wirujacypunkt 09.05.11, 23:46 Serial od lat lubiany i ogladany chyba przez wszystkich. Czy naprawdę ten serial lubią wszyscy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tymon99 Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 10.05.11, 01:02 jakoś nie przychodzi mi do głowy żaden powód, by obejrzeć go jeszcze raz. ssałem kiedyś smoczek, bawiłem się grzechotką, srałem w pieluchy i oglądałem czterech pancernych. pókim był dziecięciem, mówiłem jako dziecię, rozumiałem jako dziecię, rozmyślałem jako dziecię; lecz gdym się stał mężem, zaniechałem rzeczy dziecinnych. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 10.05.11, 08:42 A ja, mimo że starym, właśnie w weekend sobie oglądałem Czterech pancernych.. Oczywiście zupełnie inaczej się ten serial odbiera teraz niż w szczenięcych latach, już nie organizuję Klubu Pancernych i psa Szarik nie nazwałem, ale sentyment do serialu pozostał i oglądam z przyjemnością.. Odpowiedz Link
brian.e Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 10.05.11, 08:53 jarkoni napisał: > Oczywiście zupełnie inaczej się ten serial odbiera teraz niż w szczenięcych latere Pełna zgoda. > ale sentyment do serialu pozostał i oglądam z przyjemnością. I to tylko ( a może aż ) ten sentyment sprawia, że jednak od czasu do czasu wraca się do tego serialu. No i trzeba przyznać, że trafiła się w tym serialu aktorska perełka - rola Starego Czereśniaka w wykonaniu Tadeusza Fijewskiego ( nie piskaj, Tomuś ... Pochwalony, pan da bochenek ... ani chybi, zabiją i jeszcze rower zabiorą itd ) Odpowiedz Link
aqua48 Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 10.05.11, 13:34 Pamiętam premierę i pierwszy odcinek. Moi rodzice zastanawiali się wtedy czy to nie fenomen, że pokazali Polaków w głuszy ZSRR, choć oczywiście nie powiedziano skąd oni tam się wzięli...Bardzo mi to utkwiło w dziecięcej głowie. Odpowiedz Link
kusama Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 11.05.11, 21:33 Lubię. Czasem wrzucam sobie płytkę do odtwarzacza. Mój ulubiony odcinek to "Kwadrans po nieparzystej". Odpowiedz Link
zwierze_futerkowe Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 17.05.11, 03:05 wirujacypunkt napisał: > Czy naprawdę ten serial lubią wszyscy? Nie istnieją rzeczy, które lubią wszyscy. Kiedyś oglądali Pancernych wszyscy, bo alternatywy nie było. Teraz starsi oglądają z sentymentu, młodsi z ciekawości. A serial jest zrobiony całkiem sprawnie. Odcedź propagandowy sos i przekłamania (a raczej przemilczenia) historyczne, a dostaniesz standardowe kino wojenno-przygodowe. Jest akcja, jest jasny podział na dobrych i złych, jest wątek romansowy, jest fajny zwierzak, jest humor wymieszany w odpowiednich proporcjach z napięciem. Są bohaterowie, z którymi się można identyfikować. Last but not least, są świetni aktorzy. Aktorzy, powtarzam, nie plastikowe laleczki. No a konkurencji, zgodnej z prawdą historyczną i przy tym równie fajnej i chwytliwej, jakoś nie widać... Odpowiedz Link
asdaa Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 17.05.11, 20:51 zwierze_futerkowe napisała: > A serial jest zrobiony całkiem sprawnie. Odcedź propagandowy sos i przekłamania > (a raczej przemilczenia) historyczne, a dostaniesz standardowe kino wojenno-pr > zygodowe. Jest akcja, jest jasny podział na dobrych i złych, jest wątek romanso > wy, jest fajny zwierzak, jest humor wymieszany w odpowiednich proporcjach z nap > ięciem. Są bohaterowie, z którymi się można identyfikować. Last but not least, > są świetni aktorzy. Aktorzy, powtarzam, nie plastikowe laleczki. i tak należy ten serial traktować Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 17.05.11, 21:49 Jest jeszcze jedna sprawa - filmy czarno-białe były zwykle robione z większą starannością, jeżeli chodzi o obraz. I jak się teraz je ogląda, to wyraźnie to widać. Przecież w nich operowano tylko kontrastem, a nie kolorami. Obecnie istnieją też filmy (czy seriale) barwne i starannie wykonane, ale jest też dużo takich zrobionych byle jak. Odpowiedz Link
letalin Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 18.05.11, 11:19 Pancernych obejrzałem jakieś 10 lat temu ze swoim dzieckiem. Pierwszą piosenką jaką razem śpiewaliśmy była ballada z czołówki. Raczej żeby mieć coś wspólnego, niż z uwagi na "nieprzemijające wartości". Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 18.05.11, 12:34 Ba, pewnie, że lubię. Cytaty z filmu u nas w domu przeszły do języka potocznego - wszystkie te "Tomuś, nie piskaj", "ot, młody, weźmie i porozrzuca" (w oryginale o granatach), "Dummer Kugel schiesst einen Pudel", "droga wedle trzech buczków"... Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 18.05.11, 17:08 Powiedzonkami zdarza mi się posługiwać i dziś, ale serialu już ochoty oglądać nie mam. I nie ze względów ideolo czy artystycznych, po prostu zwykle leci teraz w kółko na jakiejś stacji. Powtórki do entej potęgi sprawiają, ze nawet Karguli i Pawlaków zaczynam nie lubić... Odpowiedz Link
jarkoni Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 18.05.11, 19:24 Ja mogę.. Parę miesięcy odpoczynku i znowu. Z Klossem I Kargulami gorzej, co najmniej rok albo dwa :-) Odpowiedz Link
dorrit Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 20.05.11, 11:51 Ja lubilam w dziecinstwie i nadal lubie, mimo ze teraz razi mnie troche proradzieckosc. Staram sie zatem skoncentrowac na wspomnianych juz przez was plusach. Bardzo polubily serial moje dzieci - chlopaczki 8,9 lat. Powtarzaja powiedzonka, ogladaja jak my kiedys, przyklejeni do ekranu. Tylko troche musze odkrecac, ze ci Rosjanie to tacy dobrzy byli... no byli, ale wczesniej nie byli... wyjasniam... W dodatku nie mieszkamy w PL, a w zachodniej czesci Europy jesli sie mowi o wojnie, to z innej perspektywy niz tamta... troche jest wiec do odkrecania.. Odpowiedz Link
referee Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 15.08.14, 23:57 Jeżeli już to tylko sentyment łączy mnie z tym komunistycznym gniotem. Pewnie, że jako dziecko, chciałem być czołgistą i mieć w czołgu miłego psa. Prosowiecka propagandówka, celowo spreparowana eufemistycznie przez szarą eminencje komuny Przymanowskiego (może był sowieckim agentem? Bo to, że ostrym komuchem to na 100 procent), żebyśmy widzowie postrzegali w tym filmie Sowietów jako wyzwolicieli a nie okupantów. Mnie na szczęście uświadomili dziadkowie i to szybko, żebym sobie wybił z głowy Sowietów jako przyjaciół. Pamiętam, że oglądanie Pancernych w ich towarzystwie nie było dla mnie przyjemne; ich szydercze komentarze, tudzież nieraz siarczysty zwrot odnośnie tego serialu kłąciły się początkowo z moim odbiorem i interpretacją. Parę lat później byłem im wdzięczny, że nie musiałem żyć długo w nieświadomości. Z komunistycznych seriali ceniłem Stawkę / kapitana Klosa ( dziadkowie podobnie, przeszkadzało im tylko, że pracował dla wywiadu sowieckiego). Serial generalnie apolityczny i niepropagandowy. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 17.08.14, 22:06 Wygrali w czwórkę całą wojnę, no moze jeszcze Kloss im pomógł. Przyszło im teraz "robić za zapchaj dziurę" w ramówce. A niech tam - ale kiedyś oglądalismy z zainteresowaniem. [URL=http://smayliki.ru/smilie-684429831.html][IMG]http://s9.rimg.info/666efbc2d37196ec388759bc8a584221.gif[/IMG][/URL] no to najlepszego! Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 17.08.14, 22:08 P psia kostka, to tu nawet Szarikowi nie mozna przesłac zyczeń na obrazku? Kto tu rzadzi? Moze tak by trzeba było cos zmienic w ustawieniach? Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 24.08.14, 05:26 @referee, no błagam, Kloss apolityczny i niepropagandowy? Obejrzyj proszę raz jeszcze.. Albo podchodzimy do Klossa i pancernych jako do przygodowych seriali z dzieciństwa - bez propagandy i polityki, albo wszędzie można się indoktrynacji dopatrzyć, nawet w Tolku Bananie i Panu Samochodziku, że o Drodze albo Kapitanie Sowie na tropie nie wspomnę. Odpowiedz Link
referee Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 26.08.14, 22:37 kapitan_marchewa napisał: > @referee, no błagam, Kloss apolityczny i niepropagandowy? Obejrzyj proszę raz j > eszcze.. > Albo podchodzimy do Klossa i pancernych jako do przygodowych seriali z dziecińs > twa - bez propagandy i polityki, albo wszędzie można się indoktrynacji dopatrzy > ć, nawet w Tolku Bananie i Panu Samochodziku, że o Drodze albo Kapitanie Sowie > na tropie nie wspomnę. Przyjmuje tą tezę i mogę zorumieć Twój punkt widzenia. Ale może trochę upraszczasz? Ale przecież można także mieć swoich faworytów i jakiś ranking filmów mniej i bardziej propagandowych i tak np: książki o Panu Samochodzik, jak najbardziej propagandowe ale np. film Pan Samochodzik i Templariusze nim nie jest. Podróż Za Jeden Usmiech, Wakacje z Duchami to zero propagandy, o ile mnie pamięć nie myli. Ale już Przygody Psa Cywila, Tolek Banan - już tak (Cywil bardziej) o koniu Karino- niepropagandowy i Rzeczpospolita Babska (panflet na LWP i zasiedlanie ziemwyzyskanych) Pancerni-ostra propaganda prosowiecka Kloss- pośrednia propaganda prosowiecka (praca Klossa dla Sowietów- jego zwierzchnik to chyba oficer NKWD - taki gruby facet). A tak po za tym niepoprawny politycznie film wojenny z czasów PRL: dużo w nim dobrych i kulturalnych Niemców, oficerów z manierami, trochę tematu o partyzantce AK. Nie ma tam etosu robotniczo-chłopskiego, a to już, jak na tamte czasy kionomatografii filmów wojennych, dużo. A nawet bardzo dużo. Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 27.08.14, 17:19 @referee Nie dopatruję się wszędzie indoktrynacji, wręcz przeciwnie. Ale: 1. Pan Samochodzik i Templariusze jest - od początku złym jest kuzyn Petersenów co to na siłę chce wyjechać na zachód = jest be.. I pokazywany jako mały człowieczek dbający tylko o dobra materialne. 2. Podróż.. i Wakacje.. Racja, mało. W Do przerwy 0:1 = Paragon gola - na pewno więcej. 3. Karino - bardzo propagandowy, zupełnie jak Dyrektorzy 4. Rzeczpospolita babska to zupełnie jak Sami swoi - komediowe podejście do ziem odzyskanych 5. Pancerni - odkąd dorosłem to traktuję to zupełnie jak Indianę Jonesa, przygodowy serial bez opcji wnikania w polityczne podteksty - i dobrze mi z tym 6. Kloss - na pewno lepszy od Stirlitza, bo jest akcja, a nie samo przegadane. Noo, Kloss dla ruskich pracuje, ale jakiś normalny jest, potrafi się dogadać i za to go cenię. A co sądzisz o Domu albo Polskich drogach? Pozdrawiam Odpowiedz Link
referee Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 31.08.14, 23:27 > A co sądzisz o Domu albo Polskich drogach? > Pozdrawiam Witam Kapitanie. Odpowiadam z opóźnieniem. Przepraszam. Dom zdecydowanie niepropagandowy. Przeciwnie, to serial antysystemowy. Polskie Drogi, już tak; częściowo. Na ile mógł, to nie był. Wyborny serial, wspaniali aktorzy, strasznie dramatyczny i tragiczny. Seriale, filmy, o których dyskutujemy, przyznaję, że niedokładnie pamiętam (chociaż pamięć mam wyborną): Właściwie, większość z nich oglądałem przed ponad 30stu laty. To co udało mi się obejrzeć przed kilku laty,albo ostatnio to: "Stawka...", "Daleko od szosy", "Polskie Drogi" i "Podróż za jeden usmiech"-kilka odcinków). O co sądzisz o "Daleko od szosy" ? Propagandowy, czy nie? A "Droga" z Gołasem? Pozdrawiam Odpowiedz Link
jan.kran Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 13.06.15, 10:09 Jako dziecko uwielbiałam .Kiedy po latach próbowałam w ramach sentymentu obejrzeć nachalna , prymitywna propaganda mnie odrzuciła , niestety. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 13.06.15, 11:03 Ojtam, ojtam. Gdzie propaganda to propaganda, a w Gustliku wyjeżdżającym z futrynami od Honoratki nijakiej propagandy nie masz, dialogi Szawełłów (o granatach: "ot, młody, weźmie i porozrzuca") są apolityczne, a Tomek Czereśniak przecina kable nie z miłości do Stalina, tylko dlatego, że to właśnie było do zrobienia. Dla mnie szklanka jest w połowie pełna :) Odpowiedz Link
luccio1 Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 13.06.15, 10:57 referee napisał: > > A co sądzisz o Domu albo Polskich drogach? > > Pozdrawiam Jerzy Janicki starał się w obu powiedzieć tyle, ile mógł przepchnąć przez cenzurę. Oglądałem niedawno oba - wymowę i jednego, i drugiego odebrałem jako totalnie dołującą. "Polskie Drogi": jest dopiero r. 1942 - a z bohaterów pozostał przy życiu tylko jeden! Stąd rodzi się pytanie o celowość oporu wobec okupantów. "Dom": każdy, kto przewija się przez serial, okazuje się mniej lub bardziej dotknięty komunizmem (= zdeprawowany przez komunizm). Także Ci, którzy starali się z nim walczyć, albo przynajmniej opierać się mu, czy też chronić się przed nim w zaciszu domowym, izolując się od świata zewnętrznego na tyle, na ile możliwe. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Czterej pan i pies obchodzą dzisiaj 45 urodzi 21.08.14, 10:34 A w Muzeum Motoryzacji i Techniki w Otrębusach wystawcie sobie stoi jedyny ocalały z trzech czołgów T-34, które grały Rudego w filmie. Dwa pozostałe poszły na złom, a ten został i trafił do Otrębusów. Można na niego wleźć, ba, można wleźć do środka! Nam się nawet udało leciutko pokręcić wieżą :) Odpowiedz Link
plater-2 Zaśpiewaj gitro ! 01.09.14, 19:44 Niech kazdy usłyszy Historię niezłomnych jak stal towarzyszy... Różańcem gąsienic swa drogę spowiada I tropem jej biegnie pancerna ballada.. O dowódcy, co przyszłość odczytywał wsród chmur O wesołym siłaczu co z beskidzkich szedł gór O Gruzinie, co kochał polska czerwień i biel O chłopaku co kule nieomylnie słał w w cel O Szariku psie madrym pancerniaku na schwał i o czołgu co Rudy przez dziewczyne sie zwał Parskaja silniki na wrózby szczesliwe Wiatr dym nad kolumna roztoczył jak grzywę... I dalej nie pamiętam... To podobno była odrzucona piosenka ( napisana na konkurs na piosenke do czołówki serialu), odrzucona podobno za "religijny element". Przebił tekst Osieckiej. Nie wiem, kto był autorem.... Ktos coś wie ? Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zaśpiewaj gitro ! 08.09.14, 23:22 Hympf. Prawdę rzekłszy, to "Deszcze niespokojne" są lepsze literacko, niezależnie od religijnych elementów czy ich braku. Odpowiedz Link
minerwamcg Pancerna ballada. Moim zdaniem nieco parciana... 08.09.14, 23:30 Wyguglałam, że autorem tekstu był sam Janusz Przymanowski, a muzyki Benedykt Konowalski. Śpiewali toto Andrzej i Eliza. Tekst: Zaśpiewaj, gitaro, niech każdy usłyszy Historię niezłomnych jak stal towarzyszy Różańcem gąsienic czołg drogę spowiada Tym tropem niech biegnie pancerna ballada O dowódcy, co przyszłość odczytywał wśród chmur O wesołym siłaczu, co z beskidzkich szedł gór O Gruzinie, co kochał polską czerwień i biel O chłopaku, co kule nieomylnie słał w cel O Szariku, psie mądrym, pancerniaku na schwał I o czołgu, co "Rudy" w cześć dziewczyny się zwał (2x) Parskają silniki na wróżby szczęśliwe Wiatr dym nad kolumną rozczesał jak grzywę Gąsienic dźwięczące podkowy układa Ballada pancerna, pancerna ballada O dowódcy, co przyszłość odczytywał wśród chmur O wesołym siłaczu, co z beskidzkich szedł gór O Gruzinie, co kochał polską czerwień i biel O chłopaku, co kule nieomylnie słał w cel O Szariku, psie mądrym, pancerniaku na schwał I o czołgu, co "Rudy" w cześć dziewczyny się zwał (2x) Odpowiedz Link
balamuk Re: Pancerna ballada. Moim zdaniem nieco parciana 10.09.14, 19:09 O rany. To chyba lepiej, że przeszły "Deszcze niespokojne"... Odpowiedz Link
brian.e Re: Pancerna ballada. Moim zdaniem nieco parciana 29.10.14, 15:29 minerwamcg napisała: > Wyguglałam, że autorem tekstu był sam Janusz Przymanowski, a muzyki Benedykt Ko > nowalski. Śpiewali toto Andrzej i Eliza. > Benedykt Konowalski - Janusz Przymanowski ? A czy ta piosenka nie pochodzi przypadkiem z musicalu o Pancernych autorstwa wyżej wymienionych ? O tym przedstawieniu słyszało się w latach około 74-75 , a więc już po wyświetleniu drugiej serii. Odpowiedz Link
plater-2 Re: Pancerna ballada. Moim zdaniem nieco parciana 29.10.14, 22:08 Byla plyta winylowa okolo 1975 . Odpowiedz Link