76fiona 22.09.04, 14:23 właśnie co poradziłybyście na permanentnie utrzymującą sie suchość?? Olejek z wiesiołka biore 3 miesiąc - nic się nie zmieniło... Jakie jeszcze specyfiki działają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samanta25 Re: suchość... 22.09.04, 14:50 Spróbuj siemię lniane, jeśli nawet i to nie pomoże warto zapytać lekarza o powód. U mnie też wiesiołek i len nie skutkowały. Jak się potem okazało (miałam biopsję endometrium) mam zanikającą śluzówkę macicy (tak jak dzieje się u kobiet podczas menopauzy) Prawdopodobnie w moim przypadku jest to spowodowane niskimi estrogenami. ---------- 32 cykl starań .......... Odpowiedz Link Zgłoś
muszel Re: suchość... 22.09.04, 18:02 Mam taką samą sytuację. Wieczna suchość pochwy choć biorę wiesiołek 3 miesiące i nic. Może Cię pocieszę tym, że gdy zajrzeli do środka tzn. do pochwy jak pobierali mi śluz do testu postcoitalnego (po stosunku) w okresie okołoowulacyjnym to p.analityk powiedziała, że piękny śluz (tam w środku) więc może się tak nie martw bo to co masz w środku nie wydostaje się na zewnątrz. A jeszcze dziwna rzecz to, że po 3 miesiącach brania wiesiołka zrobiłam sobie badanie krwi na estradiol i wyszło 244,2 pg/mL pomimo, że przed braniem wiesiołka było tylko ok. 80 pg/mL więc jakaś poprawa jest. Odpowiedz Link Zgłoś
76fiona Re: suchość... 27.09.04, 15:29 hmmm...mnie podczas tego samego badania (na wrogość luzu) pani dr zapytała czy nie przeszkadza mi zbytnia suchość...przeszkadza... Odpowiedz Link Zgłoś
maggie_ Re: suchość... 29.09.04, 09:29 Mam ten sam problem, ale prawdopodobnie związany jest z tarczycą - hashimoto. Ostatnio dostałam duophaston i mam brac od 16 do 25 dnia cyklu. Jestem po pierwszym cyklu z duophastonem i chyba jest lepiej, ale dzisiaj pedze do apteki po olej z wiesiołka. Tyle naczytałam sie na forum o nim, że spróbuje. maggie Odpowiedz Link Zgłoś
anka_32 Re: suchość... 29.09.04, 10:09 Ja zauważyłam suchość u siebie, kiedy podjęliśmy prawdziwe starania (testy owulacyjne) - kiedyś było zupełnie inaczej. Zaczęłam brać wiesiołek (3 x 2 dziennie) i pierwsze efekty zauważyłam w czwartym cyklu. Może musisz jeszcze trochę poczekać? Oprócz siemienia lnianego działa podobno sok z marchewki - jak i dlaczego nie wiem, ale znalazłam takie informacje. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
burczykowa Re: suchość... 28.11.04, 19:50 Sok z marchewki ma dużo witaminy A, a ta odpowiada m.in. za stan błon śluzowych. Siemię lniane? Dobre, bo osłania błonę śluzową, ale żołądka (pierwszy raz słyszę, by działało też na pochwę). Polecam dobry syrop wyksztuśny w dużych ilościach (ale bez przesady) i dużo pić płynów obojętnych (woda, soki)- syrop zwieksza wydzielanie Wszystkich błon śluzowych też pochwy i szyjki). Polecam Guajazyl. Generalnie- suchość w okresie okołoowulacyjnym jest wynikiem niedoborów estrogenów, a to niestety, oznacza kiepskie szanse na dzidziusia... Odpowiedz Link Zgłoś