Dodaj do ulubionych

suche oczy

14.04.12, 22:18
Nie mam żądnych specjalnych dolegliwośći, rylko po prostu oczy łzawią b słabo, i wszystkie naczyniwa na wierzchu. Od poniedziałku do piątku noszę soczewki ( kolorowe - to prawda, że szkodzą?) od piątku po południu do poniedziałku rano okulary. Problem polega na tym, że mam moc w okularach -10 na obu oczach, a na pocienianie szkieł mnie nie stać i nie chciałabym chodzić w "lunetach". Intensywnie nawilżam oczy "sztucznymi łzami", relaksuję, niestety b dużo palę i to zdaje się jest już nie do zmiany.
Czy Ktoś mógłby skomentować? Bo słyszałam, że no soczewki silikonowe ( zamiast hydrożelowych) są o wiele lepsze, np Acuvue Oasys. B proszę o posty i opinie, z góry wielkei dzięki i pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • izabella_123 Re: suche oczy 17.02.17, 13:25
      Spróbuj metod wymienionych w tym artykule mestetyczna.pl/pokonac-suche-oczy-sposoby/ . Mi pomaga zwłaszcza rumianek.
    • specjalista_szkla_com Re: suche oczy 20.02.17, 11:27
      Soczewki kontaktowe nowej generacji silikonowo-hydrożelowe charakteryzują się wysoką tlenoprzepuszczalnością przez co zapewniają lepszy dopływ tlenu do rogówki i w tym aspekcie są dużo bardziej bezpiecznie.
      Na naszym rynku dostępne są już kolorowe soczewki kontaktowe wykonane z takich materiałów, są to soczewki Air Optix Colors firmy Alcon: www.szkla.com/513_air-optix-colors-2-szt.html
      Niestety jeżeli chodzi o palenie papierosów to jest ono jak powszechnie wiadomo szkodliwe dla zdrowia, również dla zdrowia oczu (może np. prowadzić do wstąpienia takich chorób jak AMD - zwyrodnienie plamki żółtej). Ze względu na obecność w dymie papierosowym licznych szkodliwych substancji powoduje on wysuszenie oczu i ich podrażnienie. Dlatego, o ile jest to możliwe, warto podjąć próbę zerwania z tym nałogiem.
    • dorota.k2 Re: suche oczy 14.03.17, 22:39
      A może warto spróbować suplementów z luteiną? Ja kiedyś doraźnie próbowałam ratować się sztucznymi łzami, ale zawierały konserwanty, później jakies krople miałam, ale działały na chwilę. Teraz biorę lutezan i mam spokój, oczy nie są już takie suche, nie mam problemów ze wzrokiem, a zdarzało mi się, że wieczorami zlewały mi się literki w książkach.
    • skyfall001 Re: suche oczy 04.08.17, 07:45
      Tak, kolorowe soczewki szkodzą, nie powinno się ich nosić, w dodatku codziennie! Ja niestety soczewek nie noszę, tylko okulary, wadę mam nawet dużą, ale szkła ideksowane, więc są cienkie.
    • Gość: karina90 Re: suche oczy IP: *.dynamic-zab-07.vectranet.pl 21.09.17, 08:43
      Jeśli nawilżanie nie pomaga, wzmocnij oczy od wewnątrz. Sama miałam podobne problemy i kupiłam lutezan. Pani w aptece powiedziała, że ma dobry skład i takie składniki jak miedź czy cynk i rzeczywiście widzę troche lepiej
    • Gość: Ania_bln Re: suche oczy IP: *.ip4.greenlan.pl 16.01.21, 23:37
      To soczewki ewidentnie, ja stosowałam te krople pharmsupply.com.pl/produkty/wyroby-medyczne/biolan/ i nawet to pomagało, ale póki nie zmieniłam zarówno soczewek jak i sposobu ich noszenia, to ten dyskomfort wracał.
    • Gość: Koba Re: suche oczy IP: *.play-internet.pl 30.07.21, 07:29
      suche oczy wymagają nawilżenia, dlatego polecam dobre krople - ale bez konserwantów, bo przez konserwanty można mieć spory problem i nabawić się zespołu suchego oka. Ja niestety to przerabiałam, musiałam leczyć ten problem u mojej sprawdzonej okulistki, dr Agnieszki Nowosielskiej, dlatego teraz bardzo pilnuję, by nie doprowadzić oczu do takiego stanu.
    • wozny1234 Re: suche oczy 14.10.21, 13:48
      Może masz coś w gałce ocznej? Jakiś patogen - wirus lub bakteria co powoduje że pogarsza ci wzrok. Jeśli zależy ci to zachęcam zadzwonić do gabinetu Herbasol w Wrocławiu. Oni zajmują mikrobiologią i pomagają jak mogą. Mi pomogli z borrelią.
    • ostas123456 Re: suche oczy 25.04.22, 14:01
      Dzień dobry,

jakby coś to utworzyłem bardzo fajne forum dla ludzi z zespołem suchego oka z Polski :)
      www.zespol-suchego-oka.mojeforum.net/
      zapraszam do dołączenia, możecie też namawiać innych ludzi z suchymi oczami do dołączenia :)
      można omawiać na tym forum co pomaga z tą chorobą a co nie, jak sobie z tym radzić, itp. :)
      forum może być fajne bo ma trochę bardziej uporządkowaną strukturę niż forum dyskusyjne gazeta, w których wszystkie wątki o dowolnej tematyce pojawiają się w jednym ciągu, co może utrudnić szukanie informacji i czytanie
      moim zdaniem na forum chyba łatwiej znajdywać, czytać i omawiać poszczególne tematy

poprawiam pozycjonowanie tego forum w wyszukiwarce google
      jak sporo ludzi będzie się udzielać na tym forum i będzie duża aktywność to to forum powinno się niedługo pojawić dość wysoko w wyszukiwaniach google, może nawet jako pierwszy link :)
      Zachęcam do dołączenia do tego forum, razem możemy sporo rozkminić jak poradzić sobie z tą chorobą :)
    • p.graczyk Re: suche oczy 09.08.22, 13:21
      Zachęcam do artykułu zielonkaoptyk.pl/aktualnosci/zespol-oka-suchego-zapytaj-okuliste-24

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka