli nawet nic przez caly tydzien nie jesz to wytwarzasz deficyt tylko ok 14 000 kalorii czyli ekwiwalent 2 kg tluszczu. I tyle mozna maksymalnie stracic na samej glodowej diecie. Mozna stacic wiecej jezeli diecie towarzyszy intensywny i dlugotrwal codzienny wysilek fizyczny. Atleci potrafia spalic dziennie nawet po 6 000 kal. Mozna tez spalic dziennie wiecej biorac leki takie jak np efedryna (zupelnie odradzam) Poniewaz dieta kapusciana troche jednak kalorii dostarcza wiec w realistycznej ocenie jest mozliwe na tej diecie stracic ok 1.5 kg tluszczu tygodniowo nie zwiekszajac ruchu ani gimnastyki. Jezeli ktos stracil 7 kg w ciagu tygodnia to z tego 5.5 kg to po prostu woda albo ta osoba zmysla. Wode oczywiscie organizm moze nadrobic w ciagu paru godzin. Na diecie kapuscianej nikt tak naprawde trwale nie schudl a sporo osob skonczylo wazac po kilku miesiacach wiecej niz na poczatku kuracji. Link Zgłoś
panda7 Re: pytanie 29.04.03, 00:06 easy123 napisał: > Poniewaz dieta kapusciana troche jednak kalorii dostarcza ano wlasnie, ile taka kapusciana zupka moze miec kalorii ? > Jezeli ktos stracil 7 kg w ciagu tygodnia to z tego 5.5 kg to po prostu woda > albo ta osoba zmysla. Wode oczywiscie organizm moze nadrobic w ciagu paru > godzin. wiec na diecie kapuscianej traci sie glownie wode z organizmu, tak ? a jezeli stosujac te diete pije sie duze ilosci plynow (mineralna niegazowana, herbatki ziolowe) ? czy wowczas spadek wagi bedzie wolniejszy ? nie bedzie go wcale ? pozdr. Link Zgłoś
easy123 Re: pytanie 30.04.03, 17:17 Ile kalorii? Zalezy ile jesz. Na oko to pewnie jest tak z 700-1000 kal na dzien. Jak chcesz to mozesz policzyc dokladnie. W tym celu musisz dokladnie wiedziec ile i czego wlozyles do zupy i jak czesc zupy zjadles danego dnia. A z woda mozy byc roznie. Jezeli dieta kapusciana w jakis sposob zmienia mechanizmy wodno elektrolitowe (ten "termostat wodno-elektrolitowy" w mozgu) to picie dodatkowej wody niewiele zmieni. Link Zgłoś
skinoren Re: pytanie 03.05.03, 20:12 Ja jadłem 1 zupę prezydencką (tę z Hortexu) która razem po przyrządzeniu z rosołkami dawała ok.350 kcal dziennie i schudłem tylko 3 kg mimo że poza nią nic dziennie nie konsumowałem... ;-( Link Zgłoś
rapallo Re: pytanie 20.05.03, 17:19 Właśnie jestem drugi dzień na tej diecie.Ciekaw jestem czy schudne te 7 kg... ;- ) Link Zgłoś
anika84 Re: pytanie 20.05.03, 20:20 zupa może sie znudzić- wiem to z autopsji(poza tym, gdyśmy jedli jedną ulubioną potrawę na okrągło przez pare dni po prostu znudziłoby sie nam), ja zupę zastępuję sałatkami z sałaty, kapusty włoskiej,pekińskiej czy czerwonej i to nie sie nudzi. Link Zgłoś
a.kopiko Re: DIETA KAPUŚCIANA??? CZY SKUTKUJE??? 02.10.03, 09:01 Ta dieta rzeczywiście daje szybki spadek kilogramów, ale równie szybko się po niej tyje :( Wypróbowałam to na sobie. Nia warto. Link Zgłoś