19.02.11, 23:19
Witajcie. Mam pytanie do starających się i monitorujących swój cykl kobiet.
Czy owulacja stwierdzona przez lekarza (np. w dniu skoku temperatury) w kolejnych cyklach pojawia się w dniu skoku? Czy to jest jakaś "prawidłowość", cecha charakterystyczna danej kobiety? Powiedzmy inna ma owulację NAJCZĘŚCIEJ 2 dni przed skokiem, a jeszcze inna dzień po skoku. Czy można zaobserwować taką prawidłowość?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Owulacja 20.02.11, 08:58
      Nie ma na to ścisłej reguły. Być może u jednej kobiety jest jakaś powtarzalność, ale nie na 100%.

Wyobraź sobie taką sytuację: następuje owulacja z obu jajników, dzień po dniu. Jest możliwa druga owulacja do 24 godzin po pierwszej (w razie zapłodnienia obu jajeczek rodzą się wtedy bliźnięta dwujajowe).

W takiej sytuacji nie jest możliwe, żeby obie owulacje były czasowo w tej samej odległości od skoku, prawda?
      • sx-4 Re: Owulacja 20.02.11, 11:39
        Szkoda. :(
        Myślałam, że można zmonitorować jeden cykl i na tej podstawie wyciągnąć wnioski co do specyfiki własnego organizmu. Niestety, monitoring jest dosyć drogi. :(
        Owulacja z "fantazją" jest mi nie na rękę (nie znasz dnia ani godziny :P ).
        Trudno, będę musiała dalej "szukać".
        Dziękuję za odpowiedź :)
        Pozdrawiam serdecznie :)
        • horpyna4 Re: Owulacja 20.02.11, 11:49
          Ale po co Ci właściwie informacja o dokładnym terminie owulacji? Chcesz planować płeć dziecka? To i tak nie jest pewne na 100%, można najwyżej zwiększyć prawdopodobieństwo.

Bo jeżeli chodzi o samą możliwość zaciążenia, to wystarczy kierować się śluzem płodnym; plemniki w nim żyją kilka dni. I warto pamiętać, że prawdopodobieństwo zajścia w najbardziej nawet dogodnym czasie wynosi ok. 1/3. Czyli prawdopodobieństwo niezajścia jest mniej więcej dwukrotnie większe, niż zajścia. A że niektóre kobiety zachodzą w pierwszym cyklu starań, to znaczy, że jest sporo takich, co zajdą później, niż w trzecim cyklu. Nawet w dziesiątym, czy dwudziestym; tak to jest ze statystyką.
          • sx-4 Re: Owulacja 20.02.11, 19:00
            NIEEEE!!!!
            Mam trójeczkę i tyle maluchów nam wystarczy (czasem jest ich aż nadto :D :P ).
            Śluzowi nie dowierzam, bo nawet mając ten złej jakości można zajść w ciążę :/
            A tego wolałabym uniknąć.
            Na razie nie mam noża na gardle, ale już teraz "szukam dobrych metod".
            Pierwsze dziecko mamy z prezerwatyw z lidla i globulek plemnikobójczych.
            Mam wrażenie, że to 30% nas nie dotyczy. My mamy 80% szans na ciąże po seksie w dni płodne :( Npr jest chyba nie dla mnie.
            Mam 10 dni FL i pozostaje nam 6 bezpiecznych (a nie zawsze wtedy jest ochota).
            Pozdrawiam :) i bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
            • horpyna4 Re: Owulacja 20.02.11, 20:55
              To rzeczywiście masz dość krótką fazę lutealną. Niestety, nie da się przeskoczyć tych trzech dni wyższej temperatury. I to nie tylko dlatego, że owulacja może być teoretycznie drugiego dnia; również ze względu na to, żeby wiedzieć, czy ta pierwsza temperatura nie była jednorazowym odchyleniem. Bo musi być więcej tych wyższych, żeby wiedzieć, że to na pewno FL.
              • sx-4 Re: Owulacja 21.02.11, 13:30
                Dziewczyny, dzięki za cierpliwość i jasne odpowiedzi. :)

Dziś np. mam 4 dzień temp. wyższych i szyjka blisko (śluzu nie kontroluje, bo na gynalginie ciągle jest lekarstwo lub sucho). ALE ........ dla mnie sytuacja jest jasna. :)
                Do określania FL wystarczają mi zwykle 4 pomiary wyższej. Czy jest konieczność mierzenia do @? (bo trochę sobie ułatwiam).
                Mam drugie pytanie: czy wzrost wagi powoduje wzrost PTC? Bo w tym cyklu mam wyższe temperatury (ogólnie wykres jest czytelny) i ból w obrzmiałych piersiach (na pewno nie ciąża, bez seksu to nawet i ja nie potrafię zajść ;) )
                Im jestem starsza, tym bardziej znam swój organizm i tym łatwiej mi się obserwować. Nie mam problemów z interpretacją (jak kiedyś, naście lat temu. Wtedy to była czarna magia i fuks).
                Powoli przekonuję się do NMRP. W sumie przy połączeniu z prezerwatywą zaczynam dopuszczać myśl o tej metodzie.

Bardzo serdecznie dziękuję Wam za pomoc :)
                Pozdrawiam :)
                • horpyna4 Re: Owulacja 21.02.11, 15:43
                  Nie ma konieczności mierzenia do @, jeżeli jesteś pewna co do właściwej interpretacji dotychczasowych wyników pomiarów.
        • bystra_26 nie ma takich badań 20.02.11, 17:18
          Gdyby były gdzieś dostępne naukowe dowody, na to, że dana kobieta ma stałą zależność między dniem szczytu czy pierwszą wyższą temperaturą a dniem owulacji, to wszyscy stosujący NPR już dawno by o tym wiedzieli i NPR stosowany w celu unikania poczęcia byłyby nieco mniej uciążliwy, bo dla pewnej części par skracałby okres potencjalnej płodności.

Niestety takich badań nie ma i zasadniczo przyjmuje się, że tylko jajnik wie, kiedy jest owulacja i lepiej zakładać, że w każdym cyklu ona jest w innym dniu, niż ryzykować nieplanowane poczęcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka