Dodaj do ulubionych

:( czarna malwa

09.06.06, 14:08
Witam,
mam pytanie do wytrawnych znawczyn tematu...konkretnie chodzi mi o czarną
malwę stosowaną podczas zaburzeń menstruacji...
od dwóch dni piję ją rano i wieczorem - napar z jednek kopiastej łyzki...
mam pytanie - bo tego jakoś w sieci nie znalałam.. jak długo powinno sie pić
malwe - zanim "zadziała" (i o ile w ogóle) i czy piję w dobrych proporcjach?...
bardzo mi na tym zalezy, bo..malwa to dla mnie to statnia deska
ratunku...przed ponowną kuracją hormonalną, którą znoszę bardzo źle...

z góry dziekuje
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tcmed Re: :( czarna malwa 11.06.06, 13:46
      Witaj
      Wprawdzie nie jestem znawczynią i wogóle nie jestem "nią" ale może Ci coś poradzę.
      Różański zaleca następująco:
      "Napar: 2-3 łyżki kwiatów zalać 1 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 3-6 razy dz. po 100-150 ml; niemowlęta - 1-2 łyżki, 3-4 razy dz.; dzieci do 3 r. ż. - 30-40 ml, do 8 r. ż, - 50-60 ml, starsze jak dorośli. Podawać z miodem."
      Osobiście zioła parzę tak jak zalecał Klimuszko: po zalaniu wrzątkiem pozostawiam na 2-3 godziny, a nawet dłużej.
      Jeżeli chodzi o okres stosowania to, niestety, różni autorzy mają swoje przyzwyczajenia.
      Można chyba przyjąć taki schemat: jedną recepturę przyjmować ok. 3-4 tygodni, następnie zrobić ok. 1 tygodnia przerwy i przez kolejne 3-4 tygodnie stosować inną recepturę o podobnym działani, znów przerwa, może być dłuzsza 10-14 dni i kolejna receptura 3-4 tygodnie.
      Podobny schemat można przyjąc w przypadku tej samej receptury. Oczywiście przedstawione tu okresy są orientacyjne, trzeba też wierzyć własnemu organizmowi, który "chce" lub "nie chce" jakiegoś zioła.
      Są też autorzy, którzy zalecają przyjmowanie jednej recepturu (zioło) przez 5-6 misięcy.
      Można przyjąc, że min. okres przyjmowania ziół to ok. 3 miesięcy.

Piszesz też o kuracji hormonalnej - jaki to rodzaj kuracji?
      Wydaje się, że są inne zioła, o podobnym, nawet silniejszym działaniu i może warto rozważyć możliwość przyjmowania mieszanki kilkuskładnikowej.
      Może należy przyjmować dwa rodzaje ziół, inne w pierwszej fazie cyklu i inne w drugiej (odpowiadające odpowiednio wzmacnianiu estrogenu lub progesteronu). Czy lekarze robili Ci badania hormonalne, czy też stosują kurację hormonalą bo "jest to przyjęte postępowanie"?
      Pozdrawiam tcmed
      • k.osma Re: :( czarna malwa 12.06.06, 13:24
        dziekuje za odpowiedz tcmed :)

1) nie było badań hormonalnych.. dostałam jasmine - na wtórny zanik
        miesiaczki...bo ponieważ że...:/ gin totalnie niekompetentny - ja sierota - ze
        sie zgodziłam...ale to pierwszy raz mi sie zdarzyło i nie wiedziałam, ze -
        ....cóz, człowiek sie uczy na błędach...własnych..
        2) do tej poy piłam malwe 2 x dziennie ok 150 ml - pierwszy napar po ostygnieciu
        rano - potem dolewałam wrzatku - i reszte - wieczorem...czyli chyba zle...
        3. odstawłam hormony - okresu brak - dlatego malwa.... jakie poza ruta sa inne
        zioła??
        mieszanki? jesli tak - to z czego sie skłsdaja/gdzie mozna je dostać?
        dziekuje i pozdrawiam
        • deczi Re: :( czarna malwa 12.06.06, 14:06
          Czy zanik miesiączki spowodowany jest zażywaniem hormonów, czy może robiłaś
          jakąś intensywną kurację odchudzającą, albo może przeżywasz silny stres?
          Skurcze macicy pobudza też malina (na sobie przetestowałam sok), zainteresuj się
          też czarnuszką.
          Czarną malwę piłam tylko raz, zadziałała dosłownie godzinę po wypiciu wiliżanki
          wywaru. Na opakowaniu jest napisane, żeby pić 3 razy dziennie po 1\3 szklanki
          miedzy posiłkami.
        • tcmed Re: :( czarna malwa 13.06.06, 10:29
          Witaj
          Nie polecam gotowych receptur, dobieram je indywidualnie.
          Jeżeli jestes zainteresowana, to wypełnij karte wywiadu (www.tynkiozdobne.piasta.pl/tcmed/KartaWywiadu.doc) i prześlij mi ją e-mailem. Dołącz wyniki badań krwi i moczu (jeżeli posiadasz) i inne, które robili Ci lekarze. Prosze o wyrozumiałośc w szybkości odpowiedzi.
          Pozdrawiam tcmed
          • tcmed Re: :( czarna malwa 13.06.06, 10:31
            Troszkę żle wstawiło link, powinien być taki
            www.tynkiozdobne.piasta.pl/tcmed/KartaWywiadu.doc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka