Dodaj do ulubionych

dwa wyroki

03.12.14, 08:19
Tak, wiem, zestawiamy wyrok i żądanie prokuratora.
A jednak jak dla mnie fenomen kulturowy.

Dziś:
gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,36844,17066768,Pijany_wsiadl_za_kolko__pedzil_140_km_h__Zginely_trzy.html
Wczoraj:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,17061528,Dziecko_zabilo_wlasne_dziecko__Wyrok_w_czwartek.html
(tu polecam szczególnej uwadze kwestię odpowiedzialności ojca dziecka)
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: dwa wyroki 03.12.14, 08:20
      Sorry, za nieadekwatny tytuł wątku - niezamierzony (skrót myślowy).
      • plater-2 Re: dwa wyroki 03.12.14, 10:53
        A czy kiedys ciaza 18 letniej dziewczyny budzila zgorszenie ?

16 latki za maz wychodzily !
        • iwoniaw Re: dwa wyroki 03.12.14, 11:02
          To chyba skrót myślowy i raczej o ciążę pozamałżeńską chodziło?
          Co nie zmienia faktu, że kuriozalne jest rzeczywiście to zestawienie zarzutów i żądanie kary wobec dziewczyny-morderczyni (wobec której okolicznością obciążającą ma być także "infantylizm i skoncentrowanie na sobie" ???), a faceta-ojca dziecka (ciekawe, jaki on dojrzały i na kim skoncentrowany - bo że odpowiada z wolnej stopy to nawet niestety nie dziwi w kraju, gdzie zdaniem sądów mężowie sypiający z żonami w jednym łóżku - ot tak nie zauważają wielokrotnych ciąż, porodów, a nawet zwłok w obrębie gospodarstwa domowego) uncertain
    • anndelumester Re: dwa wyroki 03.12.14, 11:23
      OT i nie ot.
      18 letnie dziecko! I sprawca ciąży - jakoby go nie było.
      Jeżuświęcony, ta retoryka mnie wykończy.

Potem już człowieka nie dziwi nic - dorodny trzydziestoparoletni chłop mieszkający z mamusią, któremu mamusia rano szykuje majtusie i skarpetki "bo on taki rozkojarzony" i który nie potrafi po sobie ogarnąć narobionego chlewu domowego z gatunku brudne gary/brudneciuchy/zakupy kontra pusta lodówka. Synek upośledzony nie jest, pracuje - jak i mamusia- na uniwersytecie, ponoć głową.
      • mary_ann Re: dwa wyroki 03.12.14, 22:29
        Nie lubię nadużywania argumentu o dyskryminacji kobiet, ale ten wyrok na istnienie tego zjawiska jednak wskazuje. Głupia zapewne bezgranicznie dziewczyna, w kraju, w którym aborcja jest zakazana, za to w czambuł potępiana antykoncepcja, zrobila coś bezdyskusyjnie strasznego. Jej "infantylne" zachowanie wskazuje li i jedynie na stopień odrzucenia, wyparcia własnej sytuacji. No i zostanie przykładnie (tj. drastycznie) ukarana, w dużej mierze za "pech" bycia kobietą, bo tatuś dziecka, który był najwyraźniej dokładnie tak samo głupi i nieodpowiedzialny, wykręci się sianem. Z kolei pijany kierowca, który zabił troje dorosłych ludzi, zostanie potraktowany z typowo polską wyrozumiałością dla ludzkiej (no, ale nieseksualnej i nie-antydzieciowej) słabości.
    • anndelumester Wyrok trzeci 03.12.14, 11:56
      szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,17041456,Dom_w_dom_z_zabojca_corki__I_tak_juz_dwa_lata.html
      I nie sam wyrok porażający, ale kompletne puszczenie samopas sprawcy. Do kolejnego razu?
      • maadzik3 Re: Wyrok trzeci 03.12.14, 12:08
        Porażające!
        Niestety ja odnośnie prawa karnego w całej Europie mam bardzo smutne przemyślenia... sad
      • mary_ann Re: Wyrok trzeci 03.12.14, 22:23
        "Wyszedł jednak wcześniej, ale już jako 18-latek popełnił kolejne przestępstwo. Będąc na przepustce, napadł i usiłował zgwałcić kobietę. Odsiedział za to dwa lata (kara poprawczaka się anulowała) i dziś jest wolnym człowiekiem. Mieszka w Sulikowie. Nie jest "monitorowany" przez psychologa czy kuratora. Policja nie ma prawa go inwigilować, stale pilnować."

No bosko po prostu.

Cały tekst: szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,17041456,Dom_w_dom_z_zabojca_corki__I_tak_juz_dwa_lata.html#ixzz3Ks8pUjoC

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka