malgosiaw32 04.06.09, 20:58 Pytanko: czy nowe cięcie jest w miejscu poprzedniego czy gdzieś w pobliżu?pierwsza ciąża zakończyła się cesarką 2 lata temu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1ewok Re: Druga CC a stara blizna 04.06.09, 21:13 Mój gin mówił, że w miejscu pierwszego - wycinają starą bliznę i szyją na nowo. Odpowiedz Link
zyziula Re: Druga CC a stara blizna 05.06.09, 09:20 też tak słyszałam, aczkolwiek moja gin niepotrafiła mi powiedzieć czy napewno moja druga ciąża zakończy się również cc P. ps- dlaczego miałyście cc? Odpowiedz Link
mamaols Re: Druga CC a stara blizna 05.06.09, 17:16 Wycinają starą bliznę. Nie ma większego śladu niż po pierwszej cc. U mnie wygląda super Odpowiedz Link
1ewok Re: Druga CC a stara blizna 05.06.09, 21:31 Nie udało się wywołać porodu sn, a tętno u Małej zaczęło spadać. Potem okazało się, że była dwukrotnie owinięta pępowiną i to tak, że bardzo krótka była ta część pomiędzy łożyskiem, a zawinięciem i że nie miałaby szans urodzić się sn (tzn. miałaby ale z wiadomym skutkiem). Odpowiedz Link
jowitaiczterykoty Re: Druga CC a stara blizna 10.06.09, 12:56 mi wycieli starą bliznę. Jedyne czego nie przewidzieli, to to, że dziecko będzie dużo większe niż pierwsze (2kg różnicy) i musieli poszerzyć cięcie w trakcie operacji. Więc blizny nie mam symetrycznej tylko bardziej na lewo Odpowiedz Link
gyokuro Re: Druga CC a stara blizna 03.07.09, 23:32 Mnie nie wycięli starej blizny, tylko cięli po niej. Teraz mam dwie blizny, takie jakby przeplatające się(na razie jedna z nich jest jeszcze czerwona i lekko zgrubiała; druga to cieniutka biała kreseczka). Odpowiedz Link
magas1169 Re: Druga CC a stara blizna 24.07.09, 18:33 Wygląda to tak;jeżeli z pacjentką nic się nie dzieje powinno się wyciąć blizne na skórze po to by nie było zbliznowaceń.Macicę przecina się jakieś dwa-trzy centymetry powyżej poprzedniego cięcia,tak by nie zmniejszać jej obiętości.Dlatego każda ciąża po kolejnym CC jest coraz większym zagrożeniem Odpowiedz Link
ziutka23 Re: Druga CC a stara blizna 28.07.09, 08:54 _Macicę przecina się jakieś dwa-trzy centymetry powyżej poprzedniego cięcia_ A co w przypadku, gdy pierwsze cięcie jest pionowe, a nie poziome? Odpowiedz Link