mysiam1 23.04.04, 14:00 Czy ktoś z Was pracuje, pomaga w hosipcjum? Czy moglibyście podzielić się przemyśleniami na temat tej pracy, opowiedzieć o niej? Z góry dziękuję, Monika Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isma Re: Hospicjum 23.04.04, 14:12 To ja sie melduje )). Powiem w skrocie, bo juz na Forum o tym pisalam. Ja jestem hospicyjna "skarbonka". W moim hospicjum sa wolontariusze medyczni, opiekujacy sie chorymi na oddziale stacjonarnym i w domach (trzeba skonczyc specjalny, bezplatny kurs organizowany przez hospicjum), i sa wolontariusze niemedyczni: zalatwiajacy w imieniu chorych i ich rodzin, a takze stowarzyszenia, rozne sprawy urzedowe, wykonujacy rozne prace biurowe, prowadzacy korespondencje, udzielajacy informacji telefonicznych, kontaktujacy sie ze sponsorami, mediami. Kilka razy do roku wszycy organizujemy kwesty na rzecz hospicjum (w moim NFZ pokrywa tylko ok. 30 proc. kosztow) i sami kwestujemy. Ta druga forma nie wymaga regularnej wspolpracy - bo w kontakcie z chorymi jest z kolei wazna dyspozycyjnosc, to, zeby nie zawiesc oczekiwania osoby, ktorej pozostaly ostatnie dni zycia. Przemyslenia...? Niezbyt wyrafinowane )) Zycie jest wartoscia, takze u swego naturalnego konca, a jego godnosc wymaga wsparcia i ochrony. Jesli dano nam czas, musimy go dobrze wykorzystac )) Odpowiedz Link
mysiam1 Re: Hospicjum 23.04.04, 14:56 Oj, przepraszam, muszę wobec tego poszukać w starych wątkach. Chciałam Cię głównie wypytać o wolontariat medyczny - przyznaję, że od wielu lat o nim myślę... Czy dyspozycyjność jest 24-godzinna, czy chodzi o regularne "dyżury"? Jak wyglądają kursy, o których wspomniałaś? Odpowiedz Link
isma Re: Hospicjum 23.04.04, 15:17 Nie, to nie chodzi o 24-godzinna dyspozycyjnosc, ale raczej o mozliwosc odpowiedzialnego podejscia - nie moze byc np. tak, ze nie odwiedze podopiecznego, mimo, ze obiecalam, bo mnie w pracy zatrzymali. Regularnosc jest bardzo w cenie, fakt. O ile wiem, na kursach daje sie teoretyczne podstawy medycyny paliatywnej plus uczy pielegnacji (np. profilaktyka odlezyn). Ale, zapewne, to moze byc roznie w roznych placowkach. A tu jest link do strony mojego hospicjum. www.hospicjum.krakow.pl Odpowiedz Link
mysiam1 Re: Hospicjum 23.04.04, 19:30 Ismo, dziękuję Ci bardzo! Zajrzę na tę stronę, chociaż mieszkam w Poznaniu i tutejsze hospicja na pewno też mają swoje www, ale warto wiedzieć jak najwięcej. Dziękuję i pozdrawiam Monika Odpowiedz Link
mamaadama4 Re: Hospicjum 23.04.04, 22:22 W Poznaniu macie chyba najwiekszego w Polsce specjaliste od opieki paliatywnej i prekursora tej dziedziny prof. Łuczaka - jest szefem Hospicjum Palium (Pallium?) na pewno mają swoja stronę www - kiedys ja oglądałam. Natomiast mam adres do strony Hospicjum Domowego w Poznaniu - www.hospicjum-domowe.poznan.pl danka Odpowiedz Link
mysiam1 Re: Hospicjum 23.04.04, 22:59 Tak, Danusiu, myślę już od długiego czasu o prof. Łuczaku, zwłaszcza, że miał kiedyś pod swoją opieką kogoś, kogo znałam... Tak czy owak dziękuję z informację. M. Odpowiedz Link