misza.slon 20.11.03, 09:21 Jak często obcinać koty pazutki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misza.slon Re: pazurki 20.11.03, 09:33 po czym poznać, że już czas na obcinanie i jak to zrobić, żeby kotkan ie bolało i nie zrobić mu krzywdy? za odpowiedzi wielkie dięki Odpowiedz Link
draconessa Re: pazurki 20.11.03, 09:39 A po co obcinac? Raczej zakup jej w sklepie zoologicznym drapak. Bedzie sobie na nim sama robic manicure. Kot potrzebuje sie wspinac, lapac zabawki pazurami itd itp. Bez pazurow lub ze stapionymi pazurami jest nieszczesliwy. Niestety, meble tez ucierpia, ale cos za cos. Jak to mawia moja kolezanka: "Albo kot, albo biedermeier". Odpowiedz Link
charlota Re: pazurki 21.11.03, 10:12 misza.slon napisała: > Jak często obcinać koty pazutki? Ja obcinam pazurki kotkowi mojemu, jak tylko zaczynaja miec gigantyczne rozmiary i utrwalone jest to na moich rękach Zawsze sie nameczymy (w 3 osoby musimy mu obcinac bo inaczej nie daloby sie),ale potem mamy spokoj Tylko kot jest przez jakis czas obrazony... Odpowiedz Link
l2m Stanowczo odradzam w ogóle 24.11.03, 18:55 Dla kota brak pazurów jest poważnym kalectwem, bo on używa ich tak samo, jak my palców. Lepiej zafunduj zwierzakowi dobry drapak, najlepiej z kocimiętką. Chwal go, gdy będzie z drapaka korzystał, a jak spróbuje drapać w niewskazannym miejscu - łagodnie, acz stanowczo przenieś go do drapaka. Pozdr. Odpowiedz Link
gatta_gatta Re: Stanowczo odradzam w ogóle 24.11.03, 19:45 moj kocur ma juz cala kolekcje drapakow. niestety, jak do tej pory (9 lat) zaden jakos nie przypadl mu do gustu tak jak meble. im nowsze tym lepiej. zawsze drapie je po stronie po ktorej ja siadam, a nie moj maz. na nic sie zdaja wszelkiej masci neutralizatory zapachow zarowno kocich jak i ludzkich . po tym jak lapalam go na goracym uczynku w czasie drapania i "łagodnie, acz stanowczo przenosilam go do drapaka" kot zaczal drapac w nocy kiedy spimy. i co ty na to 12m? Odpowiedz Link
l2m Re: Stanowczo odradzam w ogóle 25.11.03, 17:10 Ja na to, że jedna z przedmówczyń ma słuszność - w takim razie albo ma się kota, albo luksusowe meble. Nigdy nie widziałaś, jak kot bierze w "dłoń" drobne przedmioty? Nigdy nie obserwowałaś, jak używa pazurów do celów "pokojowych?" Już wolę podarte obicia, niż okaleczonego kota. W końcu nikt mnie nie zmusza do trzymania tego zwierzaka, a skoro wzięłam, to powinnam się zgodzić, że on też jest domownikiem i jego interesy powinne być respektowane przynajmniej na tyle, że nie ogranicza się jego sprawności fizycznej. Przez kilka lat olewałam sobie sprawę drapaka, kotka drapała tam, gdzie jej się żywnie podobało. Potem jednak nabyłam. Najpierw kotka protestowała przeciwko takiemu ograniczaniu wolności osobistej, ale porozumiałyśmy, bo mam u niej autorytet. A propos, nie jestem dwunastą, to nie jedynka, tylko litera l. Pozdr. Odpowiedz Link
gatta_gatta Re: Stanowczo odradzam w ogóle 25.11.03, 17:33 l2m napisała: > Ja na to, że jedna z przedmówczyń ma słuszność - w takim razie albo ma się > kota, albo luksusowe meble. > Nigdy nie widziałaś, jak kot bierze w "dłoń" drobne przedmioty? Nigdy nie > obserwowałaś, jak używa pazurów do celów "pokojowych?" Już wolę podarte obicia, > > niż okaleczonego kota. W końcu nikt mnie nie zmusza do trzymania tego > zwierzaka, a skoro wzięłam, to powinnam się zgodzić, że on też jest domownikiem > > i jego interesy powinne być respektowane przynajmniej na tyle, że nie ogranicza > > się jego sprawności fizycznej. mysle, ze z mojego postu JASNO wynika, ze jak to nazwalas 'interesy' mojego kota sa, byly i beda respektowane. w koncu jestesmy razem juz 9 lat i dalej ma pazurki. mysle, ze troche zbyt powaznie potraktowalas to moje ostatnie pytanie. nie bylo ono wcale zaczepne. po prostu twoja odpowiedz wydala mi sie doslownym cytatem z jakiegos 'kociego' podrecznika. ot, tyle. > Przez kilka lat olewałam sobie sprawę drapaka, kotka drapała tam, gdzie jej się > > żywnie podobało. Potem jednak nabyłam. Najpierw kotka protestowała przeciwko > takiemu ograniczaniu wolności osobistej, ale porozumiałyśmy, bo mam u niej > autorytet. > hm, autorytet powiadasz? akutat jesli chodzi o mnie, jest to ostatnia chyba rzecz, ktorej 'wymagalabym' od mojego przyjaciela-kota > A propos, nie jestem dwunastą, to nie jedynka, tylko litera l. > > Pozdr. bardzo cie przepraszam za przekrecenie twojego nicka. pozdrawiam serdecznie w imieniu swoim i mojego kocurka. g_g Odpowiedz Link
l2m To już wszystkie nieporozumienia wyjaśniłyśmy :-) 26.11.03, 20:17 gatta_gatta napisała: > pazurki. mysle, ze troche zbyt powaznie potraktowalas to moje ostatnie > pytanie. nie bylo ono wcale zaczepne. Wcale nie potraktowałam Twego pytania jako zaczepki > po prostu twoja odpowiedz wydala mi sie > doslownym cytatem z jakiegos 'kociego' podrecznika. ot, tyle. Akurat nie miałam pod ręką żadnego kociego podręcznika, zresztą w ogóle od dawna nie czytałam posiadanych. To, co napisałam, wynikało po prostu z moich własnych obserwacji. Przepraszam, jeśli zraziłam Cię stylem wypowiedzi, to jest skrzywienie zawodowe. Jak będę miała czas, założę w ramach pokuty na którymś z ogólnodostępnych forów (na Nauce?) wątek na ten temat. > hm, autorytet powiadasz? akutat jesli chodzi o mnie, jest to ostatnia chyba > rzecz, ktorej 'wymagalabym' od mojego przyjaciela-kota Chyba inaczej rozumiemy pojęcie autorytetu Nie chodzi mi o dominację. Po prostu kotka olewa sobie zachcianki wszystkich domowników, na moją zaś może przystać, jeśli nie jest to, oczywiście, zachcianka głupia Pozdr. Odpowiedz Link
charlota Re: 25.11.03, 13:45 l2m napisała: > Dla kota brak pazurów jest poważnym kalectwem, bo on używa ich tak samo, jak my > > palców. Lepiej zafunduj zwierzakowi dobry drapak, najlepiej z kocimiętką. Chwal > > go, gdy będzie z drapaka korzystał, a jak spróbuje drapać w niewskazannym > miejscu - łagodnie, acz stanowczo przenieś go do drapaka. > Pozdr. Przez 10 lat mialam już 6 kotow i ani jeden nie korzystał z drapaka,wolał np.domownikow,tak samo nie korzystal ze swojego koszyka do spania,kot i tak zrobi tak jak jemu pasuje,a w domowych warunkach nie moze miec ostrych pazurow bo jest to uciazliwe dla nas wszystkich. Odpowiedz Link
joko5 Re: 10.12.03, 13:42 Moja 5-cio miesięczna kotka regularnie korzysta z drapaków i sama dopomina się o obcięcie pazurów. Odpowiedz Link