10.06.11, 15:39
Wybaczcie, że zadałam to pytanie również na emamie.

Dzwoniła mama koleżanki młodej, że córka dostała dzisiaj ospę. Dziewczyny bawiły się wczoraj ze sobą. Jej córka miała jeden wykwit na policzku, ale myślały, że to po ukąszeniu komara. Dziewczynka rozdrapała sobie go przy nas, potem zaczęły się razem bawić. Myślę, że moją też na dniach wysypie. W sumie dobrze, bo lepiej teraz w wieku 6 lat niż później. No i w związku z tym wiem, że niektórzy pediatrzy przepisują Hascovir. Moja psychiatra mi o tym mówiła. Jej trójka pozarażała się od siebie i nawet najmłodsze w wieku 6 m-cy brały ten lek. Ponoć komfort chorowania jest lepszy, mniej wykwitów, nie sączą się tak, szybciej znikają. Byłam dzisiaj po przedłużenie chadowych leków u naszej rodzinnej lekarki, która jest także pediatrą. Nie było jej. Pielęgniarki pytałam i powiedziały, że tylko pudrem smarować. Tymczasem wykupując leki w aptece zapytałam koleżankę i powiedziała, że lekarze przepisuję często i warto żeby dziecko łykało tabletki. W razie czego prosić o ten lek? Wasze dziecko stosowało może?

BTW mój mąż niedawno dowiedział się o nim przy okazji wysypu opryszczki wargowej, którą zawsze przechodził ciężko i długo. Odkąd zaczyna brać przy pierwszych objawach wyskakuje o wieeele mniejsza, nie swędzi, szybko mija, nie na śladu po niej. Kolega polecił i chłop jest przeszczęśliwy, że znalazł coś lepszego niż Zowiraxy lub inne cuda.
Obserwuj wątek
    • sensi_69 Re: Ospa 10.06.11, 18:02
      Moje dzieciaki smarowane były tylko taką białą pastą o zapachu mięty. Ale to daaawno było.
      • czubata Re: Ospa 10.06.11, 19:09
        Ja chorowałam, i te z pastą miętową byłam smarowana. Ale oprócz chwilowego uczucia "zamrożenia", nie wiele to pomagało. Ale to też było daaaawno temu. Moje dzieciaki nie chorowały jeszcze, ale moja koleżanka mówiła że jej dzieciom lekarz przepisał hydroksyzynę w syropie żeby nie swędziało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka