robin153 29.04.09, 04:50 Sa wciaz w PL? Mozna czasem bylo tam piekne rzeczy ze srebra, lub z welny kupic. niestety ostatnio moje mi zjadly piekna chuste ktora przez lata nosilam zamiast szalika:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cereusfoto Re: Cepelie 29.04.09, 14:09 Są: www.cepelia.pl/spolki.htm W Krakowie - Nowej Hucie Cepelia zmieniła nazwę na CEPELIX. Odpowiedz Link
sabba Re: Cepelie 30.04.09, 08:40 w Krakowie chyba sa, gdzies kolo Rynku. No i pelno cepeliady w samych sukiennicach. a propo Cepelii przypomnialy mi sie sklepy DESA ze starociami. Czemu one sie tak nazywaly? czy to byla jakas firma? bo teraz tego nie widze,sa po prostu eleganckie, drogie starocie... Odpowiedz Link
luccio1 DESA 02.05.09, 21:45 Było to przedsiębiorstwo państwowe zorganizowane wg struktury hierarchicznej (oddziały terenowe nakładające się na podział administracyjny Kraju - i dalej w dół...). Pełna nazwa: "DziEła Sztuki i Antyki" (="DESA"). Odpowiedz Link
lisia312 Re: odpowiadam sobie sama 02.05.09, 20:56 w Tychach jest jedna, ostatnia, oczywiście w pełni prywatna Odpowiedz Link
funkenschlag Re: Cepelie 06.11.09, 14:46 lisia312 napisała: > właśnie padła... Serio?! Wszystkie trzy? Moja mama zawsze kupowała tam obrusy... Odpowiedz Link
tamsin Re: Cepelie 01.11.09, 02:55 moze dwa razy kupilam cos w Cepelii - byla droga na moja kieszen. Pamietam, ze z okazji wizyty wujka z Kanady, rodzina mu podarowala prezent w postaci makatki z chlopem i jego koniem(moze to byl byk) i plugiem na tle ziemi ornej. Jak odwiedzilam go w Kanadzie to zauwazylam, ze nie pozbyl sie podarunku, wrecz przeciwnie - mial to cudo powieszone w przedpokoju. Odpowiedz Link
oryginal23 Re: Cepelie 11.11.09, 17:57 Dwie półeczki kupione w cepelii wiszą do dzisiaj w mojej kuchni. Cepelie były(niby)gwarantem tego, że sprzedawane w nich przedmioty to prawdziwe rękodzieło. Jako dziecko bylem w fabryce takiego"rękodzieła"(kilimki) podczas letnich kolonii w Bobowej. Tam na masową skalę produkowano te ludowe cudowności. 23. Odpowiedz Link
lustroo Re: Cepelie 13.11.09, 19:43 A ja tam zawsze kupuję słonie :) Tak takie małe z brązu na prezenty. Odpowiedz Link