29.11.04, 16:34
Wlasnie zamowilem komplet opon zimowych oraz felg stalowych do furaka. Ma
przyjsc 1go grudnia. Ciekawe jak stare beda te opony? :)
Obserwuj wątek
    • qrakki999 Re: opony.com 29.11.04, 16:41
      Z tego słyszałem to i z XIV wieku moga być;-)
      Q
      • typson Re: opony.com 29.11.04, 16:52
        :D

trafialy sie ponoc z XX wieku.

jakis czas temu zamawialem jedna opone. To byla jakas zimowa fulda, ciezko ja
        bylo kupic, bo ponoc juz nie produkowana. A tam byla. I nawet calkiem swieza
        sie trafila (jakies 6 miesiecy). Znajomy zamowil kiedys komplet ale nie
        odebral - zamowil z opcja dostawy do wulkanizatora a tam sie dopatrzyl, ze
        jakies stare sa.

Teraz w regulaminie maja, ze opony sa nie starsze niz 15 miesiecy, wiec chyba
        dramatu nie bedzie.
        • qrakki999 Re: opony.com 29.11.04, 16:58
          Przyznam się szczerze, że ja nawet nie wiem gdzie szukać daty na oponie.
          Czy ona jest podana w jakis standardowy sposób czy tez jest to jakis kod?
          Q
          • typson Re: opony.com 29.11.04, 23:11
            sa cztery cyfry a wlasciwie dwie liczby dwucyfrowe. Jedna oznacza tydzien a
            druga rok. Nie pamietam w jakiej kolejnosci. latwo znalezc te oznaczenie bo to
            taki troche brzydszy napis - tak jakby wypalony, widac, ze nie z "formy".
            Czesto takie oznaczenia znajduja sie tylko z jednej strony opony. Z reguly
            blisko felgi.
          • sherlock_holmes Re: opony.com 03.12.04, 15:33
            Na boku opony jest taki owal (właściwie to prostokąt z zaokrąglonymi wierzchołkami) - blisko felgi - i na nim są 3 albo 4 cyfry.
            Dwie pierwsze cyfry zawsze oznaczają kolejny tydzień roku (zatem od 01 do 52), jedna oznacza ostatnią cyrę roku produkcji - do roku 1999 (czyli np. 5 to opona z 1995 roku). Jeśli są 4 cyfry, dwie ostatnie to dwie ostatnie cyfry roku produkcji, ale poczynając od 2000 roku - czyli 00 to rok 2000, 04 to 2004.
            Ja kupiłem (u wulkanizatora) opony z numerkiem 2804 - czyli wyprodukowane w lipcu br.
    • mrzagi01 Re: opony.com 30.11.04, 07:33
      zamawialem ostatnio u nich parke zimowek i byly aktualne - tzn tegoroczne.
      z kolei wziela mnie niedawno ciekawosc i posprawdzalem sobie daty na pryzmie
      opon w TESCO (debica frigo to byly), no i okazalo sie ze rozpietosc czasowa od
      02 do 04
    • niknejm Re: opony.com 03.12.04, 15:19
      Mają w regulaminie 12 miechów bodajże, ale ja napisałem w komentarzach, że chcę
      nie starsze niż 6 miesięcy. I takie dostałem.

Pzdr
      Niknejm
      • sherlock_holmes Re: opony.com 03.12.04, 15:29
        Ja dostałem opony, które miały niecały miesiąc :)
    • typson Re: opony.com 03.12.04, 15:47
      ja tez dostalem juz opony (1.12) ale daty nie moglem znalezc ;-)
      Nie wygladaja jakos inaczej - normalnie. Sa zawiniete folia w czteropak, wiec
      nie chce ich rozprowac do momentu montazu. Jak wejda na kola to sie bede
      przygladal. Data jest z regoly z jednej strony opony.

Dzis zamowilem felgi w intercarsie. Co ciekawe, ilekroc tam ide i podaje numer
      czesci a nie kaze im szukac po katalogach to dostaje rabat 15%

Byc moze czeka mnie jeszcze kupno srob do kol. Nie wiem, jak beda wygladac felgi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka