tapatik 14.10.17, 07:51 Czy ktoś z was zna się na kijkach do Nordic Walking? Chcę sobie takie zafundować, a nie wiem na co patrzeć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kevinjohnmalcolm Re: Kijki 14.10.17, 10:32 Nie znam się na kijkach, ale się wypowiem A na poważnie - używam kijków w górach i nie jestem żadnym ekspertem, ale z własnego doświadczenia mogę napisać że warto zainwestować w sprzęt z wyższej półki, będzie bezproblemowo służył przez długie lata. Wyleczyłem się już z tanich kijków, kupiłem jedne z najlepszych i od lat mam spokój. Odsłonięte części tańszych kijków to goły metal kiepskiej jakości, bardzo matowy, korodujący, zbierający brud. Po zaledwie 2-3 latach ma się ogromne problemy z odkręceniem takich elementów, zacierają się. W dobrych kijkach jest wykorzystywany wysokiej jakości stop i odsłonięte części pokryte są jakąś substancją, która je zabezpiecza. Cechą charakterystyczną dobrych kijków jest to, że wymagają bardzo małej siły do ich skręcenia, skutkuje to tym że nie ma problemu z ich rozkręceniem nawet w Alpach przy -30°C. Odpowiedz Link
tapatik Re: Kijki 14.10.17, 10:38 Czyli znowu wychodzi na to, że tanie mięso to psy żrą. Odpowiedz Link
psycho_but_cute Re: Kijki 15.10.17, 01:20 imo - mowicie obaj o roznych kijkach; KJM o trekkingowych, a Tapatik o tych do nordic walking. a kijki sa inne bo zastosowanie i techniki chodzenia/wykorzystywania kijków. tak w skrocie to te trekkingowe sa a) dluzsze i raczej o regulowanej dlugosci, b) ciezsze, grubsze i proste (niewygiete), c) uchwyt/rekojesc kijka masywniejsza i z paskiem, d) talerzyk większy (amortyzacja) i inny grot/koncowka. a kijki do ND - a) raczej stala dlugosc (bo idziesz po plaskim i raczej niezmiennym podlozu), b) lzejsze bo nie opierasz sie na nich jak w trekkingu tylko odpychasz, moga byc lekko wygiete/wyprofilowane, c) lzejszy uchwyt i jest rekawiczka, ktora moze byc "wypinana" (nie tylko pasek), d) talerzyk mniej nieistotny, moze tez go nie byc. no i w ND jesli nie jestesmy wiekowym staruszkiem kroczacym rekreacyjnie z kijkami, tylko chcemy intensywniej cwiczyc, to wydluzamy krok, idziemy szybciej (o ile dobrze pamietam z tetnem ok.120 uderzen lub czesciej), staramy sie "bardziej pracowac rekami" czyli uzywac wiekszego zakresu pracy rak, ruch i odepchniecie wyprowadzamy z barku nie z lokcia, odpychamy bardziej zza linii bioder, nie wbijamy kijkow pod katem 90st w podloze tylko <90st. Odpowiedz Link
po-ranna-kawa Re: Kijki 14.10.17, 18:04 Zawsze się zastanawiam, po co zdrowi ludzie te kijki zabierają. Widuje osoby, które wloką za sobą te kijki. Nie jest wygodniej iść bez kijków, tak jak zawsze ludzie chodzili? Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Kijki 14.10.17, 18:20 Też nigdy nie pojmę po grzyba komu kijki do chodzenia po płaskim terenie, ale w górach są one nieocenione, zwłaszcza w wysokich (Alpy lub wyżej). Odpowiedz Link
tomekzgor Re: Kijki 14.10.17, 23:30 kevinjohnmalcolm napisał: > Też nigdy nie pojmę po grzyba komu kijki do chodzenia po płaskim terenie, ale w > górach są one nieocenione, zwłaszcza w wysokich (Alpy lub wyżej). To jakas dziwna moda, świadcząca o sile marketingu firm produkujących kijki. Potrafili wmówic milionom ludzi, że bez łażenia po ulicy czy lesie z tymi kijkami niebawem umrą Odpowiedz Link
tapatik Re: Kijki 14.10.17, 18:34 Biorę udział w zawodach "kijkowych" i chcę sobie przed nimi poćwiczyć. Poza tym do tej pory kijki na zawody pożyczałem. W którym miejscu pisałem, że jestem zdrowy? Odpowiedz Link
psycho_but_cute Re: Kijki 15.10.17, 01:32 ludzie biora kijki by bardziej efektywnie "pracowac rekami" i by sie odpychac a przez to wydluzac czas marszu i zwiekszac jego intensywnosc, a jesli ewidentnie "wloka" kijki (bo jest jakas technika, rodzaj marszu, ze podczas fazy ruchu reka, otwiera sie dlon (w rękawiczce przymocowanej do kijka) czyli nie zaciska na rekojesci kijka i kijek lekko wisi, a potem znowu lapie sie kijek w dlon/rekawiczke) to albo nieprawidlowo cwicza, albo sa w fazie uczenia sie chodzenia z kijkami i cwicza naprzemienna prace rak i nog, i wtedy "wloka" kijki za soba, a potem jak to opanują, to dokladaja ruch/uzycie kijkow > Zawsze się zastanawiam, po co zdrowi ludzie te kijki zabierają. Widuje osoby, k > tóre wloką za sobą te kijki. Nie jest wygodniej iść bez kijków, tak jak zawsze > ludzie chodzili? Odpowiedz Link